La 22 decembrie 2015, în incinta Institutului de Chimie, a avut loc ședința de prezentare a rezultatelor proiectelor din cadrul Programului de Stat “Design-ul substanțelor chimice și dirijarea arhitecturii materialelor pentru diverse aplicații”, condus de către academicianul, doctorul habilitat Gheorghe Duca. În cadrul ședinței au fost audiate cele mai marcante rezultate obținute în cadrul celor 8 proiecte constituente ale Programului de Stat.
Astfel în cadrul proiectului “Design-ul și asamblarea unor noi magneți molecular pe baza precursorilor de mangan (III) cu derivați ai tiosemicarbazidei”, condus de acad., dr. hab. Gulea Aurelian, USM, s-a reușit pentru prima dată aplicarea compușilor coordinativi ai manganului în baza tiosemicarbazidei în calitate de precursori moleculari pentru asamblarea materialelor magnetice noi. S-a demonstrat că compușii trinucleari posedă o liniaritate neobișnuită ceea ce crește temperatura de lucru a materialelor magnetice de 1,5 ori comparativ cu cele relatate anterior în baza salenului.
Proiectul “Tehnologii cost eficiente de obținere a nanoparticulelor de Ag cu utilizarea cianobacteriilor și microalgelor ca suport” sub conducerea acad., dr. hab. Rudic Valeriu, IMB, AȘM aduce un aport substanțial în domeniul elaborării schemei complexe de obținere a fracțiilor din biomasa cianobacteriilor/microalgelor, utilizate ulterior în biosinteza nanoparticulelor de argint cu multiple posibilități de utilizare, inclusiv în domeniul farmaceutic.
Pentru proiectul “Senzori magnetoelectrici în baza materialelor nanocompozite din piezoelectric (GaN) și metale magnetostrictive pentru aplicații biologice” condus de dr. Popa Veaceslav, UTM cele mai importante rezultate au constat în elaborarea tehnologiilor de fabricare a materialelor nanocompozite piezoelectrice/ magnetostrictive în baza matricelor tridimensionale de GaN, dar și elaborarea senzorilor magnetoelectrici şi caracterizarea lor în diapazonul câmpurilor magnetice de 1 - 200 mT şi a frecvenţelor câmpului magnetic alternativ de 1 - 1000 Hz.
În cadrul proiectului “Ingineria cristalelor la crearea materialelor metaloorganice cu proprietăți cooperative” condus de dr. Kravțov Victor, IFA, AȘM s-a reușit obținerea și cercetarea a circa 100 de compuși coordinativi ai metalelor de tranziție și lantanidelor, caracterizați prin cele mai diverse proprietăți, cum ar fi de exemplu lumiscența.
Proiectul condus de dr. Lozan Vasilii, IC, AȘM “Sinteza și studiul complecșilor polinucleari ai metalelor s-nd-4f ca catalizatori în procese chimice, substanțe poroase și precursori ai nanomaterialelor”, se caracterizează prin următoarele rezultate relevante: obținerea a 11 compuși coordinativi ai cuprului, paladiului, manganului și calciului cu liganzi conținînd atomii donor de sulf, carbon, oxygen și azot, dintre care compușii coordinativi ai cuprului și paladiului cu mezo-tetraferocenilporfirina, pot fi utilizați în calitate de catalizatori pentru generarea electrochimică a hidrogenului cu un randament Faradaic de 68% și 70% corespunzător; obținerea nanoparticulelor de oxid de fier, cu potențial de utilizare în senzorii de temperatură, prin descompunerea compușilor trinucleari μ3-oxo de fier (III).
În cadrul proiectului “Investigarea gradului de toxicitate (LD50) a unor inhibitori de creștere a celulelor de cancer pe bază de compuși organici și anorganici, ce conțin azot, oxigen și sulf (selen)”, condus de memb. cor., dr. hab. Prisacari Viorel, USMF s-a studiat toxicitatea pentru 6 compuși chimici, ce conțin azot, oxigen și sulf (selen), inhibitori de creștere a celulelor de cancer, 4 dintre ei s-au găsit a fi “puțin toxici”, 2 cu o “toxicitate moderată” și 2 cu o “toxicitate înaltă”.
În cadrul proiectului “Sinteza chimică a moleculelor cu proprietăți antituberculoase, antimicrobiene și antifungice”, condus de dr. Țapcov Victor, USM s-au sintetizat 37 compuși coordinativi ai Co, Ni, Cu și Zn cu liganzi azometine sau derivații piridinei, pentru unii demonstrîndu-se proprietăți antibacteriene pronunțate.
În cadrul proiectului “De la compuși naturali la analogii lor și spre evaluarea preclinică a noilor compuși cu proprietăți antituberculoase”, condus de prof., dr. hab. Macaev Fliur, IC, AȘM s-au determinată concentrația minimă de inhibiție a creșterii micobacteriilor tuberculozei de către derivatii triptantrinei. Au fost obţinuţi complecşi de incluziune ai derivatilor alcaloidului triptantrină cu β-ciclodextrinele. În cazul interacţiunii complexului cu celula M. tuberculosis, creşte permeabilitatea peretelui micobacterian pentru substanţa activă și a fost stabilită toxicitatea redusă a preparatului şi posibilitatea continuării studiilor preclinice de determinare a eficacităţii compuşilor studiaţi.
Secretarul stiințific al Programului de Stat,
prof., dr. hab. Macaev Fliur |