Discursul președintelui Academiei de Științe a Moldovei, academician Gheorghe Duca în cadrul prelegerii publice susținute de Ministrul Culturii, Monica Babuc

2016-01-15

Stimați parlamentari, miniștri, membri ai Academiei, rectori ai universităților, directori ai institutelor de cercetare, președinți ai uniunilor de creație, cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenți și liceeni.

Vă salut prezența Dumneavoastră la o nouă Lectură academică, aici, în forul științific al țării, care anul acesta este dedicată aniversării a 70-a de la crearea primelor instituții de cercetare ale Academiei de Ştiințe a Moldovei și aniversării a 55-a de la inaugurarea și fondarea Academiei de Științe a Moldovei.

Prelegerea de astăzi, susţinută de doamna ministru Monica BABUC, dă startul unei suite de evenimente științifice și manifestări culturale, care vor avea loc pe parcursul anului 2016.

O felicit pe doamna ministru pentru curajul de a accepta chemarea noastră de a prezenta Viziunea integratoare asupra culturii din Republica Moldova. Vom asculta opinia competentă a unei doamne, care a reușit – prin personalitatea și acțiunile sale – să ne reprezinte cu demnitate Cultura şi Arta atât în ţară, cât şi peste hotare ei.

Astăzi, 15 ianuarie, miez de ghenar, este o sărbătoare dublă pentru noi: ziua de naștere a Poetului poeţilor, Mihai Eminescu şi Ziua Națională a Culturii în Moldova şi România, - cea de-a doua sărbătoare fiind izvorâtă în mod firesc din prima, or, Eminescu este expresia plenară a Neamului nostru, a fiinţei noastre Naţionale.

Vă felicit călduros pe toți cu prilejul acestei date istorice şi sper, că prin faptele noastre demne, de zi cu zi, să-l cinstim de-a pururea pe Poetul nepereche, să-i citim înţeleapta-i operă, s-o valorificăm, s-o popularizăm Acasă şi-n Lume, să vorbim corect Limba noastră cea Română, la modernizarea căreia scrierile lui Mihai Eminescu au avut o contribuţie uriaşă.

Eminescu este un geniu al omenirii, iar un geniu nu înseamnă doar un om talentat, ci un proroc, cum se exprima Mateevici, un vizionar, - gândurile, ideile căruia străbat secole, fiind mereu actuale şi de învăţătură pentru noi.

Pe fondul neînţelegerilor ce macină-n prezent Republica Moldova şi a durerii pe care o trăieşte poporul nostru sărăcit şi derutat, doresc să închei anume cu o asemenea cugetare din Opera politică a lui Mihai Eminescu, care parcă-i o radiografiere a problemelor noastre din Moldova… Poate ne va fi de învăţătură:

„O țară unde toți poruncesc și nimeni n-ascultă, o țară unde antiteza între partide se preface în adevărată dușmănie, unde Domnitorul nu are puterea să-i împace… o asemenea țară e menită de a fi prada vecinilor ei.”

Să luăm aminte la cuvintele prorocului nostru şi să făptuim ca atare, vorbind mai puţin, ascultând cu răbdare şi acţionând cu înţelepciune în interes Naţional, or, tot Eminescu scria că ceea ce se cere de la un patriot adevărat este o inimă foarte caldă şi o mintea foarte rece…

Astăzi avem invitată la Academie anume o asemenea personalitate – doamna ministru al Culturii, Monica BABUC, pe care o invităm cu drag la microfon pentru a ne vorbi despre Cultură, care-n viziunea lui Eminescu, este educaţiunea minţii.

Academician Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei
15 ianuarie 2016