A plecat Constantin Turtă – un ilustru savant, un îndrăgostit de chimie, un pilon al ştiinţei moldave

2015-03-25
 

S-a aşezat iarăşi doliul peste Academia de Ştiinţe, peste comunitatea ştiinţifică şi universitară la aflarea veştii triste că a încetat să mai bată inima unuia dintre cei mai distinşi savanţi din ţară, doctorul habilitat în chimie, profesorul universitar, chimist cu renume mondial, academicianul Constantin TURTĂ, şeful Laboratorului de Chimie Bioanorganică şi Nanocompozite al Institutului de Chimie, Laureat al Premiului de Stat al Republicii.

Ca semna al omenescului şi vibrantului omagiu ce îl datorează fiecare dintre cei care l-au cunoscut, colegi, prieteni, rude au venit să-şi ia rămas de la cel care a fost şi nu mai este academicianul Constantin Turtă, la Academia de Ştiinţe unde, la 25 martie, a avut loc un miting de doliu.

Tristul eveniment a fost deschis de academicianul Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte a AŞM, care a menţionat că chimiştii, comunitatea chimiştilor au pierdere irecuperabila. A plecat acad Turtă, omul care a fost intra-adevăr cel care a promovat în Republica Moldova ştiinţa chimică, chimia anorganică, chimia coordinativă, cel care a creat o şcoală importantă cu renume mondial, cel care a educat o pleiadă întreagă de chimişti de înaltă calificare, cel care a fost un tată, un soţ şi un bunic iubitor. Personal, l-a cunoscut prin anii 70 şi de atunci i-a simţit mereu umărul, l-a avut de prieten la bine şi la greu şi a ştiut că se poate bizui oricând pe el, sperând că această certitudine este împărtăşită şi de cei prezenţi.

Sincere condoleanţe şi întreaga compasiune a colectivului Institutului de Chimie, unde a activat aproape fără întreruperi regretatul savant a fost exprimată de m.c. Tudor Lupaşcu, directorul instituţiei. Directorul a mărturisit cât e de greu să vorbeşti la trecut despre Constantin Turtă, despre unul dintre cei mai citaţi savanţi din Republica Moldova. Făcând o trecere în revistă a activităţii ştiinţifice a eminentului savant, dl Lupaşcu i-a atribuit 15 calităţi omeneşti ilustrului chimist – consecvent, onest, nobil, sârguincios, talentat, ambiţios, notoriu, tribut, ingenios, nonconformist, ceea ce înseamnă CONSTANTIN şi truditor, umanist, renumit, tenace, amabil, ceea ce înseamnă TURTĂ. La toate acestea a adăugat că regretatul profesor în activitatea sa făcea adesea trimitere la spusele lui Platon ce enunţau „Îmi eşti prieten, dar adevărul îmi este mai scump”, aceasta semnificând că mistificările, neadevărurile şi lucrurile neverificate nu aveau nici o şansă. Era ca un filtru dens, despre care se spunea că dacă treceai aprobarea acad. Turtă, puteai să mergi la orice publicaţie, orice comisie superioară de atestare etc. Directorul Lupaşcu a exprimat certitudinea că numele prof. Constantin Turtă va fi scris în istoria universală ca un savant elevat, prin excelenţă academic. Acolo Sus se va întâlni Sus cu acad. Ablov, care i-a fost conducător acad. Gărbălău, prof. Revenco, dr. Vatamanu şi alţii chimişti slujitori ai muzei ştiinţei.

În numele conducerii Academiei de Ştiinţe, CSŞDT, întregii comunităţi, profundul regret a fost exprimat de acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, „S-a stins o stea a ştiinţei noastre care era observată şi apreciată nu numai la nivel naţională, dar şi la scară internaţional, acad. Turtă lăsând o brazdă adâncă în istoria dezvoltării ştiinţei în ţara noastră, graţie pregătirii sale de excepţie”, a menţionat prim-vicepreşedintele. Academicianul a subliniat aportul acad. Turtă la asocierea ţării noastre la programele europene. În acest proces de durată şi dificil s-au evidenţiat locomotive, a relevat Domnia Sa, iar prin contribuţia sa substanţială, prin lucrările publicate la evenimente ştiinţifice de mare prestigiu, colegul Constantin Turtă a fost cel care a jucat rolul de locomotivă în acest proces. Deşi era o persoană care trăia cu cercetarea ştiinţifică, s-a manifestat şi ca manager, menţionând cu precădere, perioada când deţinea funcţia de secretar ştiinţific general al AŞM. Academicianul a deplâns plecarea unui lider în domeniul în care a activat la nivel naţional, unui lider la nivel internaţional, unui om de excepţie al neamului, unui îndrăgostit de chimie, unui pilon al ştiinţei ţării noastre.


În cuvântul său de rămas bun, acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA, a menţionat cu tristeţe că a plecat o personalitate a neamului care se înscrie in galeria celor care au făcut istoria ştiinţei la noi în ţară şi nu numai. A fost nu doar chimist, a fost la interfaţa mai multor discipline. Ca corp fizic acad. Turtă pleacă, dar, vorba poetului Horaţiu, el rămâne prin ceea ce a făcut. Prin opera sa ştiinţifică, prin modul de a aborda ştiinţa, el va rămâne ca un pilon important în ştiinţa moldavă. Plecarea regretatului Turtă lasă un gol în Academie, în comunitatea universitară, în ştiinţa chimică autohtonă. Academia va deveni mai săraca, dar va rămâne în inimile celor care l-au cunoscut ca un savant veritabil, ca un om de omenie, de o bunătate rară, care a cultivat în orice colectiv elementul de suflu sănătos, de viaţă sănătoasă şi creativă. S-a şcolit prin multe instituţii, s-a şlefuit prin diferite colective, devenind, vorba lui Goethe, el însuşi un diamant, dar a contribuit mult şi la şlefuirea altor personalităţi, inclusiv, a Domniei Sale, interacţionând pe segmentele în care a activat. A plecat un punct de echilibru şi de cumpătare, a menţionat academicianul, rugându-l Dumnezeu să-l erte şi să-l primească în cercul celor aleşi. „Adio, bun prieten”.

Durerea familiei şi celor apropiaţi a fost împărtăşită de acad. Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, căruia acad. Turtă i s-a întipărit ca un savant cu un comportament specific, pedant, cinstit, cu calităţi morale deosebite, cu verticalitate şi înalta erudiţie. Şi-au luat rămas bun şi discipolii, cărora regretatul savant le-a ocrotit urcuşul intelectual, profesional, academic. Acad. Svaetoslav Moscalenco a exprimat, în numele colegilor de la Institutul de Fizică Aplicată, atitudinea de profund respect faşă de acad. Constantin Turtă, evidenţiind faptul că anume el a adus în Moldova metodele de studiere a materialelor chimice prin anii 60. Responsabil, consecvent, cu principii morale deosebite, devotat până la sacrificiu cercetării şi, în acelaşi timp, foarte modest, făcând tot fără a atrage atenţia cuiva. Academicianul a spus că în persoana acad. Constantin Turtă, comunitatea ştiinţifică a pierdut o glorie, o mândrie a ţării.

Academicianul Constantin Turtă a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească.

Dumnezeu să-i aline sufletul cu odihnă şi iertare creştinească.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM