Science Slam Moldova – o altă modalitatea de popularizare a ştiinţei

2015-06-01
 

La 28 mai curent, la Chişinău a avut loc cea de-a doua ediţie a competiţiei intelectuale „Science Slam Moldova”, unul din cele mai interactive evenimente de popularizare a ştiinţei, unde s-a dat cea mai tare şi distractivă bătălie ştiinţifică între patru tineri cercetători din diferite domenii de cercetare.

Evenimentul a fost  organizat în cadrul Proiectului susţinut de Comisia Europeană şi este un suport financiar acordat Republicii Moldova pentru participarea la Programul Cadru Orizont 2020.
Participanţii au fost salutaţi de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a felicitat organizatorii pentru realizarea acestui proiect inedit de a aduce ştiinţa mai aproape de publicul larg. Preşedintele Duca a dorit succes concurenţilor şi a exprimat speranţa că publicul va susţine şi va încuraja această viziune nouă, această modalitate originală şi distractivă, în acelaşi timp, de promovare a creativităţii şi inteligenţei.
 
Cea de-a doua ediţie a evenimentului „Science slam” i-a avut drept protagonişti pe Artiom Jucov, doctor în medicină, medic de familie; Dorian Furtună, doctor în biologie, etolog, Natalia Uşurelu, doctor în medicină şi  Sorin Guragata.
 
Cei patru cutezători, pasionaţi de inovaţie au dorit ca toată lumea să afle despre invenţiile lor şi rezultatele inedite obţinute în cadrul investigaţiilor ştiinţifice. Preţ  de 7-10 minute, concurenţii şi-au prezentat cât mai original posibil, inspirat, dar şi într-o manieră distractivă şi degajată, pe înţelesul tuturor, rezultatele cercetărilor proprii. Cel care a decis cine este eroul ediţiei a fost publicul, care a dat aplauze generoase tinerilor cercetători. Slam-erul  care a câştigat inimile mulţimii şi a primit cele mai multe aplauze a fost etologul Dorian Furtună, doctor în biologie. Câştigătorul a fost apreciat atât pentru conţinutul prezentării, cât şi abilităţile de comunicare în public, retorica ştiinţifică.
 
Dorian Furtună a propus publicului prezentarea „Agresivitatea noastră cea de toate zilele şi ce facem cu ea”. Concurentul a vorbit despre frustrarea de care avem parte fiecare dintre noi în fiecare zi, dar şi cum o putem gestiona. Şi pentru că frustrarea creează o predispoziţie spre agresivitate,  etologul a subliniat  importanţa pentru fiecare dintre noi de a şti cum să gestionăm această agresivitate. O putem inhiba în interiorul nostru, dar dacă o inhibăm, poate provoca diferite nevroze sau alte maladii neurofiziologice, inclusiv, diabet. Cercetătorul  propune o altă modalitate a transferului de agresivitate către un obiect, adică, atunci când ne enervăm, e mai bine să lovim cu zgomot în obiect sau să boxăm, să facem sport, să mergem la teatru, să ne recreăm într-un fel anume pentru a consuma această energie emoţională negativă, decât să creăm neplăceri unei a treia persoane.
 
Participanţii competiţiei au spus că este necesar de promovat acest mod de popularizare a ştiinţei în Republica Moldova ca şi domeniu. Este important, deopotrivă, de dezvoltat retorica ştiinţifică în ţară, pentru că sunt foarte mulţi cercetători care nu au abilitatea de a comunica în public. Fenomenul science slam oferă anume prilejul de a se antrena, de a se afirma, de a-i încuraja pe alţii să înveţe, pe lângă domeniile lor de activitate şi anumite elemente de comunicare în public, de a transmite rezultatele experimentelor către publicul larg.
 
Organizatorii evenimentului au fost Academia de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Centrul Proiecte Internaţionale, Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact şi DAS Foundation.
 
Fenomenul „Science slam” este un format nou şi interesant apărut din necesitatea popularizării ştiinţei. Proiectul permite tinerilor cercetători de a discuta într-un mod neobişnuit, distractiv şi relaxat despre ştiinţă, despre problemele şi provocările societăţii noastre.
 
Ediţiile următoare vor avea loc în septembrie şi noiembrie, iar în decembrie va fi desemnat cel mai bun slam-er din Moldova.
 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM