Impactul schimbărilor climatice asupra productivităţii culturilor agricole

2015-11-26
 

 Astăzi, 26 noiembrie 2015, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT), prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. La şedinţă au fost prezenţi membrii CSŞDT, coordonatorii şi secretarii ştiinţifici ai secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii din cadrul CSŞDT, reprezentanţi ai Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM.

 
 
Una din problemele incluse pe agenda şedinţei a vizat impactul schimbărilor climatice asupra productivităţii unor culturi agricole. O prezentare detaliată la acest subiect de actualitate a fost prezentat de dr..hab. Maria Nedealcov, şef al Laboratorului de Climatologie al Institutului de Ecologie şi Geografie al AŞM. În prezentarea sa, dr.hab. Maria Nedealcov a semnalat ritmul accelerat al schimbărilor climatice care se atestă în ultima perioadă de timp, orientarea agrară a economiei Republicii Moldova şi incapacitatea ramurilor agricole de a se adapta la aceste schimbări. Lipsa strategiilor de adaptare a condiţionat realizarea cercetărilor ce ţin de evidenţierea impactului schimbărilor climatice regionale asupra productivităţii anumitor grupuri de culturi agricole. 
 
În rezultatul investigaţiilor efectuate, s-a constat, că schimbările climatice, cu precădere în ultimii ani, au influenţat esenţial  manifestarea fazelor de dezvoltare a culturilor agricole, iar în anumiţi ani concreţi, condiţiile agrometeorologice au fost determinante în obţinerea recoltelor. Totodată, a specificat cercetătorul, au fost realizate diferite proiecţii climatice şi efectuate simulări privind recolta unor culturi agricole pe teritoriul ţării în viitorii ani apropiaţi.
 
„Utilizând Sistemele Informaţionale Geografice, ca instrument de cercetare, a fost efectuată regionarea agroclimatică după gradul de pretabilitate a climei pentru dezvoltarea viticulturii în Republica Moldova, ţinând cont de factorii fizico-geografici locali”, a specificat şeful Laboratorului, precizând că asemenea realizări sunt extrem de importante în efectuarea măsurilor de adaptare către noile condiţii climatice, care trebuie să ţină cont de realitatea schimbării climei regionale, de arealele vulnerabile şi mai puţin vulnerabile către aceste schimbări, de expunerea adecvată a teritoriului către manifestarea anumitor riscuri asociate schimbărilor climatice, de posibilele schimbări ale climei în viitorii ani apropiaţi – priorităţi, unde rolul ştiinţei nu este mai puţin important. 
 
Cu titlu special, dr.hab. Maria Nedealcov a subliniat că practicile agricole, care nu vor ţine cont de efectele negative a posibilelor schimbări şi riscuri climatice, a degradării solurilor, a modificărilor de mediu şi a biodiversităţii – riscă în viitorul apropiat să se confrunte cu o adevărată ameninţare la adresa dezvoltării durabile.
 
Membrii CSȘDT au aprobat raportul prezentat de dr.hab. Maria Nedealcov, cu recomandarea ca informația respectivă să fie prezentată și în cadrul altor instituții.
Eugenia Tofan, 
Centrul Media al AŞM