Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit astăzi, 26 aprilie, evenimentul de lansare a căţii „Politici publice complexe: tehnici şi repere”, autor Igor Munteanu, apărută la Editura Cartier. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetări Juridice şi Politice, Institutul de Istorie ale AŞM şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. La manifestare au fost prezenţi conducerea instituţiilor oganizatoare şi colaboratorii acestora, doctoranzi, studenţi.
Evenimentul consacrat cărţii a fost deschis de directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir, care a remarcat că prezentarea unei cărţi constituie un eveniment foarte important ce marchează viaţa unei instituţii de cercetare şi universitare. Directorul a evidenţiat importanţa apariţiei editoriale, care reflectă experienţa acumulată pe parcursul mai multor ani a dl Igor Munteanu, inclusiv cea de diplomat, experienţă trecută prin voinţa autorului, care capătă mai multe valenţe nu doar teoretice, dar şi practice. Profesorul Cuşnir a felicitat autorul cu această realizare, apreciind şi faptul că fiind şi preşedinte al Consiliului Administrativ IDIS „Viitorul”, este un mesager al societăţii civile, care vociferează poziţia societăţii civile în raport cu mai multe evenimente care se produc în Republica Moldova.
Dr. hab. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie a ţinut să remarce faptul că Igor Munteanu este un om care a produs prin scrierea acestei lucrări o surpriză de proporţii, dovedindu-se a fi interesat de scrierea unei lucrări ştiinţifice, dar şi didactice, în acelaşi timp. „M-a luat prin surprindere cu editarea acestei lucrări la editura „Cartier”, o lucrare care este difuzată în Republica Moldova şi în România şi care se bucură de aprecieri foarte frumoase din partea mediului universitar de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus directorul Cojocaru, exprimând speranţa că lansarea cărţii în mediul academic, dar şi întâlnirea autorului cu comunitatea ştiinţifică, cu colegii notorii de la aceste trei institute academice va fi de mare impact şi rezonanţă. Istoricul a subliniat că volumul prezentat este nu numai un instrumentar necesar studenţilor şi profesorilor universitari, dar este şi o lucrare ştiinţifică, cu o construcţie conceptuală temeinică. Mai mult, autorul este un purtător propriu de interpretare a acestor fenomene politice publice, iar întregul său sistem este aşezat pe suportul interpretativ din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre. Dl Igor Munteanu se dovedeşte a fi un excelent cunoscător al fenomenului politicilor publice, al paradigmelor, interpretărilor şi teoriilor, iar studiile de caz, pe care le inserează peste tot în acest volum, înfrumuseţează textul, îi dau cursivitate şi valoare pentru cititorul din Republica Moldova. Ceea ce consideră esenţial pentru acest volum este complexitatea, autorul vorbind despre sisteme sociale complexe, la baza cărora stă fenomenul interacţiunii.
Vicedirectorul ICJP, dr. hab Victor Juc a apreciat cooperarea intra-academică, salutând prezenţa la Academie a dl Igor Munteanu, un reprezentant marcant al societăţii civile, dar şi autorul prestigiosului volum care este de o importanţă atât teoretică, cât şi aplicativă.
Prezentând lucrarea, autorul Igor Munteanu a încercat să se justifice, de ce, venind dintr-o misiunede diplomat dela Washington, revine cu o carte subţioară…? Ideea de a ajunge la scrierea unei cărţi dedicate disciplinei politicilor publice, afirmă protagonistul, a revenit oarecum natural, pentru că SUA reprezintă ţara unde s-au născut politicile publice, acestea au apărut dintr-o necesitate istorică, nu dintr-un declin al guvernului, ci mai curând dintr-o necesitate de a accelera raţionalizarea resurselor în stat. Guvernul federal a recurs la mediul academic pentru a găsi soluţii optime a problemelor, invocând în context un citat al Secretarului de stat McNamara, acesta fiind primul care a spus că „Nu este suficient ca birocratul să-mi impună un punct de vedere asupra priorităţilor de guvernare, trebuie să apelezi la centre independente pentru ca să am a doua opinie, a doua alternativă”. În acest fel au apărut o multitudine de comunităţi care reprezintă în acest moment societatea civilă din SUA. Autorul a precizat că studiul care se lansează îmbină trei aspecte majore ale procesului politic: autorităţile guvernamentale şi procesul de luare a deciziilor, teoriile şi metodele analizei politice, dar şi alegerile pe care le facem ca entităţi colective (familii, comunităţi, populaţii, naţiuni) cu privire la diverse politici publice la orice nivel de guvernare. Numeroasele studii de caz care completează armonios logica acestui studiu, ilustrează astfel dificultăţile analizelor politice şi valoarea lor în procesul de schimbare ori de continuitate şi inerţie în contextul societăţilor moderne.
Pe marginea apariţiei editoriale a luat cuvântul dr. Ion Rusandu, ICJP al AŞM, care a menţionat utilitatea volumului, inclusiv prin abundenţa studiilor de caz, lucrarea fiind necesară atât pentru studenţi, profesori, cât şi guvernanţi. Este o carte care informează, dar conţine şi aspecte din domeniul eticii, lucru foarte important, mai ales, ţinând cont de realităţile actuale.
Despre aplicabilitatea lucrării a vorbit şi dr.hab. Nicolae Enciu de la Institutul de Istorie, exprimând bucuria de a citi o lucrare unde sunt reflectate realităţile scrise de un intelectual remarcabil, precum Igor Munteanu, care a învăţat la modul practic ce înseamnă o democraţie. Istoricul a venit şi cu o recomandare, poate într-o perspectivă nu prea îndepărtată, această să fie îmbrăcată într-un proiect politic, de ce nu.
Aprecieri şi critici au venit din partea dr.hab. Pantelimon Varzari, care a reflectat despre teoriile instituţionaliste, elitiste, care i-au părut cumva depăşite, invocând, în context, teoriile neoinstituţionaliste şi, respectiv, neoelitiste. Cu analize profunde şi aprecieri au fost prezenţi, dr. Sergiu Sprâncean, secretar ştiinţific al ICJP şi dr. Marius Tărâţă de la Institutul de Istorie.
Vorbitorii care s-au expus pe marginea volumului au avut discursuri complexe, în cunoştinţă de cauză, motivate, cu analiză profundă a conţinutului. Aceştia vor prezenta un aviz consolidat asupra lucrării lansate care va fi publicat în Revista ştiinţifică a Institutului de Cercetări Juridice şi Politice.
La rândul său, autorul Igor Munteanu a răspuns la întrebări, a mulţumit conducerii institutelor pentru cooperare şi Academiei pentru găzduirea evenimentului de lansare, dar şi tuturor celor prezenţi, exprimând speranţa unei colaborări de perspectivă.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|