Profesor, dr. ing Florin Teodor Tănăsescu, secretar ştiinţific general al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România este noul Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ceremonia de înmânare a însemnelor a avut loc la 27 noiembrie 2015, la Academia de Ştiinţe, în cadrul unei şedinţe festive.
La festivitate au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general al AŞM, acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA, dr. hab. Veaceslav Ursachi, coordonator al Secţiei Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM, acad. Aurelian Gulea, coordonator al Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte a AŞM, acad. Boris Găină, coordonator al Secţiei Ştiinţe Agricole a AŞM, acad. Mircea Bologa, acad. Leondid Culiuc, acad. Vitalie Postilatii, acad. Ernest Aruşanov, m.c. Ion Dediu, m.c. Tudor Lupaşcu, directori, vicedirectori şi secretari ştiinţifici ai unor institute, cercetători din cadrul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM.
Prof. Florin Tănăsescu a venit la Chişinău, fiind însoţit de profesor Wilhelm Kappel, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică din Bucureşti, institut cu vizibilitate europeană, dr. Georgeta Alecu, preşedintele Consiliului Ştiinţific şi dr. Mariana Lucaci, cercetător, şef al Departamentului Materiale Avansate din cadrul institutului menţionat.
În deschiderea festivităţii, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a exprimat onoarea de a-l avea prezent la Academia de Ştiinţe a Moldovei pe domnul profesor Florin Tănăsescu, pe care comunitatea ştiinţifică moldavă îl cunoaşte de mulţi ani, graţie susţinerii şi ajutorului acordat, în special, după anul 1991. Academicianul a ţinut să remarce faptul că Adunarea Generală a membrilor titulari şi corespondenţi ai AŞM, încă în anul 2006, a luat decizia unanimă de a-l alege în calitate de Membru de Onoare al AŞM pe domnul profesor Tănăsescu pentru succese remarcabile în dezvoltarea ştiinţei şi crearea punţilor de colaborare între comunităţile ştiinţifice din Romania şi Republica Moldova. „Domnia Sa însă nu a avut posibilitatea să vină până acum, dar astăzi avem această oportunitate de a-l onora frumos şi după cum merită. Aş vrea să menţionez că şi dumnealui ne onorează pe noi, imaginea Academiei de Ştiinţe a Moldovei având de câştigat foarte mult, avându-l pe domnul profesor Tănăsescu drept Membru de Onoare al AŞM”, a relevat prim-vicepreşedintele Tighineanu.
Misiunea onorantă de a prezenta tradiţionalul Laudatio pentru distinsul profesor Florin Tănăsescu, i-a revenit academicianului Mircea Bologa. În discursul său, pe care renumitul om de ştiinţă, Mircea Bologa l-a expus într-o manieră academică şi plină de conţinut, a evocat personalitatea-i complexă şi întregul itinerar ştiinţific şi aplicativ pe care l-a parcurs savantul Tănăsescu. Acad. Bologa a remarcat activităţile şi realizările de explorare şi pionierat ale distinsului profesor, evidenţiind succesele sublime, participarea la elaborări şi tehnologii, tehnici de prim ordin şi perspectivă, reliefând iniţiativele, dar şi viziunile impresionante ale Domniei Sale. „Multitudinea articolelor, studiilor, comunicărilor, cărţilor publicate, brevetelor de invenţii, materialelor publicitare reflectă binemeritat străduinţele şi perfecţiunile care le-aţi atins de-a lungul vieţii. În această atmosferă emotivă şi prietenoasă admirăm armonia intuiţiei şi raţiunii Dumneavoastră, la care tradiţional predomină sinceritatea şi bunăvoinţa, îmbină magistral rezultatele şi perspectivele, zbuciumul şi preocupările despre şi pentru ştiinţă şi inovare, despre trecut, prezent şi viitor”, a punctat acad. Bologa.
Remarcându-i devotamentul faţă de ştiinţă, sinceritatea şi atitudinea divină faţă de obligaţiile impuse de epocă şi de viaţă, acad. Bologa a relevat că, comunitatea ştiinţifică, în special, electrotehnicienii şi fizicienii, apreciază la justa valoare atitudinea prof. Tănăsescu vizavi de dezvoltarea ştiinţei din Moldova, cooperarea cu instituţii şi oamenii de ştiinţă, precum şi vizitele la Chişinău, unde a participat la abordări specializate şi dezbateri privind eficientizarea colaborărilor moldo-române. Deloc de neglijat şi faptul că prin eforturile de organizare a cercetării ştiinţifice, abordarea unor domenii noi, dezvoltarea cooperărilor interdisciplinare, orientarea cercetărilor spre concepte noi, contribuţia meritorie în promovarea Programului de Cercetări România – Republica Moldova, a lăsat brazde roditoare.
Şi pentru că elevatul savant Bologa a considerat că este prea devreme să trăieşti din amintiri s-a referit doar la unele evenimente şi repere ale activităţii profesorului Tănăsescu, exprimând certitudinea că talentele vorbesc încet, chiar şi la lucruri mari, nu provoacă zgomote, ele, pur şi simplu, creează în diverse activităţi, fie ştiinţifice, manageriale, universitare, ministeriale sau academice.
La finele impresionantului discurs, acad, Mircea Bologa a venit cu ruga către Membrul de Onoare al AŞM, prof. Tănăsescu, de a păstra continuitatea, tinereţea sufletului şi bunăvoinţa faţă de oameni. Să aibă parte de zile senine, lumânarea vieţii să-i fie mereu aprinsă, să-i lumineze credinţa, speranţa, sporirea dorită a vieţii cu sarcini şi realizări în armonie, cu optimismul care-l emană şi-l insuflă. „Deci, să mergem împreună pe drumul ştiinţei şi inovării, prosperării şi desăvârşirii”, a îndemnat academicianul.
Proaspătul Membru de Onoare al AŞM, prof. Florin Tănăsescu a mulţumit pentru gestul de aleasă consideraţie oferit de înaltul for ştiinţific din Moldova, respectat pentru rezultatele obţinute, mulţumind şi pentru cuvintele calde de bun venit care i-au fost adresate de către distinşii oameni de ştiinţă. Personal, consideră că primirea sa în rândul membrilor de onoare ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei este unul din momentele care te fac să simţi că trecerea ta prin viaţă a putut lăsa urme, că aprecierea pe care ţi-o dau atât de generos colegii tăi din domeniul ştiinţei, este tonică şi încurajatoare, mai ales, într-o lume zbuciumată şi nelipsită de încercări.
În discursul său de recunoştinţă, prof. Florin Tănăsescu a mărturisit cu sinceritate că s-a bucurat de faptul că a fost alăturat unor oameni care, în vieţile şi domeniile lor de activitate, au contribuit în mod remarcabil la progresul ştiinţei şi propăşirea societăţii. Şi nu doar atât. A conştientizat că era chemat să se alăture acestora cu propriile realizări, fapt ce făcea ca bucuriei să-i asocieze şi sentimentul responsabilităţii, adică, dacă ceea ce face este suficient pentru a te alătura unor oameni consacraţi pe care viaţa i-a dat posibilitatea să-i cunoască.
Profesorul nu putea să nu menţioneze momentul pe care îl consideră de mare angajament pentru colaborarea cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi care a stat, de fapt, la baza colaborării între cercetarea ştiinţifică din România şi Republica Moldova. Momentul de care se bucură că a fost părtaş s-a rezumat la Dezvoltarea Programului de Cercetare România-Moldova în anul 1992. Fiind în funcţia de Secretar de Stat la Ministerul Cercetării şi Tehnologiei în acea perioadă, împreună cu alţi colegi a decis demararea acestui Program de cercetare, pentru a crea o punte care să permită ca oamenii să se apropie atât profesional, cât şi prin legături de suflet, mai trainice şi sigure în separarea valorilor.
Cu ocazia acordării titlului, prof. Tănăsescu a fost felicitat de colegul său, Dl Wilhelm Kappel, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică din Bucureşti, care a dezvăluit mai multe aspecte ale activităţii dedicate de pe timpul când profesorul era director al acestui institut care, la acea vreme, concura cu cele mai mari institute din Bucureşti. „Instituţia noastră se deosebea de celelalte şi asta numai datorită domnului profesor Tănăsescu, pentru că la noi nu a ajuns cultul vieţii de afară în interior, noi am putut lucra foarte liniştiţi, noi am lucrat şi am creat”, a mărturisit colegul bucureştean.
Cuvinte calde de felicitare i-a adresat prof. Tănăsescu şi acad. Valeriu Canţer, preşedinte al Consiliului de Atestare şi Acreditare. „Domnul profesor Tănăsescu pe de plin merită acest titlu onorific, prin opera sa ştiinţifică şi tehnologică. Dumnealui a fost la bazele dezvoltării electroenergeticii, tehnicii de tensiune înaltă şi cred că a adus o contribuție majoră la confirmarea platformei tehnologice a industrializării României şi de fapt la electrificarea ei, fiindcă a făcut acea Românie pe care o cunoaştem noi astăzi”, a menţionat acad. Canţer. În acelaşi context, preşedintele CNAA a subliniat faptul că Domnul Tănăsescu toată viaţa a fost devotat ştiinţei şi actului de cercetare. Academicianul i-a dorit să continue acest act, pentru că este în plină forţă, apreciind şi faptul că personal, prin interacțiunea cu profesorul Tănăsescu, şi-a şlefuit personalitatea, pentru că prof. Tănăsescu este un om integru, inteligent şi un om cu o viziune enciclopedică.
Acad. Boris Gaină, academician-coordonator al Secţiei Ştiinţe Agricole a AŞM, a ţinut să sublinieze faptul că prof. Tănăsescu rămâne a fi un fondator al relaţiilor de colaborare tehnico-ştiinţifică moldo-române, fapt pentru care îi este foarte recunoscător, atât pentru lucrul pe care l-a făcut, pe care îl face, cât şi pentru cel care urmează a fi realizat. Felicitări şi mulţumiri pentru întreaga colaborare ştiinţifică pe parcursul anilor a exprimat şi acad. Vitalie Postolatii.
Academia de Ştiinţe a Moldovei numără la ora actuală 47 de membri de onoare - personalităţi notorii din străinătate, care s-au distins prin realizări deosebite, au avut contribuţii esenţiale în diverse domenii ale ştiinţei şi culturii şi participă activ la cooperarea tehnico-ştiinţifică cu organizaţii din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|