In memoriam dr. hab. Alexandru DÎRUL

2015-04-21

Doctor habilitat Alexandru DÎRUL (21 martie 1929 - 20 aprilie 2015)

Comunitatea științifică a Republicii Moldova, cu durere în suflet și profundă tristețe, a aflat vestea că la 20 aprilie 2015 s-a stins din viaţă doctorul habilitat în filologie Alexandru DÎRUL, cunoscut om de ştiinţă, un Om de o rară cumsecădenie, bunătate şi omenie, care şi-a consacrat întreaga viaţă cercetării limbii române.

Alexandru Dîrul s-a născut la 21 martie 1929 în satul Lunca, raionul Dubăsari. A absolvit Facultatea Istorico-Filologică a Universităţii de Stat din Chişinău, Secţia de limbă şi literatură moldovenească, distingându-se prin seriozitate, consecvenţă şi tenacitate în cadrul seminarelor şi examenelor. După absolvirea facultăţii (1952), îşi face doctoratul pe lângă Catedra de limbă şi literatură moldovenească din cadrul acestei facultăţi. În anul 1957, devine titular la aceeaşi catedră activând în funcţia de lector, iar în anul următor este angajat, prin concurs, în funcţia de cercetător ştiinţific inferior la Sectorul de limbă contemporană de la Institutul de Istorie, Limbă şi Literatură al Filialei Moldoveneşti a A.Ş. a fostei U.R.S.S., fiind promovat în 1961 în funcţia de cercetător ştiinţific superior. În 1958, îşi susţine teza de doctor în filologie cu tema Raporturi spaţiale exprimate de prepoziţii, în 1987 - teza de doctor habilitat intitulată Opoziţiile negativ-afirmative în limbă.

Paralel cu activitatea de cercetare, dumnealui a desfăşurat o susţinută activitate de organizator al ştiinţei academice, fiind director adjunct al Institutului de Limbă şi Literatură al A.Ş.M. (1969 – 1981), director adjunct al Institutului de Lingvistică al A.Ş.M. (1988 – 1991). A condus Sectorul de cultivare a vorbirii, teoria traducerii şi stilistică (1969 – 1981), a fost şef al Secţiei de limbă contemporană (1981 – 1988), iar până în 2008 s-a aflat în fruntea Sectorului de gramatică.

În întreaga sa activitate de cercetător ştiinţific, activitate care s-a întins pe o perioadă de mai mult de jumătate de secol, din noiembrie 1957 şi până în prezent, Alexandru Dîrul s-a impus prin modestie, perseverenţă şi hărnicie, lucrând statornic şi cu dăruire de sine la soluţionarea unor probleme importante din sfera lingvisticii româneşti şi de lingvistică generală. Domeniile de care a fost preocupat cu precădere sunt gramatica, lexicologia, semantica, stilistica, cultivarea vorbirii etc. În tot acest răstimp, Alexandru Dîrul a publicat aproape 300 de lucrări, printre care se numără monografii, capitole din lucrări colective, studii, articole apărute în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale. Dintre acestea merită a fi menţionate monografiile: Cercetări asupra prepoziţiei în limba moldovenească (1963), Негативно-аффирмативные противопоставления (1986), Schiţă de gramatică funcţional-semantică a limbii române (2002), Categoriile gramaticale din perspectiva unităţilor limbii de diferite nivele (2005), Opoziţiile negativ-asertive în structura semantică a limbii (2013), precum şi o serie de lucrări colective, unele dintre care avându-l şi în calitate de coordonator: Curs de gramatică istorică a limbii moldoveneşti (1964), Scurt dicţionar etimologic al limbii moldoveneşti (1978), Varietăţi funcţional-stilistice ale limbii moldoveneşti contemporane (1984), Capitole de stilistică (1990), Mic dicţionar de termeni lingvistici (2008) etc. Fiind pasionat în mod special de probleme de gramatică, şi-a adus contribuţia şi la promovarea cunoştinţelor de limbă română, participând la scrierea a diverse manuale, printre care manualele de sintaxă (1957) şi de morfologie (1959) pentru şcoala medie, precum şi cursul de morfologie pentru facultăţile de litere (1970).

A participat la un număr considerabil de foruri ştiinţifice naţionale şi internaţionale, prezentând rezultatele activităţii sale la Chişinău, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Cernăuţi, Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, Minsk, Kalinin etc.

Fiind un cercetător dotat cu o remarcabilă capacitate de a explica subtilităţile limbii române, Alexandru Dîrul a militat pentru o bună pregătire filologică a tinerilor, pentru care a reprezentat un exemplu de devotament pentru cercetarea limbii noastre. În decursul anilor, mai mulţi tineri cercetători l-au avut în calitate de îndrumător la scrierea tezelor de doctorat, majoritatea dintre aceştia devenind ulteriori buni specialişti în domeniul lingvisticii.

Munca sa de cercetare şi de promovare a limbii române a fost înalt apreciată. I-a fost conferit titlul de Învăţător Emerit al Republicii Moldova, a fost laureat al Premiului de Stat şi al premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, este deţinătorul Medaliei „Dimitrie Cantemir”.

Doctorul habilitat în filologie Alexandru Dîrul a fost un intelectual distins, cu înalte calităţi morale, care a crezut în valorile perene ale neamului.

Comunitatea științifică regretă trecerea în eternitate a celui care a fost colegul Alexandru Dîrul şi exprimă sincere condoleanțe rudelor îndurerate.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.

Conducerea Academiei de Științe a Moldovei și Direcția Institutului de Filologie al AȘM