La 15 mai 2015, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a avut loc Masa rotundă cu ocazia finalizării Programului: „Revenirea temporară a reprezentanţilor Diasporei Ştiinţifice din Moldova” - parte a proiectului „Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova".
Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, implementat în comun de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova şi Academia de Ştiinţe a Moldovei.
La eveniment au participat acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM, Ghenadie Creţu, coordonatorul Programului pentru migraţie şi dezvoltare, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale a AŞM, membrii diasporei ştiinţifice din Moldova, reprezentanţii instituţiilor-gazdă.
Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a salutat participanţii la eveniment şi a subliniat importanţa proiectului prin oportunităţile oferite atât pentru membrii diasporei, cât şi pentru reprezentanţii comunităţii ştiinţifice de acasă. Academicianul a exprimat certitudinea că acest proiect este doar o primă treaptă, scopul principal fiind fortificarea rolului diasporei în dezvoltarea ştiinţei în Republica Moldova. „La moment este foarte important ca noi să-i identificăm pe toţi reprezentanţii diasporei noastre, să dezvoltăm relaţii de colaborare cu ei, să creăm acele punţi de colaborare, care ne-ar permite să pregătim şi să promovăm propuneri de proiecte comune, să ne impunem la scară europeană şi internaţională prin colaborare cu reprezentanţii diasporei noastre”, a afirmat acad. Tighineanu.
În numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prim-vicepreşedintele AŞM a adus mulţumiri Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei, Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, Centrului Proiecte Internaţionale, care a reprezentat Academia de Ştiinţe în acest proiect. De asemenea, a mulţumit tuturor celor care au pus umărul la realizarea şi implementarea acestui proiect, celor care au contribuit la crearea punţilor de colaborare cu instituţiile unde activează reprezentanţii diasporei.
Ghenadie Creţu, coordonatorul Programului pentru migraţie şi dezvoltare, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, a relevat că preocuparea organizaţiei care este deja de 13 ani în Moldova a fost de a influenţa discursul şi politicile Republicii Moldova, a autorităţilor publice, dar şi a instituţiilor de cercetare şi dezvoltare pentru a asigura o fortificare a legăturii dintre diasporă şi ţară, pentru a fortifica identitatea celor plecaţi. „Graţie entuziasmului şi interesului AŞM am reuşit să dezvoltăm un model de cooperare exemplară”, a subliniat coordonatorul, drept exemplu servind faptul că, în ultimele 6 luni, graţie acestui proiect, au fost implicaţi 29 de cercetători moldoveni din 15 țări, ambiţia fiind de a continua şi a fortifica acele reţele deja create.
„Am reuşit să dezvoltăm sau să restabilim legături temeinice, să creăm reţele noi şi gradual poate reuşim să creăm o reţea puternică, unică, pentru ca Diaspora să fie mai vizibilă şi mai ambiţioasă”, a remarcat coordonatorul Ghenadie Creţu şi asta pentru că s-a ajuns la conştientizarea, de către diaspora ştiinţifică, a rolului major pe care poate să-l joace şi nu doar în dezvoltarea sectorului ştiinţific de care este preocupat fiecare, dar posibil şi a agendei de dezvoltare a Republicii Moldova în sens mai larg. Obiectivul pe care şi-l propun reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie este ca, împreună cu autorităţile Republicii Moldova, să fie creată o platformă de implicare într-un mod permanent sau durabil, cel puţin, a expertizei acestor persoane pentru consilierea autorităţilor Republicii Moldova.
Coordonatorul proiectului speră ca respectiva iniţiativă să-şi găsească o sinergie naturală în cooperarea care deja a fost instituită şi ca autorităţile Republicii Moldova sau cei care produc politici să conştientizeze valoarea acesteia. Dl Ghenadie Creţu a promis să fie în permanent contact şi a mulţumit instituţiilor gazdă care au atras şi care au beneficiat, pe cât e plenar posibil, de cunoştinţe, de reţelele puse la dispoziţie de către aceste persoane, pentru că dincolo de a se reprezenta pe sine înşişi, ei oferă un acces extraordinar la resurse, la cunoştinţe la alte instituţii. Totodată, coordonatorul a mulţumit participanţilor pentru faptul că nu au uitat de unde vin, dar şi pentru interesul lor de a face lucruri bune pentru dezvoltarea ţării lor, Republica Moldova.
Despre rezultatele implementării Programului pentru revenirea temporară a reprezentanţilor Diasporei Ştiinţifice din Moldova o prezentare amplă a expus dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale al AŞM. Dr. Romanciuc a specificat că, concursul a fost deschis pentru toate domeniile ştiinţifice, pentru cercetători originari din Moldova, care în prezent activează în una din instituţiile de cercetare de peste hotare. În prezentarea sa, directorul Centrului s-a referit la obiectivele proiectului, care rezidă în extinderea capacităţilor şi sporirea impactului migraţiilor asupra sectorului de cercetare-dezvoltare prin revenirea temporară a membrilor diasporei ştiinţifice. Totodată, au fost evidenţiate oportunităţile în cadrul acestui program pentru membrii diasporei ştiinţifice. În primul rând, aceştia au obţinut posibilitatea de a contribui la dezvoltarea sectorului de cercetare dezvoltare, a stabili relaţii cu colegii din instituţiile de cercetare din Moldova şi de a restabili relaţiile cu colegii din trecut. Un aspect foarte important constituie şi consolidarea eforturilor pentru elaborarea şi depunerea proiectelor comune la diferite programe internaţionale, membrii diasporei au primit posibilitatea de a fi implicaţi în procesul educaţional, de a participa în evaluarea proiectelor şi altor documente strategice naţionale.
Experienţa participării în cadrul Programului pentru revenirea temporară a reprezentanţilor Diasporei Ştiinţifice din Moldova a fost prezentată de dr. Adriana Birca, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Punctul Naţional de Contact în cadrul Programului UE de cercetare-inovare Orizont 2020.
În numele reprezentanţilor instituţiilor-gazdă, unele opinii, propuneri au fost vociferate de dr. hab. Mihai Macovei, directorul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, iar membrii Diasporei ştiinţifice – Natalia Ciobanu (Turcia) şi Dumitru Drumea (Franţa) au împărtăşit din impresiile cu care s-au ales în rezultatul cooperării din cadrul acestui proiect.
Proiectul „Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova" finalizează în luna mai 2015.
Eugenia Tofan
Centrul Media al AŞM
|