A fost lansat al 18-lea număr al publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”

2015-10-29
 
Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) a lansat, la 27 octombrie 2015 cel de-al 18-lea număr al publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei” (MET).
 
La evenimentul de lansare au fost prezenţi reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a  Moldovei, Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ambasadelor Slovaciei, Turciei, Chinei, ai Băncii Mondiale, mediului de afaceri.
 
Directorul INCE, dr.hab, Alexandru Stratan a subliniat că ediţia curentă a MET este bazată preponderent pe principalele tendinţe socio-economice care au marcat economia în prima jumătate a acestui an, dar şi dinamica principalilor indicatori macroeconomici în baza celor mai recente date disponibile. Cât priveşte evoluţia economiei naţionale din acest an, directorul a menţionat că în rezultatul cercetărilor efectuate, după doi ani de creştere economică relativă, în anul în curs, economia naţională şi-a cam pierdut din vitalitatea sa. „Cele mai recente date privind dinamica principalelor indicatori macroeconomici vorbesc despre probabilitatea intrării ţării noastre în zona recesiunii”, a afirmat expertul.
 
Prezent la eveniment, Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, a subliniat că publicaţia „Tendinţe în Economia Moldovei” este foarte importantă, în primul rând, pentru faptul că reprezintă o sursă de informare pentru Ministerul Economiei, dar şi pentru instituţiile publice, precum şi pentru  mediul de afaceri şi cel academic. Demnitarul a specificat că anul 2015 s-a dovedit a fi unul destul de imprevizibil, anumite sectoare ale economiei naţionale au arătat că prognozele au fost nu tocmai optimiste. Şi pentru că la moment parcurgem momente cruciale, este binevenit să se discute care vor fi tendinţele anului 2016. „Conform prognozelor Ministerului, economia naţională în anul 2016 ar putea să înregistreze o creştere anuală a PIB în termeni reali de 1,5%, pe fundalul îmbunătăţirii uşoare a indicatorilor micro şi macro-economici”, a relevat viceministrul, invocând miza pe intervenţia statului în îmbunătăţirea climatului investiţional în RM şi readucerea încrederii populaţiei în structurile financiar-bancare, în vederea impulsionării creşterii economice în anul viitor.
 
Tina Golfi, lider de echipă a proiectului „Support to the DCFTA  process in the Republic of Moldova”, a menţionat plăcerea de a colabora cu INCE în vederea efectuării cercetărilor incluse în ediţiile MET şi de a susţine financiar acest proiect.  Liderul proiectului a evidenţiat valoarea adăugată a publicaţiei pentru monitorizarea generală a implementării DCFTA în ţară şi impactul acesteia asupra sectoarelor economice şi sociale. „Analiza şi prognozele incluse în MET servesc drept un suport informaţional credibil atât pentru cei interesaţi din Republica Moldova, cât şi pentru organizaţiile internaţionale.”, a remarcat Tina Golfi. Totodată, reprezentantul european a exprimat certitudinea că şi pentru viitor vor fi depuse eforturi conjugate pentru a asigura continuitatea colaborării ce va avea un impact benefic pentru ambele părţi.
 
Evenimentul a fost susţinut financiar de către proiectul finanţat de UE „Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova”.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM