Savanți din 20 de țări din domeniul științei fizicii s-au reunit la Chișinău, în cadrul unui For științific internațional

2016-09-15
 
În perioada 12-16 septembrie 2016, își ține lucrările a VIII-a ediție a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale „Ştiința materialelor şi fizica stăriii condensate” (MSCMP 2016), eveniment organizat de Institutul de Fizica Aplicata al Academiei de Științe a Moldovei şi Universitatea de Stat din Moldova (Facultatea de Fizică şi Inginerie).
 
Evenimentul științific internațional a reunit peste 100 cercetători, specialiști în domeniu din 20 de țări, inclusiv, țarile Baltice, Belgia, Cehia, ţarile CSI, Japonia, Finlanda, Franța,Germania, Italia, Israel, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania.
 
Deschiderea oficială a Conferinței a avut loc la 13 septembrie 2016, la inaugurarea lucrărilor fiind prezentă conducerea AȘM, viceministrul Educației, reprezentanți ai co-organizatorilor și sponsorilor.
 
Academicianul Leonid Culic, profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, președintele comitetului organizatoric al Conferinței, a salutat prezența reprezentativă a participanților la for, subliniind faptul că deși Conferința are o durată de doar 15 ani, ea s-a transformat deja într-o frumoasă tradiție și cei care au preluat timona reuniunii fizicienilor, vor depune eforturi susținute pentru ca Conferința să aibă continuitate, iar experții în domeniu să poată încă mulți ani să se reunească în una din țările menționate și să facă acest schimb de idei, experiențe în cercetare, necesar atât domeniului, cât și societății. Academicianul a menționat că ediția din anul curent este dedicată aniversărilor a 55-a de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei și a 70-a de la organizarea Universităţii de Stat din Moldova, dar şi a primelor instituţii de cercetare în RM şi de 90 ani de la naşterea academicianului Sergiu Rădăuțan, fondator al ştiinţei materialelor semiconductoare din țară. În context, savantul a făcut o incursiune în biografia și cariera de cercetare a acad. Rădăuțan, evidențiind meritele și contribuția sa în dezvoltarea științei materialelor semiconductoare, menționând și recunoașterea științifică și succesul academicienilor Ion Tighineanu, Valeriu Canțer, fraților Moscalenco, Alexei Simașcgevici, mulți dintre ei fiind discipoli ai acad. Rădăuțan.
 
Prim-vicepreședinte al AȘM, acad. Ion Tighineanu, a adresat, în numele conducerii AȘM, un mesaj de salut participanților, subliniind importanța forului internațional. Prim-vicepreședintele AȘM a specificat, în context, că prezența la conferință a cca 100 de oaspeți de peste hotare din diverse țări, este de fapt o apreciere că știința și, în particular fizica, se dezvoltă în continuare în Republica Moldova, este la un nivel relativ înalt atât din punct de vedere tehnologic, cât și din punct de vedere al cercetărilor fundamentale. În pofida finanțării destul de modeste, a precizat acad. Tighineanu, cercetătorii noștri, în decursul ultimilor ani, au câștigat și granturi importante, care le permit să continue cercetările la un nivel destul de înalt în colaborare cu echipe de peste hotare.
 
În raportul expus în cadrul șesiunii plenare, acad. Tighineanu a prezentat o programă ce ține de noi nanomateriale și noi nanotehnologii. „Este un interes foarte mare din partea partenerilor europeni, inclusiv din partea unor companii industriale. În prezentarea mea am demonstrat un micromotor care se mișcă sub acțiunea undelor electromagnetice și, totodată, poate transporta unele nanoparticule, microparticule, nanocapsule, microcapsule, ceea ce este foarte important pentru aplicaţii biomedicale”, a menționat savantul, relevând că acestea sunt abordări noi, tehnologii noi, fapt ce trezește interes față de cercetările noastre. „Visul nostru este ca noile elaborări să ajungă la etapa produselor nu numai în țări străine, dar și la noi acasă, în Republica Moldova. Pentru aceasta trebuie să creăm condiții ca tinerii să prindă rădăcini aici, avem tineri foarte talentați și dacă aceștia vor avea susținerea necesară, ei și vor realiza implementarea noilor elaborări în practică. În caz contrar, dacă se vor duce tinerii cu toate cunoștințele, cu toată experiența, cu toată informația, bineînțeles că vor fi implementate în alte ţări”, a specificat acad. Tighineanu, aducând în discuție și un segment important ce vizează aplicabilitatea cercetărilor și de care este cel mai mult interesată societatea.
 
„Acest domeniu este cel care a făcut istoria și, de fapt, și prin materiale, prin ceea ce fac fizicienii se măsoară dezvoltarea civilizației”, a spus acad. Valeriu Canţer doctor habilitat, profesor universitar, preşedintele Consiliului Național de Acreditare şi Atestare. Academicianul a remarcat și faptul că această conferință reunește împreună pe cei care sunt ocupați de părțile practice ale materialelor și cei care țin de cercetarea fundamentală în domeniul respectiv. Președintele CNAA a dorit succes lucrărilor conferinței, comunicări cât mai interesante și ședere frumoasă oaspeților veniți la Chișinău. 
 
Comunicarea în plen a profesorului Hidenori Mimura, directorul Institutului de Cercetări în Electronică, Universitatea Shizuoka, Japonia s-a referit la nono-tuburile de carbon, la diferite materiale în baza acestor nano-tuburi, utilizate în diferite domenii. Savantul nipon a demonstrat  o țesătură în baza nano-tuburilor de carbon, carbonul la dimensiuni de nano fiind mai trainic decât oțelul, de aici și interesul foarte mare față de aceste țesături. Într-un alt context, savantul din Japonia a exprimat certitudinea că Moldova are capacități să promoveze tehnologiile moderne și nanotehnologiile. „Este foarte important să educați o nouă generație, tineri cu capacități care se orientează mai bine în lumea modernă și prin aceste colaborări să reușească și să implementeze rezultatele științifice, tehnologiile. Baza o constituie procesul educațional, procesul de pregătire a cadrelor tinere și dacă reușiţi, desigur cu susținerea respectivă, înseamnă că Moldova are viitor”, a subliniat expertul, precizând că ceea ce ne așteaptă va fi mult mai performant, decât ceea ce avem astăzi, iar aici contribuția o aduc savanții.
 
Conferința și-a continuat lucrările în cadrul mai multor secțiuni. Evenimentul va dura până pe data de 16 septembrie. De menționat că la 12 septembrie, în cadrul MSCMP 2016, a avut loc şcoala-satelit, organizată pentru tinerii cercetători, un training destinat doritorilor de a participa la proiecte Orizont 2020 și un ciclu de lecții „Young Scientists Tutorial”. În calitate de lectori la training au evoluat specialişti de înaltă calificare din diferite ţări. Pe post de audienţi au fost circa 30 de studenţi, masteranzi și doctoranzi, dar și alți doritori.
 
Conferința se organizează o dată la doi ani, fiecare ediție fiind o continuitate a conferinţelor cu generic similar la scară mondială. La Chișinău reuniunea și-a ținut lucrările de mai multe ori, evenimentul câștigând o înaltă apreciere din partea comunității internaționale a savanților.
Totodată, Conferința este foarte importantă pentru dezvoltarea științelor fizico-tehnice în Moldova, pentru menținerea și promovarea imaginii Republicii Moldova în plan internațional.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM