Un recital muzical în premieră a susţinut, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă, renumitul compozitor-academician Eugen Doga.
Evenimentul-spectacol a venit ca o binecuvântare pentru elita academică, la acest sfârşit de an, un an foarte tumultuos pentru comunitatea ştiinţifică, plin de încercări şi provocări. O provocare, dar una frumoasă şi specială a fost lansarea iniţiativei de a susţine un regal muzical de excepţie pentru colegi şi pentru admiratorii creaţiei maestrului Doga. Motivul a fost unul clar pentru protagonistul spectacolului – invidia. „Invidia m-a adus aici. Toţi academicienii, colegii mei din această instituţie vin cu cărţi, cu referate, formule, cu nişte maşini inventate, iar maşina mea este sonoră şi zic, da ce maşina mea este mai altfel, mai prejoasă ca celelalte?”, s-a întrebat compozitorul. I-a venit această idee, simbolică poate, în Ajun de An Nou sau ca o formulă, poate, mai inedită de dare de seamă „nu pe hârtie, dar pentru ureche”.
„Cred că iniţiativa domnului academician Eugen Doga este pentru noi una foarte frumoasă şi foarte bună. Sperăm să se transforme într-o tradiţie, astfel încât la finele anului, în preajma Sărbătorilor de Crăciun, de Anul Nou să organizăm recitaluri academice atât ale marilor noştri compozitori, cât şi poieţilor, prozatorilor, oamenilor de artă. Eugen Doga este membru al Academiei şi ne mândrim cu aceasta, pentru că membrii Academiei au creat şi creează atât pentru cultură, cât şi pentru ştiinţă şi artă”, a menţionat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.
Academicianul Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor a exprimat cuvinte de mulţumire maestrului Eugen Doga pentru iniţiativa de a organiza acest original concert şi s-a bucurat de posibilitatea de a-i audia creaţiile în spaţiul academic, împreună cu colegii din diferite domenii de cercetare. „Noi, cei care suntem preocupaţi cu ştiinţa nu prea aveam timp să mergem la concerte, de aceea organizarea unui atare recital este de apreciat”, a relevat academicianul Furdui, subliniind că compozitorul Doga este într-adevăr o personalitate care face cinste Academiei şi poporului nostru.
Aceeaşi apreciere a fost reiterată de academicianul Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM: „Sunt foarte impresionat, îl cunosc de mult pe domnul maestru Eugen Doga, într-adevăr ne duce fala ţării”, a remarcat academicianul.
„Trăim un sentiment de mândrie pentru că suntem astăzi onoraţi să fim în preajma marelui compozitor, pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu acest har şi am impresia că a muncit foarte mult, a perseverat şi a creat aceste capodopere muzicale apreciate în întreaga lume”, a menţionat legislatorul Valentina Stratan. Parlamentarul a mărturisit că îi este foarte dragă muzica maestrului Doga, iar în vâltoarea acestei instabilităţi, aceasta aduce atâta linişte în sufletul nostru. Muzica dumnealui ne educă un sentiment frumos, dragoste de ţară, dragoste de tot ce este naţional, ne îndeamnă să fim buni în această lume, în acest univers.
Profesorul universitar Ion Gagim, noul rector al Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi, muzicolog a apreciat aceste acţiuni lansate de acad. Doga, considerând că ar fi bine ca acestea să se transforme într-o tradiţie, să răsune muzica în Academie, în special, în ajunul marilor şi frumoaselor sărbători de iarnă, „pentru că muzica ca atare este o sărbătoare, ea ne este dată ca să ne bucurăm de viaţă şi să ne înălţăm la nivelul ei sublim, ceresc”. Prin aceste activităţi, susţine muzicologul, vom reintroduce ceea ce de fapt au fost la începuturi, atunci când s-au lansat primele Academii Pitagora, Platon, Aristotel, unde mai întâi cântau dimineaţa muzică, cântau imn Soarelui, apoi începeau activităţile propriu-zise, activităţi de cunoaştere a lumii, a existenţei, a omului, a tot ce ne înconjoară. Prof. Gagim a mai opinat că poate prin aceste acţiuni artistice, în cadrul Academiei, se va realiza ceea ce a formulat cândva foarte frumos acad. Gheorghe Duca şi anume că trebuie să avem grijă nu numai de sănătatea fizică, dar şi de sănătatea spirituală a neamului nostru. „Probabil prin aceasta noi trebuie să realizăm acest nespus de frumos deziderat”, a conchis rectorul universităţii bălţene.
Recitalul muzical a inclus Cvartetele 3 şi 5, publicate recent la Sankt-Petersburg, în interpretarea cvartetului de instrumente cu corzi al Teatrului de Operă şi Balet; „Balada pentru vioară”, în interpretarea lui Vladimir Acsionov, elev la Liceul Ciprian Porumbescu, la pian Margareta Cuciuc. Corul de copii de la Liceul Ciprian Porumbescu au interpretat două cântece pe versurile Veronicăi Micle.
Distinsul public a audiat în premieră (în înregistrare) „Imnul lui Ştefan cel Mare”, pe versurile lui Mihai Eminescu şi au privit secvenţe video de la concertele din acest an ale compozitorului Eugen Doga.
Preşedintele Duca i-a mulţumit maestrului Doga pentru acest frumos cadou de sărbători şi pentru această premieră în incinta templului academic. Folosind acest frumos prilej, preşedintele AŞM a adresat tuturor felicitări cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, cu intrarea într-un Nou An, dorindu-le sănătate, reuşite şi bucuria unei vieţi împlinite.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|