Candidaţii la Premiul Naţional 2016, recomandați de Academia de Ştiinţe a Moldovei

2016-07-26
 

Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a recomandat și aprobat, în ședința din 25 iulie 2016, candidații la Premiul Naţional 2016.

Din partea Secției științe agricole a AȘM, au fost recomandați la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, dr. Gheorghe Gaberi şi dr. hab. Constantin Sîrghi, pentru lucrarea ştiinţifico-aplicativă „Relansarea sectorului vitivinicol prin implementarea soiurilor autohtone şi a tehnologiilor moderne”.
 
Secţia ştiinţe medicale l-a propus pe  dr.hab., prof.  Constantin Eţco, pentru lucrarea „Contribuţia ştiinţifică în dezvoltarea managementului sistemului de sănătate şi implementarea asigurărilor medicale obligatorii în R. Moldova”.
 
Secția știinţe umanistice şi arte l-a recomandat pe dr.hab., prof.univ. Andrei  Ţurcanu, pentru  lucrările de critică literară și poezie  „Arheul marginii și alte figuri și „Zapezi în august”.    
    
Pentru același premiu, CSŞDT a recomandat colectivul de autori de la Institutul de Studii Enciclopedice al AȘM: acad. Teodor Furdui, m.c. Demir Dragnev, dr.hab. Constantin Manolache, dr. Ion Xenofontov, Vitaliu Pogolșa, pentru volumele  de cercetări enciclopedice „Republica Moldova. Enciclopedie”, „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” şi „Moneda în Republica Moldova” (ediţie specială consacrată aniversării a XXV-a a proclamării Independenţei Republicii Moldova).
 
Amintim că la şedinţa CSŞDT din 7 iulie 2016,  din partea AŞM au fost recomandați la Premiul Naţional doctorul în filologie, scriitorul Iulian Filip pentru întreaga activitate, dr. hab. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, pentru un ciclu de lucrări ştiinţifice de valorificare a activităţii de muzician a lui Dimitrie Cantemir şi prof. univ. Victor Ţvircun, coordonator alSecţiei ştiinţe umanistice şi arte, pentru un ciclu de lucrări  ştiinţifice de valorificare istorică  şi literară a patrimoniului intelectual al lui Dimitrie Cantemir.
 
În total, din partea AŞM vor fi depuse șapte dosare.
 
Precizăm că Premiul Naţionalse acordă anual în domeniile: ştiinţă, tehnologii, cultură şi artă. Acesta a fost instituit de Guvern, în anul 2011, având drept scop recunoaşterea şi  încurajarea activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi stimularea performanţelor artistice şi sportive.
 
Gala de decernare a Premiului Național va avea loc de Ziua Independenței. Valoarea Premiului este de 100 mii lei.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM