Prestaţie academică inedită de Hramul Liceului AŞM. De sărbătoarea creştină „Sfântul Gheorghe” - purtătorul de biruinţă, la 6 mai, preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, care este şi părintele spiritual al instituţiei, a înlocuit tradiţionalele daruri de sărbători, oferind elevilor şi corpului profesoral un cadou inedit şi academic.
Academicianul a fost întâmpinat tradiţional cu pâine şi sare, elevii adresându-i felicitări dl preşedinte, care poartă numele unuia din cei mai veneraţi sfinţi. Motivul de sărbătoare a fost cu atât mai mare, cu cât liceenii marchează al cincilea an consecutiv Hramul Liceului, dar şi şapte ani (magica cifră) de activitate a instituţiei.
Luând în considerare dimensiunile spirituale ale sărbătorii, preşedintele Duca a venit în faţa elevilor cu o prelegere publică în cadrul lecturilor academice despre tendinţele dezvoltării chimiei şi protecţia mediului ambiant, despre creşterea aprecierii publice a chimiei ca ştiinţă, o comunicare esenţială despre rolul chimiei în dezvoltare omenirii, dar şi perspectivele acesteia în Republica Moldova.
Înainte de a trece la prelegerea propriu-zisă, academicianul a menţionat că situaţia actuală a ţării este una deloc simplă, situaţie ce-i tentează pe majoritatea tinerilor să urmeze o carieră peste hotarele ţării, aceasta fiind experienţa elevilor din promoţiile anterioare. „Prin comunicarea de astăzi vreau să vă conving că fiind cercetător în Republica Moldova, studiind ştiinţele chimice voi puteţi schimba realităţile zilei de astăzi spre mai bine, iar făcând o carieră în acest domeniu puteţi să contribuiţi la cunoaşterea globală, să obţineţi respectul semenilor voştri, să vă creaţi bunăstarea familiei voastre, dar şi a întregii societăţi”, a remarcat savantul.
În prelegerea sa, chimistul a trecut în revistă evoluţia ştiinţei chimiei de la origini până în prezent, etapele de dezvoltare, şcolile ştiinţifice şi domeniile formate de acestea. Totodată, academicianul Duca a scos în evidenţă savanţii care au contribuit esenţial la formarea chimiei ca ştiinţă, oferind detalii despre lucrările şi impactul descoperirilor acestora pentru umanitate.
Pentru a intriga şi mai mult şi pentru a stârni curiozitatea tinerilor, preşedintele Academiei a vorbit despre respectul şi influenţa, de care se bucura laureaţii Premiului Nobel în domeniul chimiei şi meritele acestora pentru care au obţinut aceasta înaltă distincţie. În cadrul lecturi, savantul a evidenţiat rolul pe care l-au avut academiile de ştiinţe de-a lungul timpului şi al savanţilor care, prin dedicaţie, au avansat ştiinţa chimiei, asigurând astfel dezvoltarea durabilă a umanităţii.
Cu titlu special, preşedintele AŞM a onorat numele sonore de savanţi care au pus bazele ştiinţei chimiei în Republica Moldova şi au educat în cadrul şcolilor ştiinţifice generaţii de tineri cercetători, care astăzi au devenit o mândrie a ţării. În acest sens, academicianul a menţionat aportul renumiţilor chimişti Anton Ablov, Gheorghe Lazurievski, Iurie Lealicov, academicienilor Nicolae Gărbălău, Constatin Turtă, Pavel Vlad, Isaac Bersuker, Aurelian Gulea, m.c. Tudor Lupaşcu, m.c. Ion Geru, prof. Sava Costin, ş.a.
Academicianul Duca a punctat un viitor fără alternativă pentru Republica Moldova - cel în Europa ştiinţei, iar pentru acest viitor elevii liceului trebuie să se înarmeze cu cunoştinţe profunde, or, numai prin cunoaştere pot fi schimbate în bine lucrurile din ţară. Tinerii liceului au demonstrat nu o data că sunt capabili de aceasta, fiind printre puţinele instituţii care an de an demonstrează excelenţa la examenele de capacitate şi competiţiile internaţionale.
Exprimând sentimentul de bucurie de a se întâlni cu părintele lor spiritual, elevii i-au adresat preşedintelui Duca multiple întrebări, iar directorul liceului, Iurie Cristea, în numele studioşilor, i-a mulţumit academicianului pentru această oportunitatea de a asculta o lecţie inedită despre ştiinţa chimiei, pentru informaţiile utile şi importanţa chimiei în viaţa omului, pentru sfaturile primite de la dl preşedinte care, cu siguranţă, le vor ajuta tinerilor atât în carieră, cât şi în dezvoltarea personală. Totodată, directorul a exprimat certitudinea că după acest discurs academic despre rolul chimiei, elevii vor îndrăgi şi mai mult această disciplină şi, cine ştie, poate mulţi dintre ei vor alege drept destin labirintul misterios al chimiei. În acelaşi context, elevii au exprimat cuvinte de gratitudine preşedintelui AŞM pentru grija şi suportul care a fost resimţit din partea conducerii Academiei în tot acest timp, pe toate dimensiunile şi graţie căruia liceul s-a constituit şi consolidat ca instituţie.
La rândul său, preşedintele AŞM a remarcat că aceasta a fost cea mai plăcută prelegere pe care a susţinut-o până acum. La finele întâlnirii, elevii au făcut o poză de grup cu preşedintele Academiei de Ştiinţe.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM.
|