Premiul pentru chimie în acest an a fost acordat savantului Aziz Sancar
Profesorul Aziz Sancar a primit premiul de la reprezentanţii Academiei Suedeze de Ştiinţe. În anul curent, premiul pentru chimie a mai fost acordat savantului suedez Tomas Lindahl şi profesorului american Paul L. Modrich. Celor trei savanţi le-a fost înmînat premiul pentru activitatea lor ştiinţifică în domeniul reconstrucţiei ADN-ului. Savanţii vor primi un premiu bănesc de 8 milioane coroane suedeze (circa 3 milioane de lire turceşti) pentru activitatea în domeniul tratamentului bolnavilor de cancer.
Profesorul Sancar a declarat că a muncit 35 ani la proiectul „Mecanismul pentru reconstrucţia ADN-ului”. Prima reacţie a savantului, la aflarea veştii, a fost mirarea. „Nici nu mă aşteptam la aceasta, am fost foarte mirat. Până şi acum este un şoc pentru mine”, a declarat profesorul.
Sancar a făcut declaraţii şi la Centrul Media Nobel, unde a spus că este mîndru pentru ţara sa, Turcia. Potrivit declaraţiilor sale, a fost o bucurie să accepte acest premiu, după mai mulţi ani de muncă. „Sunt bucuros pentru mine şi pentru ţara mea, pentru că Patria mi-a dat cele mai bune studii. Am primit cunoştinţe excelente în medicină, iar aceasta a fost baza succeselor mele, de aceea sunt recunoscător ţării mele”, a declarat Sancar.
Savantul a povestit pe scurt despre activitatea sa ştiinţifică. „Reconstrucţia ADN-ului este foarte importantă în tratarea cancerului şi restabilirea imunităţii organismului uman, pentru că factori oncologici distrug ADN-ul şi devin cauze ale cancerului. Pe noi ne-a preocupat modalitatea în care poate fi restabilită structura ADN-ului şi cum pot celulele să se protejeze de cancer. În plus, restabilirea ADN-ului este importantă în procesul de tratament, pentru că medicamentele în mare parte distrug structura ADN şi celulele canceroase încearcă să se restabilească. Noi încercăm să facem mai eficiente medicamentele împotriva cancerului”, a declarat savantul turc.
Profesorul Aziz Sancar s-a născut în 1946 în Savur, oraşul Mardin, fiind al şaptelea din cei opt copii ai familiei. Părinţii săi nu ştiau să scrie şi să citească, dar au ţinut mult ca fiii lor să meargă la şcoală. În 1971, după ce a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Istanbul, Sancar a plecat în SUA pentru a-şi perfecţiona studiile. Apoi a ajuns la Academia Naţională de Ştiinţe din SUA, fiind unul din cei trei cetăţeni turci care au fost acceptaţi la lucru în această Academie.
Din 1997, profesorul Sancar predă cursuri la Facultatea de biochimie şi biofizică la Universitatea din Carolina de Nord. După ce a elaborat „ceasurile ritmice” în procesul tratamentului bolnavilor de cancer, a devenit cunoscut în toată lumea.
Premiul Nobel se acordă pentru descoperiri importante în chimie, fizică, medicină, dar şi pentru mari realizări în domeniul literaturii, în lupta pentru pace. Laureaţii sunt desemnaţi de un comitet format din cinci membri, ales de către Academia Regală Suedeză; valoarea în bani a premiului este acordată de fondul Nobel.
Pentru prima dată, un reprezentant al Turciei a primit acest prestigios premiu în 2006, când scriitorului turc Orhan Pamuk i-a fost decernat premiul Nobel pentru literatură.
|