La aniversarea de 150 de ani de la naştere, marele compatriot Constantin Stere a revenit în actualitate prin opera sa literară şi publicistică, prin faptele sale consacrate idealului naţional.
Cu acest prilej, Academia de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, dar şi alte instituţii cu profil istoric, juridic şi cultural au organizat o serie de evenimente, dedicate marelui cărturar, jurist, om politic.
Suita de manifestări a debutat cu depuneri de flori la bustul prozatorului Constantin Stere din Alea Clasicilor, la care au participat vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, acad. Andrei Eşanu, directorul Institutului de Istorie, dr.hab. Gheorghe Cojocaru, prof. Gheorghe Bobână, după care a urmat inaugurarea expoziţiei la Galeria la Rond, expoziţie ce îl prezintă pe Constantin Stere drept una dintre personalităţile emblematice ale culturii româneşti.
Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit Conferinţa ştiinţifică internaţională cu genericul „Constantin Stere – prozator, publicist, jurist şi om politic. La 150 de ani de la naştere. Evenimentul a reunit personalităţi din Republica Moldova şi din afara ţării pentru a comemora personalitatea lui Constantin Stere şi pentru a prilejui noi contexte de cercetare şi analiză a creaţiei sale, pe cât de complexă, pe atât de valoroasă.
La deschiderea evenimentului au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, acad. Dan Berindei, Academia Română, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, acad. Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, preşedintele Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, alte personalităţi din ştiinţă şi cultură.
În cuvântul său inaugural, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a salutat cu căldură participanţii, oaspeţii sosiţi din afara ţării, în special, prezenţa academicianului Dan Berindei de la Academia Română. Subliniind semnificaţia conferinţei, preşedintele Duca a menţionat că, întrunirea este un omagiu adus marelui nostru compatriot care s-a implicat plenar, timp de patru decenii în viaţa politică şi culturală din România şi Basarabia. Academicianul a prezentat o comunicare amplă despre viaţa, creaţia şi drama lui Constantin Stere, despre care presa scria la moartea lui, în 1936 că a dispărut „una dintre cele mai formidabile personalităţi pe care le-a născut pământul românesc”. Totodată, preşedintele AŞM a informat despre decizia Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică privind instituirea premiului „Constantin Stere” a două Academii – Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Academiei Române.
„Militant al înnoirilor, gânditor înaripat, cărturar remarcabil, om care şi-a consacrat întreaga viaţă naţiunii sale şi cu prioritate provinciei sale natale, Basarabiei. Trebuie şi merită să-şi aibă locul în panteonul românilor”, a ţinut să sublinieze acad. Dan Berindei în intervenţia sa. Academicianul a mai specificat că valoarea sa, dar mai ales, dăruirea către neamul său nu au fost pe deplin înţelese de foarte mulţi şi în întreaga sa existenţă provocările n-au lipsit. Iată că după 150 de ani de la naşterea sa, a venit vremea să fie deplin înţeles, evidenţiindu-se însuşiri cu care puţini oameni sunt înzestraţi. „Este un model al moralităţii, al conştiinţei”, a remarcat academicianul.
Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, mărturiseşte că a venit la Chişinău sub un semn foarte profund, pe care istoria şi cultura română îl marchează odată cu cei 150 de ani de la naşterea lui Constantin Stere. Institutului Cultural Român îi rămâne sarcina de a convinge de valoarea deosebită a ideilor lui Stere nu numai românii oriunde s-ar afla, dar şi pe ceilalţi. Domni Sa exprimă convingerea că este rolul creativităţii şi culturii s-o ia înaintea celorlalte activităţi sociale şi să stabilească odată şi pentru totdeauna că idealurile lui Stere nu au dispărut. Citându-l pe Constantin Stere cu fraza cea mai importantă a demnităţii persoanei sale „Pot să fiu învins, dar nu plec capul”, preşedintele Boroianu este de părere că toţi marii creatori trebuie să-şi preia această deviză. „Să nu ne mai plecăm capul, să punem în valoare această creativitate extraordinare care este darul cel mai sfânt al românilor”, a declarat oaspetele român.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Maria Voicu, preşedintele Fundaţiei „Constantin Stere” din judeţul Prahova, România. Domnia Sa a menţionat că Fundaţia a realizat o plachetă omagială „150 de ani de la naşterea lui Constantin Stere” care va fi oferită unor personalităţi, care prin întreaga activitate şi operă contribuie la valorificarea moştenirii culturale şi istorice a lui Constantin Stere. Placheta a fost oferită acad. Mihai Cimpoi şi acad. Gheorghe Duca şi primarului degrevat, Dorin Chirtoacă, prezent la eveniment.
În cadrul manifestării a fost lansată o nouă carte despre valoarea operei literare a scriitorului, semnată de Eugen Simion şi Mihai Cimpoi „Viaţa ca un roman”. „Această denumire sugerează foarte bine legătura dintre roman şi viaţa lui, viaţă dramatică, viaţă zbuciumată, axată pe două mari idei - revoluţia mondială şi România ca Patrie ideală”, a relevat acad. Mihai Cimpoi.
Conferinţa a continuat cu sesiune de comunicări în plen, susţinute de istoricul Alexandru Moşanu, m.c. Ion Guceac şi acad. Dan Berindei.
Şirul manifestaţiilor a continuat cu dezvelirea bustului Constantin Stere la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene ce-i poartă numele, după care participanţii şi-au organizat activitatea în trei secţiuni: Contribuții la viața și opera lui Constantin Stere; Constantin Stere – prozator, publicist; Constantin Stere – jurist.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|