Forumul Academiilor Agrare din ţările Europei de Est – priorităţi şi soluţii

2015-04-29
 

În perioada 19-23 aprilie 2015, academicianul Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe agricole a AŞM, a participat la Forumul Academiilor Agrare din ţările Europei de Est, la Kiev, Ucraina. Evenimentul a reunit reprezentanţi din 15 ţări şi a fost consacrat coordonării activităţilor în domeniile selecţiei, protecţiei solurilor, non-poluării apelor fluviilor Nistru şi Prut.

 
Participanţii la for au fost salutaţi de preşedintele Academiei Naţionale Agricole din Ucraina, academicianul Miroslav Godzalo, care a subliniat relevanţa întrunirii şi importanţa coordonării proiectelor şi programelor de cercetare 2015-2020 în scopul eficientizării rezultatelor obţinute în cercetare/dezvoltare.
 
În cadrul Forumului, academicianul Boris Gaina a subliniat şi aportul Academiei de Ştiinţe a Moldovei vizavi de subiectul abordat, necesitatea participării largi a savanţilor din agricultură şi zootehnie din ţările Europei la proiecte bilaterale, transfrontaliere şi cele din cadrul Programului „Orizont 2020”. Totodată, acad. Gaina a menţionat necesitatea conlucrării în comun cu partea ucraineană în vederea diminuării gradului de poluare a apelor din râurile Nistru şi Prut de către unităţile agricole şi întreprinderile industriale din Republica Moldova şi Ucraina, luând în considerare faptul că o parte a populaţiei acestor state se alimentează cu apă potabilă din aceste râuri.
 
O problemă comună expusă în cadrul întrunirii prezintă combaterea epifitotelor de boli la plante şi animale, care apar episodic pe arii mari la frontierele noastre comune. În acest sens, pregătirea în comun a cadrelor de înaltă calificare în sectorul agro-alimentar din ambele ţări prezintă o problemă vitală, iar colaborarea cu centrele mari europene poate soluţiona situaţia deplorabilă.
 
În cadrul Forumului au fost vizitate doua Centre de cercetare-dezvoltare agricolă din Ucraina, unde au fost studiate structura lor şi eficacitatea activităţilor. În contextul vizitei s-a convenit cu cercetătorii din sectorul agro-alimentar al Ucrainei de a iniţia o colaborare în domeniul securităţii alimentare şi siguranţei alimentelor, clusterul investiţional din partea Republicii Moldova fiind constituit din cercetători ce activează în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Universităţii Tehnice din Moldova (Facultatea Tehnologii Alimentare), Agenţiei Naţionale de Securitate a Alimentelor şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM