La 9 noiembrie 2015, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost dat startul Zilelor Ştiinţei. Programul a demarat cu Lansarea apelurilor pentru anii 2016-2017 în cadrul Programului Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare Orizont 2020.
La eveniment a fost prezentă conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, precum şi oficiali de la Ministerul Economiei, funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene RM, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, reprezentantul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Oficiului Român pentru Știința și Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, mediului universitar, tineri cercetători etc.
În debutul evenimentului, dr.hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general al AŞM, a menţionat că această lansare este o ocazie foarte fericită de a consemna Ziuă Ştiinţei şi a aminti societăţii că ştiinţa este cea care contează. precizând că ştiinţa de fapt stă la baza dezvoltării unei societăţi fireşti, organizate aşa cum ar trebui să fie, dar şi un pretext de bucurie că este ocazia de a anunţa public agenda de lucru în cadrul Programului Orizont 2020. Domnia Sa a amintit, în context că, recent, Comisia Europeană a adoptat deja aceste programe de lucru pentru anii 2016-2017, iar Republica Moldova, în calitate de ţară asociată la Uniunea Europeană şi la programele acesteia, îşi are şansa de dezvoltare prin asocierea la programele comunitare. Acest lucru permite cercetătorilor din republică să participe la ofertele de finanţare, să coopereze şi să conlucreze la egal în toate concursurile anunţate, să obţină drepturi similare statelor membre ale UE şi să beneficieze de potenţialul şi eficienţa ştiinţifică europeană pentru soluţionarea problemelor interne.
Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a felicitat participanţii la for cu ocazia Zilei Naţionale şi Internaţionale a Ştiinţei, apreciind organizarea la nivel înalt a acestui eveniment atât de necesar pentru comunitatea ştiinţifică din ţara noastră, la care participă şi colegii din România care sunt experţi europeni la proiectele din cadrul Programului Orizont 2020, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dar şi reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Academicianul Duca a venit cu o prezentare, în care a făcut o retrospectivă a rezultatelor activităţii comunităţii ştiinţifice. În acest sens, a prezentat aspecte privind integrarea comunităţii ştiinţifice din Moldova în spaţiul european de cercetare; implementarea statutului de ţară asociată la PC7 şi Orizont 2020; sistemul de cercetare din Republica Moldova; elaborarea Strategiei de Cercetare-Dezvoltare, aprobată de Guvern; cooperarea transnaţională, acordurile bilaterale şi multilaterale; participarea la Programul EURAXESS etc.
Prezent la eveniment, Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei a subliniat importanţa evenimentului, accentuând participarea Republicii Moldova la Programul Orizont 2020 de semnificaţie majoră, inclusiv prin lansarea acestor apeluri de participare la programul comunitar. Viceministrul Iurcu consideră că fără o economie bazată pe transfer tehnologic şi pe inovaţii e imposibil de a te mişca înainte. În acest context, a subliniat că există toate premisele necesare, inclusiv cadrul profesional pregătit pentru a mări ponderea proiectelor de cercetare fundamentală şi a le transformă în proiecte viabile din punct de vedere al business-ului şi care, în ultimă instanţa, va conduce la crearea unor produse noi competitive, bazate pe cunoaştere. În speranţa unei colaborări active între Academie, minister şi mediul de afaceri, care vor da rezultate tangibile din punct de vedere economic şi financiar, demnitarul a îndemnat la o participare cât mai largă în aceste proiecte europene.
Preşedintele Consiliului Rectorilor, acad. Grigore Belostecinic, a salutat participanţii la acest important eveniment pentru întreaga comunitate academică şi ştiinţifică din Moldova, apreciind eforturile deosebite pe care le-a depus Academia de Ştiinţe în facilitarea accesului instituţiilor de cercetare din ţară şi nu doar a celor din cadrul AŞM, la fondurile europene pentru cercetare, inclusiv în cadrul Programului UE pentru cercetare şi inovare Orizont 2020. Aceasta nu înseamnă doar posibilitatea accesării unor resurse financiare suplimentare, deşi şi acesta este un aspect deloc de neglijat, susţine academicianul. Este foarte importantă posibilitatea ieşirii ştiinţei moldoveneşti în afara hotarelor ţării, posibilitatea de cunoaştere a acesteia la nivel internaţional, mobilitatea cercetătorilor, stabilirea de noi relaţii şi parteneriate şi, drept consecinţă, o calitate mai înaltă a cercetării. Este firesc, că economiile dezvoltate dispun de capacităţi de cercetare foarte înalte, iar strategiile de dezvoltare ale acestora se bazează pe inovaţii care permit specializarea în produse şi servicii cu o valoare adăugată înaltă, a concluzionat acad. Belostecinic.
Camelia Graur, şef al Direcţiei Cooperare Politica cu Uniunea Europeană, Direcţia Generală Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Uniunii Europene, a reiterat, de asemenea, importanţa întrunirii pentru domeniul cercetării şi inovării din ţara noastră. Domnia Sa a subliniat importanţa participării Republicii Moldova la Programul Orizont 202. „Ţara noastră este prima din cadrul Parteneriatului Estic care participă în cadrul acestui program şi acest lucru ne dezvoltă, ne încurajează să participăm şi în continuare, să fim mai curajoşi pentru a accesa fondurile Uniunii Europene în diverse domenii”, a remarcat oficialul de la externe. În context, a precizat că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost întotdeauna un promotor foarte activ al participării în cadrul acestor programe, menţionând faptul că Acordul de Asociere şi prevederile acestuia implică foarte multe reforme şi acţiuni pe care trebuie să le întreprindă Republica Moldova pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene în diferite domenii, cercetarea şi inovarea fiind o bază şi un fundament foarte important pentru aceste reforme.
„Astăzi este o zi importantă cu un program foarte amplu. Astăzi facem un pas foarte important - lansăm apelurile pentru anii 2016-2017 în cadrul Programului Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare Orizont 2020. Uniunea Europeană consideră Academia de Ştiinţe a Moldovei drept un partener activ în dezvoltarea cercetării şi inovării”, a menţionat în luarea sa de cuvânt reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Danielle Kenten. Oficialul european a subliniat, de asemenea, că Uniunea Europeană va continua să finanţeze colaborarea privind inovarea şi cercetarea în Republica Moldova pentru a crea un centru modern de cercetare în ţara noastră.
Cristina Anania, director adjunct în cadrul Oficiului român pentru ştiinţă şi tehnologie pe lângă Uniunea Europeană a evidenţiat în prezentarea sa unele priorităţi care rezidă în crearea noilor locuri de muncă, crearea economică şi dezvoltarea investiţiilor. Reprezentantul Oficiului roman a subliniat importanţa faptului că în crearea noului program s-a lansat o tematică nouă ce vizează introducerea unui produs pe piaţă. Totodată, expertul a avut o intervenţie legată de aspectele financiare şi legale din cadrul Programului Orizont 2020, pe perioada 2014-2020. Amintim că Cristina Anania a participat şi în 2013, la Chişinău, unde a făcut o prezentare similară pentru programul Cadru 7.
Mulţumind pentru invitaţia de a participa la eveniment, Valentin Oprea, reprezentantul Consiliului European pentru Cercetare a relatat despre specificul acestei instituţii europene şi a prezentat oportunităţile de finanţare, pe care acesta le oferă cercetătorilor din întreaga lume. Cu această ocazie reprezentantul european a exprimat speranţa că numărul de proiecte de cercetători din Republica Moldova să crească în viitor şi, de ce nu, la viitoarele apeluri, poate primul grant să vină pentru prima dată la o instituţie din Republica Moldova. „Vă urez de pe acum succes şi vă aşteptăm”.
Alexandru Roşca, directorul Centrului ştiinţe politice relaţii internaţionale din cadrul Institutului Cercetări Juridice şi Politice al AŞM a fost prezent cu o comunicare intitulată „Acţiunile Marie Curie, program de lucru 2016-2017”, în care a specificat că acesta este unicul subdomeniu al Programului Orizont 2020 care este centrat pe burse individuale.
Precizăm că timp de patru zile, participanţii vor discuta o multitudine de aspecte privind Poziția de Lider în Sectorul Industrial; Tehnologiile informației şi comunicațiilor; Excelenţa Ştiinţifică: Tehnologii Viitoare şi Emergente; Poziţia de Lider în Sectorul Industrial: Nanotehnologii, materiale avansate, procese avansate de fabricare, biotehnologie. Spaţiu; Provocări Societale: Securitate alimentară, agricultură și silvicultură durabile, cercetare marină și maritimă şi privind apele interioare şi bioeconomie; Excelența Ştiințifică: Infrastructuri de Cercetare; Provocări Societale: Transport inteligent, ecologic și integrat, Răspândirea excelenței şi extinderea participării; Ştiință cu şi pentru Societate etc.
De asemenea, pe parcursul lunilor noiembrie-decembrie 2015 vor fi organizate întruniri suplimentare, zile de informare, consultări la solicitările adresate Reţelei Punctelor Naţionale de Contact Orizont 2020 din Moldova. Programul Orizont 2020 este cel mai generos program al Uniunii Europene de finanţare a ştiinţei, cu un fond de 80 miliarde de euro şi oferă posibilităţi enorme comunităţii ştiinţifice Republicii Moldova de a participa la proiectele de cercetare.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Proiecte Internaţionale al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |