Caz de succes în domeniul științelor agricole

2015-12-14

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, începând cu anul 2014 a înaintat la testări oficiale a Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor din România (ISTIS) 4 hibrizi de porumb Porumbeni 461, Porumbeni 427  (FAO 450), Porumbeni 310 şi Porumbeni 360 FAO (FAO 350).

Conform condițiilor de testare ale României, testul VAU (valoarea agronomică şi de utilizare a unui soi) se consideră satisfăcător dacă, comparativ cu alte soiuri înscrise în Catalogul oficial, sunt mai productivi și au umiditatea boabelor medie în orice zonă luată în considerare.

Examinarea soiurilor se organizează în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor (CTS), care sunt amplasate în diferite condiţii ecologice ale ţării şi care formează reţeaua oficială a testării soiurilor.
Testarea soiurilor pentru determinarea valorii agronomice şi de utilizare durează trei cicluri de producţie efective (3 ani), fără întrerupere. 

Testarea poate dura numai doi ani (2 cicluri) în cazul soiurilor la care în aceşti doi ani rezultatele sunt superioare soiurilor martor, în toate localităţile de testare.

Conform rezultatelor obţinute hibridul Porumbeni 310 a depăşit hibrizii martori în toate localităţile pe 2 ani de testare. De asemenea performanţe înalte a obţinut în condiţiile acestui ani şi hibridul Porumbeni 461, la care s-a obţinut o performanţă pe teren irigat de 19,2 tone boabe la ha, plasându-se pe locul întâi în topul hibrizilor studiaţi.

În anul 2014-2015 Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni” a fost selectat de partea japoneză în baza acordului dintre Guvernul RM și Guvernul Japoniei privind construcția fabricii de producere a peleților. Institutul are obligațiunea de a elabora tehnologia de creștere a culturilor energetice (miscantus, pawlonia, salcia energetică, plopul energetic, ș.a.).

După darea în exploatare a obiectului, Institutul a fost selectat la al doilea proiect și anume la creșterea legumelor în teren protejat, în baza resurselor energetice regenerabile (energia solară, eoliană, din biomasă, a pământului și energia electrică cu lămpi econome).
Ambele proiecte sunt 100 % grant din partea Guvernului Japonez.

Recent Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni” a câștigat un proiect prin Agenția de Eficiență Energetică în sumă de 3.307.297 lei. Începînd cu primăvara anului 2016 vom începe a schimba toate geamurile și ușile laterale și va fi efectuată vara termoizolarea fațadelor cu polistiren expandat de 100 mm. Din costul total al acestui proiect, 75 % este grant din partea Agenției și 25 % este contribuție din partea institutului.

Un alt proiect care l-a câștigat recent Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni”, în baza de concurs pentru fondarea școlii de câmp, pentru fermieri nr.1 și exploatarea Lotului Demonstrativ din cadrul școlii de câmp, este implementarea și promovarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului precum și instruirea continuă a producătorilor agricoli ce implementează principiile agriculturii conservative de lucrare a solului. Costul acestui proiect este de 100000 $ SUA din care 50 % grant și 50 % contribuția institutului. Proiectul va demara la începutul anului 2016.
 
Directorul Institutului
de Fitotehnie ”Porumbeni”                                       Pintilie PÎRVAN