Candidatul la funcţia de prim-ministru, Pavel Filip, a avut astăzi, 19 ianuarie 2016, o întâlnire la Academia de Ştiinţe, unde a purtat consultări cu reprezentanţii mediului academic şi universitar, dar şi oamenii de cultură.
La discuţii au participat ministrul Culturii în exerciţiu, Monica Babuc, conducerea Academiei de Ştiinţe, Consiliul Rectorilor, academicieni, directori de institute de cercetare, oameni de cultură.
În cadrul dialogului, premierul desemnat a vorbit despre obiectivele şi priorităţile care vor face agenda programul său de guvernare. Acestea vizează stabilitatea socială, economico-financiară, politică, iar Guvernul, în caz că va primi votul Parlamentului, va face tot posibilul ca acestea sa devină realitate. Ca o prioritate a Guvernului va fi protecţia cetăţenilor, reîntoarcerea încrederii oamenilor în clasa politică, în justiţie, realizarea reformelor în sistemul judiciar, depolitizarea instituţiilor de drept etc. Vor fi întreprinse măsuri imediate pentru revenirea la dialogul cu FMI, partenerii de dezvoltare externi şi interni. „Ne vom concentra pe acţiuni care să vină cu efecte imediate pentru cetăţeni”, a menţionat candidatul desemnat. În acest sens, Pavel Filip a declarat că, îşi doreşte să construiască un Guvern echilibrat, iar cuvântul de bază să fie ordinea publică.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, l-a felicitat pe Domnul Pavel Filip cu ocazia desemnării sale în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, apreciind intenţia sa de a purta consultări cu reprezentanţii forului ştiinţific şi universitar. Totodată, preşedintele Duca a menţionat că oameni de ştiinţă trebuie să fie consultaţi pe orice probleme strategice pentru ţară, iar propunerile cu care vor veni savanţii trebuie să se regăsească în viitorul Program de guvernare.
În contextul faptului că deja mai mulţi ani, Academia de Ştiinţe a propus ca paradigma programului de Guvernare să fie crearea unei societăţi bazate pe cunoaştere, preşedintele AŞM a solicitat susţinere politică şi investiţii, în mod prioritar, în educaţie, cercetare, inovare, cultură. Toate acestea, a specificat academicianul, vor contribui substanţial la calificarea noii generaţii, stimularea şi atragerea tinerilor talentaţi, diminuarea exodul lor, oferirea noilor locuri inteligente de muncă pentru tinerii absolvenţi, care vor aduce plus valoare şi vor contribui la dezvoltarea ţării. Şi pentru că dl Pavel Filip este cunoscut ca o persoana pragmatică în tot ce a realizat până acum, preşedintele Duca a sugerat ca să fie incluşi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice la elaborarea unui Program de guvernare care să fie unul pragmatic.
Reprezentanţii mediului ştiinţific au intervenit cu o serie de propuneri constructive, în speranţa ca acestea să se regăsească în noul Programul de guvernare. Propunerile corpului academic au vizat în mare parte reforma sistemului de administrare a comunităţii ştiinţifice, crearea oportunităţilor pentru tinerii care absolvesc universităţile şi doctoratul, pentru a rămâne în Republica Moldova, necesitatea investiţiilor în cercetare şi inovare, dar şi alte sectoare care contribuie la dezvoltarea ţării.
Problema susţinerii inovării de către politic a fost invocată de prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu. Preşedintele Consiliului Rectorilor, acad. Grigore Belostecinic, a menţionat despre necesitatea prioritizării problemelor educaţiei. Dr.hab. Alexandru Startan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice a sugerat viitorului prim-ministru efectuarea unui audit al întregului sistem bancar şi energetic.
Şi pentru că o ţară se impune, în primul rând, printr-o imagine culturală, problemele din cultură, dar şi atitudinea faţă de aceasta au fost reliefate de acad. Mihai Cimpoi, preşedinte al Societăţii oamenilor de cultură. Aceasta, dar şi problema funcţionării limbii române în Republica Moldova au fost abordate de m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM, m.c. Nicolae Dabija, scriitor, publicist şi dr.hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM. Intervenţii sugestive au mai venit din partea acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe agricole a AŞM, rectorului UASM, acad. Gheorghe Cimpoieş şi directorului IDSI, dr. Igor Cojocaru ş.a.
Pavel Filip a apreciat deschiderea corpului academic pentru implicarea în procesul de consultări şi definitivarea Programului de guvernare. Totodată, prim-ministrul desemnat i-a asigurat pe cei prezenţi în disponibilitatea de a transpune în politicile promovate de Guvern sugestiile oamenilor de ştiinţă şi cultură, care în opinia sa reprezintă „motorul societăţii”.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |