Savanţi cu renume în domeniul ştiinţelor naturii şi vieţii, specialişti botanişti din ţară şi de peste hotare s-au reunit, la 28-30 septembrie 2015, la Chişinău, la un Simpozion ştiinţific internaţional dedicat conservării diversităţii plantelor. Evenimentul a fost deosebit, mai ales, prin faptul că a fost unul aniversar. Grădina Botanică (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a marcat 65 de ani de la fondare.
Peste 150 de reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice din domeniu din ţară şi savanţi din instituţii şi centre ştiinţifice internaţionale din România, Elveţia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan, Federaţia Rusă, Republica Moldova, prieteni şi colegi ai Grădinii Botanice au venit să ureze La Mulţi Ani instituţiei şi colaboratorilor săi, celor care ne ajută să înţelegem mai bine valoarea lumii vegetale, să trăim în echilibru cu natura şi să fim acceptaţi de ea.
La deschiderea evenimentului a participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte a AŞM, acad. Aurelian Gulea, acad. Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, directori de institute din cadrul Secţiei, academicieni, personalităţi care au avut contribuţii notabile la dezvoltarea ştiinţei botanice reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, instituţiilor de cercetare de profil, ai ministerului Mediului, doctoranzi, studenţi.
Participanţilor la For le-a spus un cald Bun venit! directorul Grădinii Botanice (Institut), dr. Alexandru Teleuţă. Le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la evenimentul aniversar, cercetătorilor, colectivului de colaboratori, pe care are onoarea să-l conducă şi împreună cu care a reuşit să menţină instituţia la un nivel înalt, înfruntând toate provocările timpului. A dorit succes participanţilor şi discuţii constructive în cadrul Simpozionului, discuţii care să ia conţinutul unor recomandări bine conturate şi de reală utilitate nu doar pentru cei procupaţi de domeniu, dar şi pentru societate.
Un cuvânt de salut din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a rostit acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM. Academicianul a salutat distinsul auditoriu prezent la manifestarea ştiinţifică, consacrată aniversării Grădinii Botanice, un eveniment major în istoria ştiinţei naţionale ce denotă interesul sporit faţă de problemele biodiversităţii, dar şi un semn de înaltă apreciere a aportului instituţiei şi potenţialului său creativ la dezvoltarea ştiinţei din domeniu. „Prin nenumăratele sale colecţii şi expoziţii, prin diversitatea speciilor de plante expuse, prin atractivitatea sa, Gradina Botanică a devenit o adevărată carte de vizită nu numai a Academiei de Ştiinţe, a municipiului Chişinău, dar şi a Republicii Moldova”, a menţionat acad. Tighineanu. În acest context, prim-vicepreşedintele AŞM a felicitat colaboratorii Grădinii Botanice pentru munca şi efortul depus pe parcursul anilor, cuvinte speciale de felicitare adresând personalităţilor care au stat la baza fondării instituţiei ştiinţifice şi care au promovat constant realizările acesteia, consideraţie aparte exprimând academicianului Alexandru Ciubotaru, personalitate notorie, fondator şi Director de Onoare al Grădinii Botanice.
Sincere felicitări cu ocazia aniversării, din partea Secţiei ştiinţe ale naturii şi exacte, precum şi din partea directorilor prezenţi la for a exprimat academicianul Aurelian Gulea. Domnia Sa a menţionat că ceea ce a realizat Grădina Botanică (Institut) este pentru secţie, pentru Academie, dar şi pentru întreaga republică o mândrie. În pofida tuturor dificultăţilor cu care se confruntă instituţia, în primul rând, financiară, Grădina Botanică, graţie entuziasmului colaboratorilor, ocupă la ora actuală un loc de frunte în şirul instituţiilor similare din în ţările europene. Academicianul a reiterat aportul incontestabil pe care l-a avut fondatorul Grădinii Botanice, acad. Alexandru Cibotaru, la dezvoltarea instituţiei în calitatea sa de om de ştiinţă, de manager al instituţiei, autor de manuale, Grădina Botanică devenind azi, pe drept cuvânt, o mândrie naţională.
Mesajul şi gândul frumos de felicitare a fost continuat de acad. Teodor Furdui, preşedinte al Sfatului Academicienilor, ex-prim-vicepreşedintele AŞM, care timp de opt ani a coordonat activitatea Secţiei din care făcea parte şi Grădina Botanică. A adresat cuvinte de felicitare colectivului, tuturor oaspeţilor specialişti în domeniul biodiversităţii şi fondatorului Instituţiei, acad. Alexandru Ciubotaru, care a dus slava Grădinii Botanice, devenită adevărat patrimoniu al ţării noastre.
Prezentă la deschiderea Simpozionului, dna Ala Rotaru, şefa Direcţiei resurse naturale din cadrul Ministerului Mediului a numit majoritatea colaboratorilor dascăli ai Ştiinţei Biologice din Republica Moldova, iar Grădina Botanică - o faimoasă bijuterie naţională, amplasată în capitala ţării. Domnia Sa a specificat că prin devotament cauzei instituţiei, colaboratorii au câştigat respectul nu doar al colegilor de la Academie, dar şi celor de la Ministerul Mediului, al cercetători multiplelor instituţii din lume. Pentru activitatea îndelungată şi prodigioasă în domeniul protecţiei mediului şi contribuţie la dezvoltarea ştiinţei botanice, mai multor cercetători din cadrul Grădinii Botanice le-a fost acordate Diplome de merit din partea Ministerului Mediului.
Cuvinte calde de felicitare au adresat şi colegii din România, Ucraina, Belarus etc.
Simpozionul şi-a continuat lucrările în cadrul sesiunii de comunicări în plen, după care a urmat activitatea în secţiuni. Participanţii au dezbătut cele mai actuale subiecte din domeniu ce vizează conservarea plantelor; introducerea plantelor şi utilizarea durabilă a resurselor vegetale; arhitectura peisagistică; educaţia ecologică etc.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|