Premieră: Conlucrarea pragmatică şi eficientă între Academia de Ştiinţe, Guvern, mediu de afaceri şi autorităţi locale

2015-06-06

Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit, la 5 iunie curent, o masă rotundă privind dezvoltarea inovaţională a unităţilor administrativ-teritoriale, atare interacţiune şi platformă de comunicare între Academie, Guvern, mediu de afaceri şi autorităţi locale fiind organizată pentru prima dată.

La eveniment au participat prim-ministrul Chiril Gaburici, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Legislativului, Executivului, Curţii de Conturi, mediului academic şi universitar, business-ului şi sectorului asociativ, preşedinţii de raioane şi primari.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca a salutat prezenţa prim-ministrului, subliniind consecvenţa în acţiuni şi după consultările purtate cu comunitatea ştiinţifică la elaborarea programului său de activitate în executiv, iar prezenţa pentru a doua oară la Academie nu face decât să onoreze Forul ştiinţific suprem. Preşedintele Duca i-a mulţumit Premierului Gaburici pentru deschiderea şi interesul pe care-l prezintă faţă de iniţiativele Academiei.

Subliniind semnificaţia evenimentului, preşedintele AŞM a menţionat că asemenea format de discuţii în cadrul comunităţii ştiinţifice oferă posibilitatea de a comunica în afara limitelor teritoriale ale câtorva regiuni sau raioane în care este prezentă ştiinţa, ci la nivel de toate regiunile. Implementarea inovaţiilor poate fi în orice, îndeosebi, în sectorul public, unde implementarea unui rezultat ştiinţific sau inovaţional poate transforma o tehnologie sau un serviciu în unul atractiv, dorit de cetăţeni. „Cercetătorii consideră că susţinerea ştiinţei şi inovării reprezintă investiţiile în om. Orice realizare, odată implementată aduce un beneficiu societăţii şi, drept urmare, produce bunăstare pentru cetăţeni”, a afirmat academicianul, fiind convins că acest rezultat este urmărit de toţi participanţii la eveniment. În acest sens, preşedintele a exprimat doleanţa de a face echipă comună pe viitor, unită în viziune, dar şi în acţiuni, iar finalitatea urmărită să fie dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

„Republica Moldova are nevoie de soluţii inovatoare pentru a oferi un nou suflu economiei, pentru ca turaţiile de creştere actuală să fie mai mari, iar fiecare din cetăţeni să resimtă această creştere, fie prin bunăstare sau implementarea acestor tehnologii în viaţă”, susţine preşedintele Duca, iar fără participarea mediului de afaceri, acest deziderat este irealizabil, eforturile şi acţiunile actuale nu sunt suficiente pentru a redresa situaţia. „Trebuie să existe o comunicare durabilă între cercetare şi mediul economic, inclusiv cel din regiunile ţării, a opinat academicianul.

„Mă bucur să mă reîntorc la Academie, deja în calitate oficială de Prim-ministru şi să continui consultările atât cu comunitatea ştiinţifică, cât şi cu mediul în care am activat plenar şi îl cunosc îndeaproape - cel antreprenorial”, a menţionat premierul Chiril Gaburici în mesajul său de salut către participanţi, precizând că înainte de formarea cabinetului pe care astăzi îl conduce, prima vizită a întreprins-o anume la Academia de Ştiinţe.

Pornind de la faptul ca Guvernul s-a angajat plenar să dinamizeze agenda reformelor europene, prim-ministrul a declarat că doreşte şi în continuare sprijinul Academiei de Ştiinţe în calitate de consultant ştiinţific al autorităţii publice centrale. Mai mult ca atât, specifică oficialul, atunci când vorbim despre transformarea şi modernizarea ţării, rolul ştiinţei trebuie să fie unul remarcabil. „Iată de ce vom miza pe conlucrarea pragmatică şi eficientă dintre Guvern şi Academia de Ştiinţe”, a relevat Chiril Gaburici.

Premierul s-a arătat hotărât de a combate ideea înrădăcinată că succesul unei afaceri poate fi doar la Chişinău, dând asigurări că problema dezvoltării regiunilor va fi una prezentă în agenda de lucru a Guvernului. „Este prioritar să discutăm despre acest aspect şi să luăm decizii oportune atât la Guvern, cât şi în societate”, a opinat şeful Executivului. În contextul oportunităţii unei reforme administrativ-teritoriale în Republica Moldova, Chiril Gaburici a exprimat opinia că beneficiari ai acesteia trebuie să fie cetăţenii. „Această reformă este foarte importantă şi nu ne putem permite luarea deciziilor pripite”, a mai spus premierul.

Referindu-se la actualitatea problemelor abordate în cadrul mesei rotunde, dr. Vitalie Andrievschi, analist politic, a subliniat importanţa evenimentului privind dezvoltarea inovaţională a regiunii, invocând însă lipsă unei colaborării eficiente între autorităţi, oameni de afaceri, ştiinţă, cetăţeni. Analistul consideră că este imperios necesar de a elabora o agendă clară de acţiuni, cu sarcini bine conturate care i-ar uni pe toţi într-un scop unic, iar iniţierea unor proiecte naţionale ambiţioase ar putea schimba şi redresa situaţia în ţară. Adresându-se către premier, el i-a sugerat să fie realist şi să facă imposibilul pentru ţara noastră, fiind convins că susţinerea va veni de la toţi cei care cred şi vor să facă ceva bun pentru ţara sa.

Subiectele pentru comunicări şi dezbateri au fost structurate în două paneluri -
Organizarea administrativ-teritorială prin prisma legislaţiei naţionale şi Politica regională de stimulare economică. Sesiunea de comunicări în paneluri a fost moderată de m.c. Ion Guceac, vicepreşedintele AŞM, dr.hab. Valeriu Cuşnir, directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM şi dr.hab. Alexandru Stratan, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice.

Dr.hab. Alexandru Stratan a relatat în intervenţia sa despre reforma administrativ teritorială – imperativ pentru consolidarea potenţialului economic şi de dezvoltare al ţării. Inovarea ca motor al progresului a fost subiectul propus de Roman Chircă, director AITT. Dr. Tatiana Manole a prezentat aspectul privind descentralizarea şi autonomia financiară – oportunitate pentru autorităţile publice locale. Valeriu Condratiuc, vicepreşedinte al raionului Hânceşti a vorbit publicului despre dezvoltarea social-economică a raionului Hânceşti şi proiecte de perspectivă. Dumitru Budianschi, director de Program, Expert-Grup, a prezentat un studiu ce vizează determinanţii descentralizării în Republica Moldova, iar dr. Ion Mocanu, a expus subiectul privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, subliniind actualitatea şi perspectivele de dezvoltare.

Participanţii la masa rotundă au apreciat iniţiativa Academiei de Ştiinţe de a organiza atare format de comunicare şi s-au arătat interesaţi de a continua discuţiile asupra problemelor de actualitate abordate, exprimând de comun doleanţa de a pune umărul la redresarea situaţiei din ţară şi dezvoltarea durabilă a ei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM