Sondaj sociologic: Academia de Ştiinţe a Moldovei – pe locul doi la capitolul încrederea populaţiei

2016-06-02
 
Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a plasat pe locul doi la capitolul încrederea  populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice.
Cel puțin așa arată rezultatele ultimului studiu sociologic „Vox Populi – mai 2016, „Rolul instituției referendumului în democratizarea societății din Republica Moldova: analiză sociologică”, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova (ASDM), în perioada 10-18 mai 2016.
 
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1182 de respondenţi din 75 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.
 
Rezultatele au fost făcute publice în cadrul Conferinței internaționale științifico-practice: „Referendumul ca forma supremă a democrației directe”.
Dr. Victor Mocanu, președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a menționat că cercetarea în cauză a semnalat din nou un nivel scăzut al încrederii populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice.
 
Astfel, potrivit sondajului, în biserică au încredere, într-o măsură mai mare sau mai mică, 68% din respondenţi (respectiv 31% şi 37%). Nu au încredere în ea 15% din cei intervievaţi.
 
Pe locul doi, conform nivelului de încredere, s-a plasat Academia de Ştiinţe a Moldovei: 40% din cei intervievați au confirmat acest lucru (4% au încredere totală şi 36% – într-o anumită măsură). Pe locul trei, se află primăria. Au confirmat acest lucru 39% din respondenţi, dintre care 6% au încredere totală, iar ceilalţi 33% – într-o anumită măsură. Pe locul patru, la compartimentul încredere, s-a plasat primăria din localitatea natală: 37% din respondenţi, dintre care 6% au încredere totală, iar ceilalţi 31% – într-o anumită măsură.
 
Pe locul cinci se află presa: cred în formatorii de opinie publică 35% din respondenți (3% au încredere totală, iar ceilalţi, 32% – într-o anumită măsură). Alte instituţii sociale: 32% din populaţie au încredere în organizaţiile neguvernamentale, 26% – în poliţie, 23% - în sindicate, câte 20% – în sistemul bancar și în patronate, câte 19% – în justiţie și în Comisia Electorală Centrală, 16% – Guvern, 13% – în partidele politice, câte 12% – în Preşedintele și în Parlamentul ţării,. Totodată, investigaţia noastră ne-a demonstrat că Parlamentul ţării şi partidele politice inspiră încredere doar într-o anumită măsură – situaţie îngrijorătoare pentru societate care tinde să iasă din impas şi se vrea modernă şi stabilă.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM