Preşedintele Asociaţiei Academiilor de Ştiinţe Europene, prof. Gunter Stock, a devenit Doctor Honoris Causa al AŞM

2016-01-25
 
Preşedintele Asociaţiei Academiilor de Ştiinţe Europene, profesor Gunter Stock, a primit, la 19 ianuarie 2016, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Onorificul titlu i-a fost conferit în cadrul unei şedinţe festive a Secţiei Ştiinţe Medicale a AŞM.
 
La ceremonia de înmânare a însemnelor de Doctor Honoris Causa a participat conducerea AŞM, membrii titulari şi corespondenţi din cadrul Secţiei Ştiinţe Medicale, directori de institute, cercetători ştiinţifici.
 
În cuvântul său introductiv, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a exprimat onoarea pentru faptul că profesorul Gunter Stock a acceptat propunerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la iniţiativa Secţiei Ştiinţe Medicale, dar şi a unor personalităţi din Republica Moldova şi România de a-i acorda onorificul titlul de Doctor Honoris Causa al AŞM. Preşedintele Duca a făcut o succintă incursiune în istoricul constituirii Asociaţiei Academiilor de Ştiinţe Europene (All European Academies – ALLEA), evidenţiind rolul acesteia în consolidarea academiilor de la constituire până în prezent. ALLEA, actualmente, numără  57 de academii din 40 de state. Academia de Ştiinţe a Moldovei, de asemenea, face parte din ALLEA, iar rolul preşedintelui Gunter Stock a fost unul decisiv, atunci când veni vorba despre includerea Academiei moldave în cadrul ALLEA. Fiind şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, prof. Gunter Stock a dat naştere mai multor instituţii academice, cum este Max Planck, recunoscut astăzi în toată lumea şi unde activează cu succes şi savanţi originari din Republica Moldova. Preşedintele AŞM l-a felicitat pe noul membru al comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, exprimând doleanţa unei colaborări prodigioase şi în continuare.
   
Tradiţionalul Laudatio a fot prezentat de acad. Stanislav Groppa, vicepreşedinte al AŞM, director al Clinicii Neurologie şi Neurochirurgie şi Centrului Naţional de Epileptologie. Academicianul Groppa a subliniat faptul că preşedintele ALLEA oferă onoranta ocazie de a recunoaşte o personalitate de excepţie în domeniul ştiinţei, în general, şi cel al medicinii, în particular, care prin competenţa şi reputaţia ştiinţifică, profesionalismul şi dăruirea în slujba ştiinţei, prestigiul şi credibilitatea de care se bucură, reprezintă un model de urmat pentru comunitatea academică naţională. „Competenţa ştiinţifică, calităţile remarcabile de cercetător ştiinţific, recunoscute de cele mai înalte foruri ştiinţifice, profesionalismul şi dăruirea în slujba ştiinţei; modelul de responsabilitate socială a medicului şi savantului, dovedit de-a lungul întregii cariere profesionale; promovarea de către Domnia Sa a intereselor comunităţii ştiinţifice în cele mai înalte foruri politice şi decizionale la nivel european şi mondial sunt doar o parte dintre argumentele care motivează acordarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ., dr. Günter Stock”, a menţionat vicepreşedintele AŞM.  
 
Acad. Groppa a evocat personalitatea complexă a profesorului Gunter Stock, menţionând activitatea şi evoluţia profesională, care i-au adus credibilitatea, prestigiul, reputaţia ştiinţifică naţională şi internaţională, de care se bucură astăzi şi, nu în ultimul rând, caracterul Omului Gunter Stock, iubit sincer şi apreciat elogios de colegi şi colaboratori. În acest context, comunitatea ştiinţifică medicală naţională consideră că prof. Gunter Stock este unul din proeminenţii specialişti în domeniul managementului ştiinţific în Europa şi pe mapamond. „Calităţile remarcabile de cercetător şi organizator au fost recunoscute de comunitatea ştiinţifică, mediul de afaceri şi politic, care l-a remarcat prin alegerea, în 2006, în calitate de preşedinte al Academiei de Ştiinţe şi Umanistică Berlin-Brandenburg, iar mai târziu, preşedinte al Uniunii Academiilor Germane de Ştiinţe şi Umanistică”.  
 
În calitate de preşedinte al ALLEA, se arată în Laudatio, prof. Gunter Stock este interesat de promovarea colaborării dintre Academiile de Ştiinţe din Europa, ce va contribui la dezvoltarea unei Europe intelectuale, unde un rol important şi o responsabilitate deosebită o au oamenii de ştiinţă. Deloc de neglijat faptul că Domnia Şa s-a angajat într-o muncă titanică ca amploare, extrem de dificilă şi ingrată, precum asigurarea unei finanţări decente a cercetării cu identificarea unor surse noi în cadrul sistemului de finanţare europeană. Profesorul Gunter Stock a fost coordonator la numeroase proiecte internaţionale de cercetare ştiinţifică, coordonator sau expert ştiinţific în prestigioase grupuri de lucru pentru elaborarea unor strategii de dezvoltare la nivel naţional şi internaţional, expert evaluator a numeroase planuri de cercetare şi proiecte de cercetare-dezvoltare, membru în echipe de expertizare sau evaluare a cercetării ştiinţifice, trainer, consultant.
 
„Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, pe deplin meritată, domnului Gunter Stock,  o considerăm o binevenită răsplată şi o mare sărbătoare pentru întreaga comunitate a savanţilor şi medicilor din Republica Moldova”, a relevat în final acad. Groppa. Asigurându-l de consideraţia, admiraţia şi gratitudinea, pe care le merită spiritele nobile, vicepreşedintele AŞM a subliniat că acceptând să intre în comunitatea academică moldavă, Domnia Sa onorează şi mai mult ştiinţa moldovenească.
 
Oratio Gratitudinis, proaspătul Doctor Honoris Causa al AŞM Gunter Stock şi l-a început prin a menţiona cât de mult apreciază onoarea de a se afla astăzi împreună, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, fiind desemnat cu acest titlu atât de prestigios. Profesorul a ţinut să specifice că oferirea acestui titlu nu doar ca fiind savant, dar mai degrabă având calitatea de preşedinte al ALLEA, care întruneşte 57 de Academii Europene, în cadrul Consiliului Europei, marchează acest eveniment ca un simbol al unei cooperări veritabile europene şi academice. Oaspetele a mulţumit pentru înalta apreciere, asigurând de susţinere şi deschidere în colaborarea cu comunitatea ştiinţifică din ţara noastră.
 
DHC Gunter Stock a ţinut o prelegere, pe care a divizat-o  în trei subteme. Domnia Sa a vorbit despre ştiinţă, despre sistemele ştiinţei şi provocările cu care se confruntă actualmente ştiinţa. Totodată, profesorul a remarcat rolul academiilor în sistemul ştiinţei, dar şi rolul pe care îl joacă ştiinţa, savanţii în prestarea de consultanţă pentru decidenţii politici, dar şi pentru politicieni, generalmente vorbind. Evident, mai presus de toate, prof, Stock a evidenţiat rolul de a consulta publicul, societatea pentru certitudinea că cetăţeni sunt bine informaţi, sunt capabili să poarte discuţii competente şi să ia decizii relevante privind viitorul lor, care e şi viitorul nostru comun. În lista dezideratelor enunţate de profesor, figurează păstrarea rădăcinilor inovaţiei, determinată sau bazată pe curiozitate, invocat fiind rolul ştiinţelor sociale şi umanistice, dar şi noile căi de comunicare în cadrul domeniului ştiinţei.
 
În intervenţia sa, prof. Gunte Stock a făcut referintă şi la un alt aspect foarte important - problema tinerilor, motivarea sau menţinerea talentelor, cum ar putea fi îmbunătăţite abilităţile şi capacităţile studenţilor, cum poate şi trebuie să fie pregătirea studenţilor, care ar face faţă noilor sfidări. Un moment asupra căruia a insistat profesorul a fost cel ce vizează „scurgerea de creieri”, aplicarea creierilor, aspect cu care se confruntă mai multe ţări.
 
Vorbind despre ALLEA, preşedintele acesteia, Gunter Stock a precizat că, de fapt, virtutea academiilor este de a aduce împreună cei mai buni experţi din toate disciplinele, conlucrând în echipe interdisciplinare. Aceasta ar fi o valoare adăugată care ar face faţă tuturor provocările şi ar permite o cooperare interdisciplinară şi transdisciplinară mai bună, iar ALLEA în acest sens reprezintă un exemplu perfect al modului în care pot fi abordate aceste provocări de o manieră cooperativă şi integrativă. 
 
În cuvântul său de final, oaspetele s-a referit la aşa-numitul „suflet al Europei”, invocând importanţa unităţii, valorilor europene, propunerilor care pot fi înaintate pentru ca Europa să rămână un continent puternic, în ce măsură putem fi parteneri competitivi în această lume atât de interconectată actualmente. „Avem nevoie de voinţă mentală de a contribui şi a construi o Europă a noastră. Savanţii, oamenii de ştiinţă nu mai sunt doar nişte observatori din afară, noi trebuie să preluăm un rol activ în crearea Europei, dar şi în crearea viitorului Europei”, a conchis prof. Gunter Stock.
 
În prima zi a aflării sale la Academia de Ştiinţe a Moldovei, prof. Gunter Stock a avut o întrevedere cu preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, la care au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu şi vicepreşedintele AŞM, acad. Stanislav Groppa. Părţile au discutat despre rolul ştiinţei;  modele de administrare a ştiinţei; noua Concepţie a sferei ştiinţei şi inovării, care prevede reformarea domeniului ştiinţei; viitorul ştiinţei în Republica Moldova, dar şi ajustarea acestuia la rigorile Spaţiului European de Cercetare.
 
Oaspetele  a vizitat Muzeul AŞM, Expoziţia realizărilor ştiinţifice ale cercetătorilor şi a semnat în Cartea de Onoarea a AŞM. A doua zi profesorul a avut o serie de întrevederi, atât cu instituţii din cadrul AŞM, cât şi din exterior.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM