Mem. cor. Vladimir Hotineanu,
preşedintele Comisiei parlamentare
cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media
La zece ani după elaborarea Codului științei și inovării o reevaluare a sferei științei și inovării în Republica Moldova e absolut necesară. S-a schimbat societatea în acest răstimp, au intervenit modificări în ce privește activitatea însăși, precum și prioritățile organizațiilor implicate în procesul de cercetare, au apărut noi condiții și raporturi în care este implicată comunitatea științifică din republică: am în vedere, bineînțeles, asocierea noastră la programele comunitare de cercetare PC7 și Orizont 2020, dar și implicarea noastră în cercetări bilaterale, transfrontaliere și europene.
Privită prin optica politicienilor, Academia de Științe este o instituție care doar utilizează niște bani, fapt infirmat de întreg forul oamenilor de știință prin rezultatele pe care le pun la dispoziția societății și a cetățeanului de rând. Politicienii nu-şi dau seama că Academia de Ştiinţe nu este numai un simbol al statului. Academia este instituţia care asigură progresul şi dezvoltarea, care promovează imaginea țării în contextul comunităţii mondiale.
Identitatea noastră ca stat e definită mai întâi de toate prin activitatea savanţilor, a cercetătorilor, a oamenilor de cultură, a scriitorilor și compozitorilor. Aceștia reprezintă suflul națiunii și materializează în realități gândirea creativă, talentul și imaginația poporului nostru.
Plasarea accentelor din perspectivă politică asupra sistemului științei în ansamblu este o abordare limitativă, întrucât scurta perioadă de patru ani a guvernării nu permite structurilor de conducere a țării să analizeze trecutul, prezentul și viitorul unui domeniu serios, de amploare și care cere instrumente deosebite. Oamenii de știință în schimb gândesc în ani, se plasează în memoria trecută, prezentă și viitoare în ideea de a construi ceva durabil, sustenabil, rezistent la diferite condiții și timpuri, axat pe valori perene și în grija de bunăstare a societății care urmează să se dezvolte.
Firește, așa cum am mai spus, nu contestăm și nici nu negăm necesitatea reformării Codului științei și inovării. În opinia mea, însă, această reformă trebuie realizată cu grijă și atenție. Așa cum se știe, conducerea AȘM, actorii importanți din sistemul de cercetare-dezvoltare-inovare, reprezentanții ministerelor interesate, alături de o echipă de șapte experți europeni, vor elabora un studiu de fezabilitate, în baza căruia va fi propus un nou proiect de Cod. Consider că fiecare dintre noi trebuie să fie parte activă implicată în crearea acestui nou concept de Cod pentru sfera științei și inovării. O acțiune esențială vizează formarea unui nucleu de savanți din toate domeniile de cercetare care să se includă în elaborarea noului proiect de lege a științei și inovării, și în stare să promoveze aceste propuneri.
|