Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca a participat, azi, 3 februarie 2015, la deschiderea Expoziţiei Naţionale „Fabricat în Moldova”, ediţia a XV-a. Evenimentul este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI), în colaborare cu mai multe organizaţii de profil, sub înaltul patronaj al Guvernului.
La Expoziție participă circa 300 de antreprenori autohtoni din toate ramurile economice. Printre expozanţi se numără şi instituții de cercetare - Institutul de Chimie și Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D.Ghițu” ale AŞM, Institutul Ştiinţifico-Practic de Fitotehnie „Porumbeni”, Institutul de Tehnică Agricolă, Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic etc.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, a menţionat că de 15 ani, Camera de Comerţ şi Industrie realizează cu succes acest mandat foarte important, oferit de Guvernul Republicii Moldova, dar şi mediul de afaceri din Republica Moldova. Expoziţia Naţională „Fabricat în Moldova” între timp s-a transformat în cel mai de anvergură eveniment de afaceri din țară. Deschiderea acestei expoziţii, de fapt, oferă şi mandatul pentru a da start agendei evenimentelor economice din Republica Moldova, implicit agendei activităţilor expoziţionale. Domnia Sa a menţionat că şi în anul acesta s-au străduit să se ghideze de câteva principii foarte importante, în primul rând, să asigure continuitatea lucrurilor bune şi frumoase care au fost făcute anterior, dar, în egală măsură, să vină şi cu lucruri noi, idei noi şi să fie mai inovativi. Iar cel mai important principiu, susţine dl Lazăr, este cel al utilităţii şi aceasta pentru factorii decizionali, cărora li se oferă o platformă şi o posibilitate de a dialoga, de a comunica, în primul rând, cu oamenii de afaceri din Republica Moldova. Preşedintele CCI a precizat că obiectivul rămâne acelaşi – de a dezvolta economia. Şi de loc întâmplător şi sloganul acestui eveniment care scoate în valoare competitivitatea care este o sarcina comună. „Sunt sigur că „Fabricat în Moldova” deja a devenit o casă mare a economiei Republicii Moldova”, a declarat preşedintele CCI, Valeriu Lazăr.
Cu ocazia inaugurării Expoziţiei, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a felicitat, în numele comunităţii ştiinţifice, antreprenorii pentru interesul sporit al acestora de a-şi promova produsele şi serviciile autohtone şi pentru faptul că mediul de afaceri a înţeles cât de importantă este platforma acestei expoziţii pentru promovarea lor. Reieşind din această realitate, preşedintele Duca a menţionat că se poate cu siguranţă afirma că în Moldova este producere, lucru cu care trebuie să ne mândrim. „Noi, cei din ştiinţă, de asemenea, producem sau transformăm inovaţiile în producţie, doar prin inovaţii ideile se pot transforma în produse, iar acestea în bani”, a menţionat academicianul. Președintele AȘM a precizat că în cadrul ediţiei curente, Academia de Ştiinţe este prezentă cu o serie de produse, substanţe farmaceutice (enoxil, bior), utilaj folosit în agricultură, în tratarea deşeurilor spitaliere, elaborate de acad. Valeriu Rudic, m.c. Tudor Lupaşcu, m.c. Anatolie Sidorenco, dr. hab. Constantin Spînu ș.a. Totodată, Domnia Sa a remarcat că inovaţiile vin chiar de la înşişii producători care aduc plus valoare. În acest context, președintele Duca a menţionat că în cadrul Programului Orizont 2020, din 130 de proiecte, 27 au fost propuse de reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii, ceea ce bucură, dar face şi dovada faptului că antreprenoriatul începe să devină mai inovaţional. Preşedintele AŞM l-a felicitat pe dl Valeriu Lazăr pentru organizarea acestui eveniment de amploare, cu accent pe inovaţii, care încorporează toate beneficiile unei expoziţii, iar participanţii au reală posibilitatea să interacţioneze direct cu potenţialii clienţi, să stabilească noi contacte pentru dezvoltarea afacerilor.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat participarea masivă a expozanţilor, acesta fiind un semnal că oamenii sunt dornici să muncească, să intensifice dialogul între public şi privat şi să devină competitivi. „De loc întâmplător şi sloganul acestei expoziţii - Competitivitate, performanţă şi calitate – acestea fiind lucrurile cele mai importante pentru ca dumneavoastră să vă găsiţi locul pe piaţă cu produsele pe care le faceţi. Consumătorii trebuie să beneficieze de produse de calitate”, a subliniat premierul. Totodată, şeful Executivului a spus că, cunoaşte în profunzime toate problemele cu care se confruntă cei care produc, de aceea, Guvernul va întreprinde măsuri care vor spori competitivitatea, dar în manierea în care ca să asigure un echilibru, pe de o parte libertatea pieţii, pe de o parte să fie asigurată protecţia producătorilor autohtoni.
La deschiderea Expoziţiei a participat şi preşedintele Camerei de Comerţ din România, Mihai Daraban. Oaspetele a menţionat că ţine foarte mult la brandul „Fabricat în Moldova” şi a ajuns în România probabil cel mai important partener economic al Moldovei.
După ce a fost tăiată panglica inaugurală, oficialităţile au vizitat standurile expozanţilor.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|