Eveniment special la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Astăzi , 14 aprilie, instituţia a fost vizitată de elevii clasei a II-a, de la Liceul „Ion Creangă” din capitală. Elevii au făcut cunoştinţă, în primul rând cu clădirea Academiei, mărturisind că sunt impresionaţi de stilul distinct arhitectural al blocului central, după care fost invitaţi să viziteze Muzeul Academiei de Ştiinţe. Directorul Muzeului, dr. Alexandru Levinschi, le-a vorbit micuţilor despre istoria dezvoltării ştiinţei, tradiţiile ştiinţifice ale acestui spaţiu, procesul de formare a Academiei moldave, personalităţile marcante ale ştiinţei autohtone din diferite domenii, ce înseamnă să fii cercetător, cine poate deveni academician etc.
Copiilor le-au fost prezentate însemnele distincte de membru al Academiei, Membru de Onoare şi de Doctor Honoris Causa. De asemenea, le-a fost arătat şi primul aparat laser care a fost montat în cadrul AŞM, precum şi o colecţie întreagă de semiconductoare, elaborate de acad. Sergiu Rădăuţanu, masa de lucru a acad. Constantin Sibirschi, una din primele instalaţii de măsurare a activităţii seismogarfice ş.a. Elevii au descoperit pentru ei ce înseamnă arheologia şi au văzut vestigiile descoperite de savanţii arheologi. Directorul le-a vorbit liceenilor despre moştenirea culturală, în baza căreia se dezvoltă ştiinţele umanistice în Republica Moldova, vorbindu-le şi despre exponenţii de vază din domeniu.
Copii s-au arătat foarte impresionaţi de Sala Azurie a Academiei. S-au înghesuit la înalta tribună să recite poezii şi să ţină discursuri „academice”. Cei mai buni declamatori au fost stimulaţi prin ocuparea locurilor din prezidiu. Pentru puţin timp, micuţii s-au aflat în postura conducătorilor forului ştiinţific suprem şi au improvizat diverse discuţii pe teme savante.
Elevii au dorit foarte mult să-l cunoască pe preşedintele Academiei (sau directorul cum se exprimau ei), astfel încât au fost invitaţi în biroul preşedintelui Gheorghe Duca. Curioşi şi impresionaţi de tot ce vedeau, aceştia l-au asaltat la propriu pe acad. Duca cu întrebări, una mai interesantă decât alta şi mai haioasă, în acelaşi timp. Aceştia s-au arătat uimiţi de bogata colecţie de bufniţe a preşedintelui şi s-au interesat de unde şi cum a reuşit să adune atâtea bufniţe. De asemenea, au dorit să afle despre descoperirile academicianului şi să le povestească despre cărţile din biblioteca personală. Curiozităţile nu s-au terminat aici. Preşedintele a întrat în mare încurcătură când unul din elevi, s-a interesat, dacă preşedintele Duca l-a văzut pe Dumnezeu şi dacă da, cum arată El.
Preşedintele Duca i-a invitat la masa sa de lucru şi le-a oferit autografe micuţilor. Le-a oferit în dar, ca amintire, calendarul Academiei, agende şi pixuri, care au fost realizate cu ocazia aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare şi 55-a de la fondarea Academiei de Ştiinţe.
Copiii au făcut poze de grup cu preşedintele AŞM. La finele vizitei, aproape toţi elevii şi-au dorit să devină academicieni. Diriginta clasei, Stela Baltag, apropo, declarată „Profesorul Anului 2015”, a mulţumit în numele copiilor pentru excursia extraordinară şi a mărturisit că sunt onoraţi să viziteze Academia de Ştiinţe. Este sigurăcă elevii o vor ţine-o minte toată viaţa şi de fiecare dată când îl vor vedea pe Dl preşedinte Duca, vor avea emoţii doar plăcute. „Mi-aş dori ca măcar câţiva din ei să crească şi să preia activitatea în acest loc minunat al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |