La Mulţi Ani, distinşi oameni de ştiinţă! La Mulţi Ani, Academia!

2015-06-18
 

Comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova a celebrat aniversarea a 69-a de la fondarea primelor instituții de cercetare din Moldova şi 54 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei. Gazda festivităţii a fost Sala cu Orgă din capitala, unde au fost invitaţi membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cercetători, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, mediului guvernamental, de afaceri.

Tonul festivităţii a fost dat de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a adresat, cu prilejul aniversării, un mesaj de felicitare şi recunoştinţă comunităţii ştiinţifice, în care a expus angajamentul de a propulsa comunitatea ştiinţifică în arealul excelenței ştiințifice. „Comunitatea noastră se află în continuă schimbare. Ne cere legitatea dezvoltării științei - cine nu progresează devine ineficient. Iar în viitor ne așteaptă schimbări şi reforme. Ţin să vă asigur, în numele conducerii Academiei, că vom lupta în continuare pentru cercetarea naţională, pentru Academie şi pentru creşterea ponderii şi trendului ştiinţei în bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova” (Textul integral al discursului).

În cadrul ceremoniei i-au fost înmânate însemnele de Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesorului Ioan Aurel Pop, membru titular al Academiei Române, rector al Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, România. Onorificul titlu i-a fost conferit distinsului savant la 24 februarie 2015, în cadrul Adunării Generale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Academicianul a exprimat gratitudinea pentru acordarea prestigiosului titlu, adresând mulţumiri tuturor celor care i-au apreciat contribuţia sa la dezvoltarea ştiinţei istorice, relevând cu titlu special „dacă iubim viaţa, să iubim trecutul, pentru că dragostea pentru trecut înseamnă în fapt dragoste de viaţă”.

Comunitatea științifică, precum şi corpul academic a produs rezultate remarcabile pentru ţara noastră, precum şi pentru arealul internațional. Savanţii noştri s-au remarcat prin rezultate ştiinţifice şi inovaționale de excepţie, crearea şcolilor şi direcţiilor ştiinţifice noi, pregătirea cadrelor tinere, precum şi promovarea ştiinţei şi societăţii bazate pe cunoaștere ca o paradigmă de dezvoltare a societăţii. Pentru a remarca activitatea prodigioasă şi realizările de valoare a acestor savanţi, Academia de Ştiinţe a instituit o distincție specială – Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”, iar primul laureat al acestei distincţii a devenit academicianul Teodor Furdui, fondator al unei noi direcţii în ştiință – sanocreatologia, preşedintele Sfatului Academicienilor, prim-vicepreşedinte de onoare al AŞM.

Pentru activitate prodigioasă şi aport considerabil la implementarea rezultatelor cercetărilor în diferite domenii, cu Medalia „Dimitrie Cantemir” – cea mai înaltă distincţie a Academiei, au fost decoraţi mai mulţi cercetători: Valeriu Doga, doctor habilitat în economie, profesor universitar, consultant științific la Institutul Național de Cercetări Economice, pentru activitate prodigioasă şi aport considerabil la implementarea rezultatelor cercetărilor economice; Anatolie Rojco, doctor în economie, conferențiar cercetător, cercetător științific coordonator la Institutul Național de Cercetări Economice, pentru contribuție științifică și excelență în cercetarea economică; Roman Moscalic, doctor habilitat în științe medical-veterinare, șef de laborator la Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, pentru merite deosebite obținute în domeniul medicinii veterinare;

Cu prilejul aniversării comunității ştiinţifice, Diploma Academiei de Ştiinţe a fost conferită academicianului Alexandru Roşca; dnei Ludmila Şimanschi; doctor în filologie, cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie; dnei Veronica Gâscă, doctorand, cercetător ştiinţific la Institutul de Matematică şi Informatică; dlui Ion Agapi, doctorand, cercetător științific la Institutul de Ecologie și Geografie, laureat al Bursei Federației Mondiale a Savanţilor; dnei Ludmila Chistruga, doctorand, cercetător ştiinţific la Institutul de Oncologie, laureat al Bursei Federației Mondiale a Savanților.

Cu aceeaşi ocaziei, Guvernul Republicii Moldova, în semn de înaltă apreciere şi contribuţie la realizarea şi popularizarea politicii de stat în domeniul ştiinţei şi inovării, precum și apropierea comunității ştiinţifice din Republica Moldova la Spaţiul European de Cercetare, a conferit Diploma Guvernului de gardul II, dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir, director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AŞM. Aceeaşi Diplomă a fost conferită şi altor reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice.

Felicitărilor s-a alăturat, la acest popas aniversar, şi dl Dorin Chirtoacă, care a oferit Diploma Primăriei: acad. Ioan Aurel Pop, acad. Gheorghe Mustea dirijor, al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Publice Teleradio Moldova, dnei Rodica Martea - cercetător ştiinţific în cadrul Centrului universitar de biologie moleculară, Universitatea Academiei de Științe a Moldovei; dlui Ion Roşca - doctor în biologie, cercetător științific la Grădina Botanică; dlui Igor Nicoară - doctor în geologie, vicedirector al Institutului de Geologie și Seismologie.

Orchestra Simfonică Naţională a Companiei Publice Teleradio Moldova, în frunte cu irepetabilul ei dirijor, artist al poporului, academician Gheorghe Mustea, a fost cea care a delectat în ale artelor şi frumosului cercetătorii, care, în această zi deosebită, au lăsat pentru două ore laboratoarele şi câmpurile experimentale, bibliotecile şi arhivele şi au venit să ia un respiro, oferit de veritabilii reprezentanţi ai şcolii muzicale din Moldova - Mihail Munteanu – Artist al Poporului, Doctor Honoris Causa al AŞM; Maeştrii în artă: M. Bulicanu, L. Şolomei, I. Ţurcanu, M. Gheras, V. Advahov care i-au încântat şi le-au adus un omagiu de zile mari tuturor celor de la masa ştiinţei. Surpriza a fost oferită de academicianul coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, dr.hab., prof. Aurelian Dănilă.

La Mulţi Ani, distinşi oameni de ştiinţă! La Mulţi Ani, Academia!

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM