O nouă elaborare de proporţii, realizată de echipa acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu parteneri din Germania, Marea Britanie şi Australia, a fost selectată de portalul londonez Nanotechweb.org ca fiind, la scară globală, una dintre cele mai impresionante nanotehnologii ale lunii februarie curent. Savantul moldovean şi colegii săi au demonstrat o nouă modalitate de dirijare a proprietăţilor nitrurii de galiu prin variaţia direcţiei de creştere. Nanotehnologia propusă permite crearea de nanoarhitecturi semiconductoare tridimensionale ce emit lumină în diverse culori ale spectrului. Portalul londonez aduce exemple de arhitecturi nanostructurate hexagonale cu o suprafaţă specifică extrem de mare, precum şi de nanocreioane, ale căror ascuţiş, la excitarea cu electroni, emite lumină în toate culorile curcubeului.
În toamna anului trecut, în cadrul Conferinţei Internaţionale în domeniul Nanotehnologiilor şi Ingineriei Biomedicale, acad. Tighineanu a prezentat referatul „O nouă decolare a nitrurii de galiu”. În prezentare, savantul a menţionat ascensiunea spectaculoasă în decursul ultimilor două decenii a acestui compus chimic, care a stat la baza elaborării surselor de lumină albastră şi ultravioletă, iar actualmente „se avântă” să cucerească domeniul dispozitivelor electronice la frecvenţe foarte înalte. Nitrura de galiu este un compus chimic inert, piezoelectric, biocompatibil, rezistent la radiaţii şi temperaturi înalte, proprietăţi ce i-au permis să ocupe a doua poziţie în ierarhia materialelor semiconductoare, după siliciu.
Elaborarea savanţilor noştri, apreciată de portalul Nanotechweb.org, deschide noi orizonturi pentru implementări practice ale nitrurii de galiu în asemenea domenii ca optoelectronica, fotonica, biomedicina etc. La unele implementări în biomedicină acad. Tighineanu s-a referit, recent, în emisiunea televizată „În prim plan” ( https://www.facebook.com/Publika.md/videos/984158098287649/).
De menţionat că portalul londonez Nanotechweb.org, în a doua jumătate a lunii februarie, a selectat 10 elaborări nanotehnologice la nivel global, care reprezintă cele mai dinamice state ale lumii: SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, China, Belgia, Olanda, Elveţia. Faptul că una din aceste 10 elaborări aparţine savanţilor moldoveni este o promovare de excepţie a ştiinţei autohtone şi a imaginii ţării noastre în lume.
Detalii referitor la elaborarea acad. Ion Tighineanu şi a colegilor săi pot fi accesate la adresa electronică
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|