Agricultura din Transnistria orientată spre o agricultură durabilă şi ecologică

2015-05-14
 

În perioada 6-7 mai, 2015, la Tiraspol a avut loc un seminar cu participarea agricultorilor de pe ambele părţi ale Nistrului, dedicat problemei tranziţiei la un sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică.

Seminarul a întrunit reprezentanţi ai Institutului de Cercetări pentru Culturile de Cmp „Selecţia” (mun. Bălţi), Institutului Nistrean de Cercetări în Agricultură şi Universităţii de Stat din Tiraspol, dar şi conducători şi specialişti ai gospodăriilor agricole de diferite dimensiuni, forme de proprietate şi organizare a muncii de pe ambele părţi ale Nistrului.
 
În cadrul întrunirii, şeful Direcţiei de Evaluare Cadastrală a Resurselor Naturale şi Activităţii Ştiinţifice din Transnistria, dl. T.S. Ţîbulischi a trasat problemele de interes comun în domeniul agriculturii ecologice şi importanţa lor pentru dezvoltarea agriculturii din regiunea Transnistreană.
 
La rândul său, prof. cercetător, doctor habilitat în agricultură Boris Boincean, şeful Secţiei Sisteme Agricole a ICCC „Selecţia” (mun. Bălţi) a abordat problemele legate de calitatea solului în perioada de tranziţie către un sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică; criteriile şi metodele de evaluare a calităţii solului; măsurile de stimulare a tranziţiei spre sistemele de agricultură durabilă.
 
Doctorul habilitat în agricultură dl. A. Gumaniuc, şeful Secţiei de Agricultură Irigată a Institutului Nistrean de Cercetare în domeniul Agriculturii doctor habilitat în agricultură dl. Gumaniuc A. a expus rezultatele cercetărilor efectuate pe legume la irigare în regiunea Transnistreană, orientate spre asigurarea unei dezvoltări durabile a sectorului agrar.
 
Fermierii de pe ambele părţi ale Nistrului au avut posibilitatea efectuării unui schimb de păreri şi de a discuta despre problemele dezvoltării durabile a sectorului agrar şi căile alternative de asigurare a acestui obiectiv. Părţile au subliniat rolul pozitiv al unor astfel de întruniri şi au convenit de a continua dialogul iniţiat.
 
Seminarul a fost susţinut de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în cadrul unui proiect promovat de ONG „Eco-Tiras” şi Ministerul Resurselor Naturale şi Controlului Ecologic din Transnistria. Ideea necesităţii organizării seminarului a fost lansată anul trecut, la Conferinţa a V-a ştiinţifico-practică internaţională, care a avut loc la Tiraspol, la 14 noiembrie, 2014.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM