Universitatea de Stat din Comrat – 25 de ani de muncă asiduă, provocări şi realizări

2016-02-11
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academician Gheorghe Duca, însoţit de coordonatorul Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM, dr.hab., prof. Victor Ţvircun, a participat, la 11 februarie 2015, la aniversarea a 25-a de al fondarea Universităţii de Stat din Comrat (USC).

La celebrarea unui sfert de secol al instituţiei universitare au fost prezenţi mai mulţi oaspeţi de onoare, printre care primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Başcanul Gagauziei, Irina Vlah, membri ai Guvernului, rectorii universităţilor din Moldova, în frunte cu preşedintele Consiliului Rectorilor, acad. Grigore Belostecinic, ambasadori şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din România, Ucraina, Ungaria, Federaţia Rusă, Turcia, SUA, reprezentanţi ai autorităţilor locale etc.
 
Cu prilejul aniversării, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care este şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Comrat, a adresat un mesaj de felicitare conducerii instituţiei, corpului profesoral didactic şi studenţilor. În mesajul său academicianul a subliniat faptul că Universitatea se profilează astăzi în arealul învăţământului naţional ca o instituţiei tânără, dar promiţătoare prin pregătirea specialiştilor de înaltă calificare. Preşedintele Duca a remarcat efortul pe care l-a depus Universitatea la crearea parteneriatelor cu instituţiile de învăţământ superior, cu sfera de cercetare din ţară, da şi cu mediul de afaceri.
 
În acest sens, Domnia Sa a subliniat colaborarea Universităţii cu Academia de Ştiinţe care s-a soldat cu rezultate notabile. Graţie acţiunilor Academiei de Ştiinţe a fost consolidată infrastructura si potenţialul din regiune. In primul rând, a fost creat Centrul  Ştiinţifico-Tehnologic din UTA Gagauzia, directorul căruia este dr. Piotr Paşalî, membru al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică AŞM. Prin activitatea Centrului, autorităţile locale beneficiază de suport şi expertiză ştiinţifică.
 
De asemenea, a fost consolidată mobilitatea ştiinţifică, în cadrul Universităţii fiind creat Centrul regional de mobilitate Euroaxess care oferă oportunitate cercetătorilor din regiune să facă stagii şi să activeze în cadrul instituţiilor de cercetare de peste hotare, iar cercetătorii străini poate fi angajaţi în cadrul Universităţii. Fiind conectată la spaţiul european de cercetare, aceasta are posibilitatea să participă la elaborarea, scrierea şi prezentarea proiectelor, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, dar şi cu unele laboratoare şi  universităţi din Europa.
 
Academia de Ştiinţe a contribuit la deschiderea Incubatorului Inovaţional „Inocentru”, fondat acum trei ani, de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi care s-a făcut deja remarcat prin participarea la saloane internaţionale. Graţie acestuia, se realizează  parteneriate cu întreprinderi mici şi mijlocii, cu municipalitatea oraşului Comrat, care de asemenea, co-finanţează unele proiecte inovaţionale.
 
Preşedintele Duca a remarcat şi faptul că Academia de Ştiinţe a lansat şi propunerea ca Universitatea să participe la clusterile şcolilor doctorale pentru a iniţia o pregătire comună cu institutele academice ale AŞM, a doctoranzilor şi a doctorilor în ştiinţă în domeniile necesare. În afară de aceasta, academicianul a propus participarea, împreună cu Universitatea din Iaşi sau din Cluj la cursuri de studiere a limbii române. În context, preşedintele Duca a revenit şi la propunerea AŞM, adresată Başcanului Găgăuziei, Adunării Populare, de a contribui cu eforturi comune la dezvoltarea unei societăţi regionale bazate pe cunoaştere, care ar favoriza dezvoltarea cercetărilor în Universitatea din Comrat.
            
În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a remarcat contribuţia primului Preşedinte al RM, Mircea Snegur la formarea autonomiei găgăuze, dar şi la crearea Universităţii de Stat din Comrat. Academicianul a apreciat înalt susţinerea de care se bucură Universitatea, dar şi cercetarea din partea autorităţilor locale, un exemplu demn de urmat.
 
Pentru activitatea ştiinţifico-didactică şi managerială, precum şi cu prilejul aniversării a 25-a de la fondarea Universităţii de Stat din Comrat, preşedintele Duca i-a înmânat Diploma de Onoarea a AŞM, rectorului Universităţii, dr.hab. în economie, Zinaida Arâcova.  
 
Mesaje de felicitare a rostit Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a exprimat onoarea de a se afla de fiecare dată la Universitatea din Comrat, cu atât mai mult cu cât este şi deţinătorul titlului de Doctor Honoris Causa al instituţiei.
 
Başcanul Irina Vlah a exprimat mândria pentru faptul că este absolventa primei promoţii a Universităţii, iar astăzi, la 25 de ani ai Alma Mater a Găgăuziei, are onoarea de a felicita, în calitatea sa de Başcan al Autonomiei, întreg corpul profesoral pentru eforturile pe care le depune la educarea şi instruirea unei noi generaţii de tineri, în speranţa că aceştia vor lua decizia corectă de a se realiza în ţară, vor pune umărul la dezvoltarea regiunii pentru ca această să devină una prosperă şi nu vor alege calea străinătăţii. Pentru a da credibilitate celor menţionate, Guvernatorul Găgăuziei a oferit patru burse nominale, în valoare de 10 mii de lei, pentru cei mai buni studenţi ai Universităţii.
 
Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari a adresat un mesaj de felicitare în numele prim-ministrului Pavel Filip şi a înmânat Diplomele Guvernului celor mai merituoşi profesori. Cuvinte de felicitare au adresat viceministrul Educaţiei, dr.hab. Vasile Marina, ambasadori, preşedintele Consiliului Rectorilor, acad. Grigore Belostecinic, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, dr.hab. Alexandru Stratan etc.
 
Gazda evenimentului, rectorul Universităţii, dr., conf. Zinaida Arâcova, a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi pentru onoarea de a împărtăşi bucuria universitarilor vizavi de realizările acesteia la un popas aniversar.
 
Potrivit rectorului, Zinaida Arâcova, în cadrul instituției îşi fac studiile aproximativ 2000 de studenţi, ghidaţi de peste 130 de profesori,  unii dintre ei sunt din străinătate şi predau materii elaborate după standarde internaţionale.

Galerie foto
 
 Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM