Știința Moldovei contribuie la dezvoltarea Parteneriatului de Vecinătate European

2015-03-31

 

The best way to predict the future is to invent it, let us invent it together.
Jerzy Buzek

La 31 matie 2015, în incinta Parlamentului European, Buxelles, Belgia a avut loc Reuniunea la nivel înalt a reprezentanților Spațiului European de Cercetare și statelor din cadrul Parteneriatul European de Vecinătate Sudică (Mediterană) și Estică.

Evenimentul, intitulat Edificarea unei vecinătăți europene orientate spre cunoaștere și viitor (Building together a knowledge-oriented and forward-looking EU Neighbourhood) a găzduit oficialități ale Parlamentului European (PE), Comisiei Europene, precum și reprezentanți ai autorităților responsabile de domeniul științei și inovării în statele Parteneriatului de Vecinătate European.

Startul comunicărilor a fost dat de către dl Elmar Brok, președintele Comitetului pentrul Afaceri Externe al PE (AFET), care a subliniat importanța cooperării științifice internaționale pentru soluționarea sustenabilă a provocărilor și problemelor din vecinătatea europeană.

Dl Jerzy Buzek, președintele Comitetului pentru Industrie, Tehnologie, Cercetare și Energie al PE (ITRE), a punctat rolul esențial al spațiului european de cercetare în creșterea social-economică în statele din vecinătate europeană. În sprijinul acestei paradigme, Parlamentul European a aprobat noul program pentru cercetare și inovare – Orizont 2020, cu un buget de 80 de miliarde de euro, cu 30% mai mare decât în PC7.

Reprezentând Comisia Europeană, dl Carlos Moedas, comisarul responsabil de cercetare, știință și inovare a remarcat că, în prezent, știința și tehnologia reprezintă un mecanism durabil de promovare a democrației, securității și stabilității economice, precum și o componentă esențială a politicii externe a spațiului comunitar.

Lucrările Reuniunii au fost organizate în cadrul a două sesiuni ce vizează cercetarea și inovarea în calitate de elemente esențiale ale dezvoltării social-economice în vecinătatea sudică și estică. În cadrul sesiunii secunde, academicianul Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei a prezentat progresele și dinamica participării comunității științifice a Republicii Moldova la programele comunitare, precum și transformările care s-au produs la nivel național în procesul de asociere la spațiul european. Academicianul a remarcat impactul pozitiv pe care îl are asocierea la Orizont 2020 asupra rezultatelor științifice autohtone, mobilității academice, precum și asupra consolidării paradigmei cunoașterii, pe axa educație-cercetare-inovare-economie. Totodată, președintele Academiei a subliniat importanța extinderii cooperării științifice, pledând pentru o agendă strategică comună a Republicii Moldova și Uniunii Europene în cercetare și inovare.

În cadrul discuțiilor, participanții la Reuniune au salutat semnarea recentă a Acordului de Asociere a Ucrainei la Programul Cadru al UE pentru cercetare și inovare – Orizont 2020, urmând exemplul Republicii Moldova, care și-a finalizat asocierea la 1 iulie 2014.

Delegația țării noastre la Reuniune a fost condusă de acad. Gheorghe Duca, președintele AȘM. Din componenţa delegaţiei au mai făcut parte: dr. Iulia Iațco, directorul Oficiului pentru Știința și Tehnologie a Moldovei pe lângă UE, dr. Viorica Boaghi, directorul Consiliului Consultativ de Expertiză, Igor Serotila, șef secție resurse umane a Academiei și Oxana Păduraru, secretar II în cadrul misiunii RM pe lângă UE.