Preşedinţia va sprijini Academia de Ştiinţe în dezvoltarea ştiinţei

2015-12-08
 
După ce, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a fost dat startul exerciţiului de evaluare a sistemului de cercetare al Republicii Moldova, efectuat de către Comisia Europeană,  experţii au avut, în aceeaşi zi, la 7 decembrie 2015, o întrevedere cu reprezentantul  Instituţiei Prezidenţiale, dr. Mihail Şleahtiţchi.
 
La întâlnire au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca şi dr. hab. Aurelia Hanganu, Secretar ştiinţific general al AŞM

Consilierul prezidenţial, dr. Mihai Şleahtiţchi le-a mulţumit experţilor pentru implicare şi a subliniat faptul că vizita respectivă are un pronunţat caracter strategic, Academia de Ştiinţe fiind cea care a demarat un amplu proces de consultări cu privire la viitorul sectorului de cercetare-inovare. Consilierul prezidenţial a accentuat că în acest sens au fost pornite toate motoarele interne, referindu-se la specialiştii din cadrul Academiei, experţii naţionali, interni, dar şi la universităţile din Republica Moldova. Dar, a specificat consilierul, este foarte important de a avea o expertiză externă, un punct de vedere al unor oameni care întruchipează spiritul european în cercetare şi inovare. „Fără evaluarea pe care o aşteptăm de la Dumneavoastră, va fi imposibil să evaluăm o viziune globală asupra reformelor menţionate. Instituţia Prezidenţială apreciază foarte înalt venirea Dumneavoastră în Republica Moldova şi are convingerea că punctul Dumneavoastră de vedere va fi decisiv în luarea deciziilor politice finale”, a remarcat dr. Şleahtiţchi.
 
Totodată, reprezentantul Preşedinţiei a dat asigurări că toate intenţiile, dispoziţia, principiile de care se conduc experţii, evaluând activitatea Academiei şi aspiraţiile pe care le are Forul ştiinţific suprem în vederea reformării sectorului de cercetare-inovare vor fi transmise Preşedintelui Nicolae Timofti, iar Instituţia Prezidenţială, la rândul ei, va efectua o serie de acţiuni, chemate să sprijine Academia de Ştiinţe, în intenţia ei de a oferi o nouă platformă, o nouă politică în dezvoltarea ştiinţei în condiţiile Republicii Moldova.
 
În cadrul discuţiilor, Krzysztof Gulda, preşedintele grupului de lucru şi consultant al Ministrului polonez pentru ştiinţă şi învăţământ superior, a ţinut să sublinieze, în primul rând, că scopul experţilor este de a învăţa din realităţile prezente şi care este raţionamentul reformei sferei ştiinţei şi inovării. Expertul a menţionat că sunt interesaţi de faptul cum va derula etapa finală a acestui proces. Folosind prilejul de a se întâlni cu reprezentantul Preşedinţiei, oaspetele s-a interesat care este viziunea Instituţiei Prezidenţiale vizavi de reforma ştiinţei şi inovării sau, mai exact, care este impactul acesteia asupra societăţii? 
 
Exprimând succint viziunea sa asupra acestui subiect, consilierul prezidenţial a punctat că impactul aşteptat este de a avea o ştiinţă competitivă în plan european şi internaţional. Important este ca planul de reformă, pe care îl propune şi îl promovează Academia de Ştiinţe să rezoneze cu ideile de impact benefic. „În opinia mea, aceste idei consună cu ideea de impact benefic”, a precizat dr. Mihail Şleahtiţchi.
 
Un punct de vedere important a fost expus în cadrul dialogului de către expertul Daniel Funeriu (Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului al României, 2009-2012). Expertul român a specificat că Academia de Ştiinţe a Moldovei nu este doar un organizator din punct de vedere tehnic al domeniului ştiinţei, ci şi un foarte important jucător social, cu foarte mare impact social şi cu foarte mare respectabilitate socială, dincolo de diferitele domenii ale ştiinţei. „Ştim foarte bine influenţa şi importanţa Academiei în a stabili că limba română este limba oficială a Republicii Moldova. Important pentru noi este, dacă în viziunea Dumneavoastră se confirmă ideea că acest rol, inclusiv de impact social al Academiei, trebuie să fie menţinut în noua configuraţie instituţională pe care Academia o propune”, a remarcat expertul.

În cadrul dialogului, expertul din Austria, Brigitte Weiss, s-a interesat care va fi competiţia noului sistem şi cum va prezenta la nivel naţional şi internaţional.    

"Va exista Agenţia Naţională pentru Cercetare-Dezvoltare care va realiza iniţiative de stat, în baza politicilor de stat, care va pune începutul competiţiei”, a fost răspunsul consilierului Şleahtişchi, care a precizat că toţi actorii vor veni cu proiecte concrete, prin care vor demonstra că ei sunt cei care pot cel mai bine să facă această ofertă. Totodată, sistemul naţional va fi receptiv la competiţia europeană şi la ofertele, posibilităţile care vor vorbi despre spaţiul european. Într-un alt sistem de coordonate, aceiaşi actori vor trebui să demonstreze că sunt pe potriva proiectelor înaintate. Consilierul nu exclude faptul că atât în plan naţional, cât şi internaţional, s-ar putea ca unii actori să dispară, făcând loc pentru alţii.
 
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a mulţumit consilierului prezidenţial pentru mesajul de susţinere plenară din partea Instituţiei Prezidenţiale, apreciind, totodată, gestul experţilor, interesul şi implicarea lor în exerciţiul de evaluare, proces deloc simplu, pe care urmează să-l parcurgă sistemul naţional de cerecatre-inovare. 
     
Menţionăm că startul exerciţiului de evaluare efectuat de către Comisia Europeană a sistemului de cercetare a Republicii Moldova a fost dat în dimineaţa zilei de 7 decembrie curent. Evaluarea are loc în cadrul Programului Comunitar Orizont 2020, prin intermediul instrumentului de facilitare şi suport al politicilor.
 
Vizita experţilor are loc în contextul integrării în Spaţiul European de Cercetare, obţinerea statutului de ţară asociată la Orizont 2020, precum şi a iniţiativelor lansate de AŞM vizavi de reformarea ştiinţei în Republica Moldova.
Eugenia Tofan,
     Ctrul Media al AŞM