O nouă platformă de comunicare între cercetători şi mediul privat, în domeniul Luminii

2016-03-06
 

 Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, în colaborare cu Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT), partenerii externi au organizat, la 3 martie 2015, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, workshop-ul „Light in Life”, dedicat Anului Luminii, declarat în anul 2015.

Şi pentru că „Anul Luminii”, n-a fost valorificat pe deplin pe parcursul perioadei de referinţă, organizatorii au considerat necesar de se întruni într-un asemenea format, pentru a discuta aspecte privind importanţa luminii, a o reactualiza, lumina fiind unul din elementele de bază, atunci când vorbim de sursă energetică, utilizată în majoritatea proceselor tehnologice, dar şi despre importanţa ei în viaţa cotidiană.
 
Ideea organizării unui atare workshop a fost de a aduce împreună oamenii care lucrează în domeniile optoelectronicii şi fotonicii, pentru a sublinia şi reconfirma importanţa luminii în industrie. Un scop în sine a fost şi pentru oamenii de ştiinţă care activează la Institutul de Fizică Aplicată al AŞM şi universităţi, pentru a discuta problemele recente care apar în domeniul fotonicii şi respectiv, cum este aplicată lumina în viaţa de toate zilele.
 
Pe lângă cercetătorii şi colaboratorii instituţiilor partenere, la eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţii unor companii care utilizează lumina sau fotonica în procesele tehnologice, dar şi cei care se ocupă de inovaţii în Republica Moldova. Prezenţa la eveniment a avut şi scopul de a afla cât mai multe informaţii utile vizavi de subiectul anunţat în contextul plasării şi pe orbita mediului de cercetare, dar şi pentru a spori intensitatea relaţiilor de colaborare cu mediul de afaceri care este în totală lipsă de cunoaştere a aspectului ştiinţifice de cercetare sau ceea ce ştiinţa le poate pune la dispoziţie.
 
La deschiderea evenimentului, cu o luare de cuvânt, a venit prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu. În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Domnia Sa a felicitat participanţii pentru reuşita organizare a unui asemenea for important. Le-a dorit un schimb de informaţii cât mai util şi generarea unor idei noi pe parcursul discuţiilor. Acad. Tighineanu s-a referit la colaborarea pe care a avut-o mulţi ani în urmă cu academicianul Alexandr Prokhorov, unul din inventatorii primului laser şi Laureat al Premiului Nobel, menţionând fondarea cu succes a mai multor şcoli ştiinţifice în ţara noastră în decursul ultimilor decenii. „Este impresionantă implementarea vertiginoasă a luminii şi, în primul rând, a radiaţiei laser, practic în toate domeniile de activitate ale omului, precum şi dezvoltarea unor noi direcţii de cercetare, care iniţial se arătau destul de enigmatice, cum ar fi domeniul metamaterialelor”, a punctat prim-vicepreşedintzele AŞM.
 
În cadrul workshop-ului, academicianul Leonid Culiuc de la Institutul de Fizică Aplicată a prezentat raportul despre fotonică – domeniu al ştiinţei, preponderent aplicative, bazate pe utilizarea luminii (fotonilor).    „În ultimele decenii, importanţa fotonicii în dezvoltarea civilizaţiei este într-o continuă ascensiune, având un impact decisiv asupra: sistemelor de comunicaţii – transmiterea informaţiei prin fibre optice; energeticii (fotonica verde) – iluminarea cu diode luminescente (leduri), fotovoltaica; medicinii – imagistica, inclusiv introscopia, intervenţiile chirurgicale cu lasere; nanotehnologiilor – litografia optică, fotonica integrată; apărării – armamente cu sisteme laser; stocarea informației – CD, DVD, holografia; cercetarea fundamentală – ştiinţa de femto- şi attosecunde (10-15-10-18 s); show business-ului – spectacole cu jocul fascicolelor laser şi multe altele”, a menţionat academicianul Culiuc în raportul său.
 
Totodată, Dl Leonid Culiuc a făcut o succintă incursiune în istoria ştiinţei, în care a prezentat rezultatele ştiinţifice cele mai valoroase ale fizicienilor din Republica Moldova, care au contribuit la dezvoltarea fotonicii: membrii AŞM - Andrei Andrieş, Victor Kovarskii, Sveatoslav Moscalenco, Iurii Perlin, Sergiu Radauţan, Alexei Simaşchevici.
 
Evenimentul a inclus şi alte prezentări, în care raportorii au expus ultimele realizări pe plan mondial. Participanţii la eveniment consideră că deşi este la o fază incipientă, această platformă de comunicare poate să ia forme mult mai bine conturate care se vor identifica pe parcurs.      
În acest sens, dr.hab. Mihai Macovei, directorul Institutului de Fizică Aplicată, a reliefat viziunile asupra dezvoltării fotonicii, aplicarea mai vastă în economia naţională şi respectiv ideile din ştiinţă - cum ar putea acestea fi aduse în industrie şi în economie şi ce tangenţe pot fi identificate pentru o colaborare durabile de perspectivă.    
Potrivit directorului general al AITT, Roman Chircă, acesta este un prim pas în care, pe lângă scopul de informare, unde se pun obiective de identificare a parteneriatului de colaborare, este prezentă diaspora şi interesul mediului de afaceri faţă de domeniile de cercetare.

Galerie foto
 
 Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM