La Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost lansată cea de-a III-a ediţie a Cărţii Roşii. Lucrarea a apărut la Editura „Ştiinţa” într-un tiraj de 3000 de exemplare, cu suportul Fondului Ecologic. Volumul a fost elaborat în baza cercetărilor savanţilor şi colaboratorilor Grădinii Botanice (Institut) şi Institutului de Zoologie ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesori şi cercetători de la universităţi.
La evenimentul lansării a participat acad. Gheorghe Duca, ministrul Educaţiei, Corina Fusu, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Agenţiei „Moldsilva”, reprezentanţi ai mediului academic şi universitar.
Directorul Editurii „Ştiinţa”, dr. Gheorghe Prini, moderatorul manifestării, a menţionat că ediţia II-a din 2001 a volumului a fost un imbold de a demara un alt proiect de editare a cărţii ştiinţifice privind protecţia mediului înconjurător, conservarea biodiversităţii, managementului ecologic. În această perioadă, susţine directorul, au editat peste 100 de titluri de carte originală din domeniul instituţional. Domnia Sa a ţinut să specifice că atât editura, cât şi autorii au o experienţă bogată pentru editarea şi elaborarea unei noi ediţii a Cărţii Roşii. „Din punctul nostru de vedere a ieşit o carte frumoasă”, a subliniat directorul, precizând că actuala ediţie a Cărţii Roşii constituie şi un avertisment, un exemplu de protecţie a mediului, un semn de alarmă care vizează pericolul dispariţiei viitorului, nu atât de îndepărtat, a peste 400 de specii de plante şi animale incuse în lucrare.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a subliniat în luarea sa de cuvânt că, Cartea Roşie nu este o simplă carte, o monografie, o muncă a mai multor cercetători din domeniul zoologiei, botanicii, chimiei, din alte domeniile care au participat la îngrijirea acestei cărţi, ci este o întruchipare a frumuseţii noastre naturale, este un îndemn de conservare a naturii. Mai mult ca atât, preşedintele AŞM, consideră că cea de-a III-a ediţie a Cărţii Roşii ar trebui să devină cartea anului. „De această carte au nevoie, în primul rând, elevii şi profesorii. Ea trebuie să se regăsească în fiecare şcoală, în fiecare bibliotecă. Este o carte care educă o atitudine corectă faţă de mediul ambiant, faţă de oameni, societate”, a menţionat Gheorghe Duca.
„E foarte bine că noi am reuşit după atâtea ani să edităm şi ediţia a III-a a Cărţii Roşii, pentru că astăzi putem vedea care sunt tendinţele faunei noastre autohtone, putem face retrospectiva celor 10 ani de la editarea celei de II-a ediţii”, a menţionat acad. Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie al AŞM. Vorbind despre posibilitatea de a compara fauna şi Cărţile Roşii din Polonia, Ucraina, Belarus, comunitatea UE, academicianul a remarcat că după numărul de specii inclus în Cartea Roşie a Moldovei, rezultatul este unul extraordinar. Speciile care sunt incluse în Cartea Roşie, prezintă nu altceva decât unitatea fundamentală a biodiversităţii.
Dr. Alexandru Teleuţă, directorul Grădinii Botanice (Institut) a menţionat eforturile depuse şi rezultatele activităţii echipelor de cercetări şi ministerelor pentru elaborarea acestei lucrări de căpătâi, dar şi munca neobosită a predecesorilor, subliniind necesitatea elaborării primei Strategii Naţională a conservării biodiversităţii sub auspiciile preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca. A exprimat recunoştinţă tuturor colegilor care au lucrat şi care au susţinut apariţia lucrării, manifestând deschiderea pentru viitoarele cercetări în acest domeniu de activitate ştiinţifică.
Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a menţionat că educaţia ecologică şi protecţia mediului ambiant reprezintă o prioritate. „Educaţia ecologică, din punctul nostru de vedere, este o necesitate prioritară şi care nu ne lasă timp de amânare pentru că situaţia în care s-a pomenit biodiversitatea în Republica Moldova ne adresează semne de alarmă”, a precizat ministrul. De aceea în şcoli, începând cu luna septembrie a anului 2015, în rezultatul unui acord cu Ministerul Mediului, a fost introdus cursul opţional de educaţie ecologică. Totodată, Corina Fusu a menţionat că 34 de exemplare ale celei de-a III-a ediţii a Cărţii Roşii vor fi distribuite bibliotecilor universităţilor din ţară. Demnitarul a mulţumit autorilor şi directorului Prini pentru editarea acestei lucrări reuşite şi necesare.
Acad. Teodor Furdui a remarcat că prezenta lucrare face cinste nu doar Academiei de Ştiinţe a Moldovei, dar şi ţării, Cartea Roşie fiind o dovadă a necesităţii ştiinţei în ţara noastră şi unde este pus pe tapet rezultatul unei activităţi fundamentale a institutelor Academiei de Ştiinţe.
Apariţia noii ediţii a Cărţii Roşii este un eveniment naţional şi intelectual foarte important, avea să spună m.c. Ion Dediu, în luarea sa de cuvânt. Revenind la iniţiativa elaborării unei noi strategii naţionale cu privire la dimensionarea biodiversităţii, savantul a menţionat că „sunt toate şansele de a ne apropia mai rapid de Cartea Verde a Republicii Moldova”, obiectivul final al Cărţii Roşii fiind transformare ei în Cartea Verde. Este un vis, dar care poate fi realizat.
La evenimentul de lansare au mai luat cuvântul dr.hab. Tudor Cozari, Lazăr Chirică., ex-viceministru al Mediului, dr.hab. Victor Şalaru, dr.hab. Alexei Palncean de la „Moldsilva” etc.
La pregătirea celei de-a III-a ediţii a Cărţii Roşii şi-au dat concursul peste 60 de cercetători. Cartea este bilingvă - română şi engleză. Lucrarea include 430 de vietăţi, de aproape două ori mai multe decât în ediţia precedentă. Ediţia actuală a cărţii are capitole noi, care conţin specii rare de alge şi ciuperci, mai multe specii de plante şi animale pe cale de dispariţie. Lucrarea are scopul de a pune la dispoziția cercetătorilor, factorilor decizionali de mediu, practicienilor şi a opiniei publice un document de bază pentru studierea profundă a biodiversităţii şi elaborarea acţiunilor în vederea restabilirii şi conservării ei.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |