Numele academicianului Constantin Turtă nu va fi dat uitării

2015-12-28
 

Institutului de Chimie al AŞM l-a comemorat,  recent, pe academicianul Constantin Turtă care ar fi împlinit 75 de ani. La evenimentul de comemorare a ilustrului savant chimist au fost prezenţi preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, acad. Aurelia Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte, fiica regretatului savant, colegi, prieteni.

„Ne-am adunat astăzi să-l comemorăm pe cel care a fost Constantin Turtă, academician, savant, om de omenie, cetăţean al acestei ţări. Dumnezeu l-a luat dintre noi, l-a dus în Ceruri şi de acolo ne veghează. Este de datoria noastră, este omeneşte ca astăzi să-i cinstim amintirea savantului”, a menţionat m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie. Directorul a făcut o remarcă inedită asupra numelui şi prenumelui regretatului academician, savant de certă valoare, specificând că, Constantin Turtă, pe tot parcursul activităţii sale s-a manifestat ca un om Consecvent, Onest, Nobil, Sârguincios, Talentat, Ambiţios, Ingenios, Notoriu. Şi dacă adunăm într-un singur cuvânt prima litera de la fiecare din aceste calificative, obţinem  Constantin,  iar de la aprecierile Truditor, Umanist, Renumit, Tenace, Amabil, obţinem Turtă. Totodată, Dl Lupaşcu a trecut în revista vasta-i activitate de cercetare, evidenţiind realizările remarcabile în domeniul chimiei, apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare, dar şi nebuloasa activitate de administrator, funcţiile pe care le-a deţinut de-a lungul anilor, care i-au adus recunoştinţă şi consideraţia colegilor.         
 
Lucruri frumoase şi luminoase avea să spună despre colegul său şi preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a avut diferite relaţii de-a lungul anilor cu regretatul academician. Va rămâne mereu în memoria sa ca un om cumsecade, un om onest, un bun savant şi un îndrumător foarte iubit şi apreciat de tinerii cercetători. „Constantin Turtă a fost persoana care a încercat să promoveze cunoaşterea, creându-şi prin aceasta o foarte bună imagine proprie, echipei sale,  institutului, dar şi chimiei în general în Republica Moldova”, a remarcat preşedintele AŞM. În contextul celor menţionate, preşedintele Duca a propus ca Laboratorul, unde a activat până în ultima zi regretatul om de ştiinţă să poarte numele acad. Constantin Turtă.     

”Astăzi, de amintim de acad. Constantin Turtă prin cuvinte bune, pentru că a fost un savant adevărat şi a fost un lider al cercetării ştiinţifice în ţara noastră”, a menţionat acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM, care a avut posibilitatea de a conlucra, interacţiona cu acad. Turtă în varii situaţii. Discuţiile cu el erau destul de utile, susţine academicianul, pentru că de la Constantin Turtă  aveai mereu ce învăţa. Deşi activau în diferite domenii – fizică şi chimie – astăzi,  precizează acad. Tighineanu, între aceste ştiinţe nu mai este un hotar. Academicienii au avut multiple colaborări, reuşind să facă o imagine bună în lume şi, în primul rând, prin promovarea ştiinţifică a societăţii noastre, academicianului Turtă revenindu-i, în acest sens, rolul de locomotivă.
 
Acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte a AŞM a subliniat că, cuvintele expuse în cadrul acestei întruniri de comemorare demonstrează o dată în plus că Institutul de Chimie, Secţia, comunitatea ştiinţifică au avut o pierdere grea în persoana regretatului acad. Constantin Turtă, referindu-se la importanţa pe care acad. Turtă o dădea cercetării,  fie în laboratorul pe care îl conducea, fie în institut, fie departe de hotarele ţării. „A ştiut să formeze oameni de calitate, oameni de valoare, prin aceasta el a promovat la cel mai înalt nivel ştiinţa chimică în Republica Moldova”, a menţionat acad. Gulea, exprimând doleanţa ca  ceea ce este legat de numele lui Constantin Turtă să fie păstrat.   
 
Prezentă la eveniment, fiica Ludmila, a mulţumit conducerii Institutului şi Academiei pentru aceste clipe, în care a avut posibilitatea să audă cuvinte frumoase de apreciere şi recunoştinţă, dovadă a faptului că numele tatălui ei, Constantin Turtă nu a fost uitat.
 
Cu ocazia evenimentului a fost vernisată o expoziţie impresionantă cu lucrările ilustrului chimist, iar la finele acestuia a fost proiectat un film documentar, din arhiva de aur a televiziunii naţionale,  cu şi despre activitatea ştiinţifică a academicianului Constantin Turtă.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan, 
                  Centrul Media al AŞM