Academicianul Ion Tighineanu: Nanotehnologiile schimbă lumea în bine

2015-03-24
 
Academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, savant cu renume mondial în domeniul nanotehnologiilor, doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice, profesor universitar, a marcat vârsta de 60 de ani.
 
Cele şase decenii de viaţă, academicianul, îndrăgostit de nanotehnologii, le-a consemnat în stilul propriu ce-l caracterizează, prin efort intelectual, în sânul familiei academice. Savantul, care a dus faima ştiinţei naţionale departe de hotarele ţării, a venit către aniversarea sa cu o prelegere publică inedită, pe care a susţinut-o în prezenţa unui distins auditoriu, în incinta Forului ştiinţific suprem, la 23 martie curent.
 
La lecţia publică, prilejuită de aniversarea savantului Tighineanu, au fost prezenţi membrii Academiei de Ştiinţe, directorii de institute de cercetare, rectorii universităţilor, cercetători. O surpriză de-a dreptul onorantă a constituit prezenţa prietenilor şi colegilor de peste hotare, cu care fizicianul colaborează mai mulţi ani. Astfel, din Germania a venit să-i ureze La Mulţi Ani  dl Hans Hartnagel, Membru de Onoare al AŞM, împreună cu soţia, dl Vladimir Fomin, Membru de Onoare al AŞM, ambii academicieni fiind buni prieteni de familie. Din Minsk a venit academicianul Serghei Gaponenko, preşedintele Fondului de Finanţare a Cercetării Fundamentale, dar şi un bun prieten şi coleg. N-au uitat de mentorul său nici discipolii Domniei Sale, aflaţi peste hotare - dr. Sergiu Langa de la Institutul Fraunhofer din Dresda, Germania, dr. Andrei Sarua de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, dr. Ala Cojocaru de la Universitatea din Kiel, Germania etc. Iar bucuria de a-l avea alături în această zi şi pe fiul Petru care, actualmente, este doctorand la Institutul Niels Bohr în Copenhaga, Danemarca, a fost cu adevărat înălţătoare.
 
Înainte de a prezenta prelegerea sa, onoratul auditoriu a fost salutat de preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca. Preşedintele a făcut o incursiune în itinerarul biografic al omagiatului, parcurgând etapele carierei sale ştiinţifice, conturându-i portretul complet de savant, manager, dascăl şi familist. În numele comunităţii ştiinţifice, preşedintele AŞM i-a adresat acad. Ion Tighineanu un mesaj de felicitare, dorindu-i sănătate pentru ani mulţi, în care să se bucure de cercetarea lumii nano, care i-a devenit destin, să aibă parte de noi descoperiri întru beneficiul comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale şi să se bucure de aprecierea şi consideraţia colegilor, prietenilor, familiei şi tuturor celor dragi.
 
Prelegerea publică, susţinută de acad. Ion Tighineanu a avut drept generic „Nanotehnologiile schimbă lumea. În dorinţa de a informa societatea despre importanţa nanotehnologiilor nu doar sub aspect teoretic, dar şi a evidenţia impactul acestora asupra omenirii, academicianul a vorbit despre nanotehnologii în termeni accesibili tuturor, comparându-le cu poezia. Aşa cum o poezie îmbină un şirag de cuvinte, pentru a reda anumite sentimente şi trăiri, o nanotehnologie îmbina atomii şi moleculele în diverse arhitecturi spaţiale pentru a construi noi nanomateriale şi dispozitive, în ambele cazuri fiind vorba de procese de creaţie. În lecţia sa, savantul a expus istoria nanotehnologiilor, venind cu informaţii despre arhitectul acestora, primele iniţiative nanotehnologice, abordând şi o multitudine de probleme de actualitate ce preocupă omenirea, implicit, problema energetică, încălzirii globale etc. Afirmaţiile şi ipotezele academicianului au fost susţinute de exemple, presărate pe alocuri cu un fin umor, savantul  încercând astfel să demonstreze cât de frumoase şi seducătoare pot fi nanotehnologiile. Întrebat fiind cum vor schimba nanotehnologile lumea, nanotehnologul a răspuns cu un citat al Laureatului Premiului Nobel pentru Fizică în 2004 Frank Wilczek care releva că „Ştiinţa modernă şi tehnologia au puterea de a modela lumea în care trăim, în bine sau în rău”, speranţa savantului acreditând ideea că, totuşi, eforturile oamenilor de ştiinţă vor schimba lumea doar în bine.
 
În contextul aniversării, Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis omagiatului un mesaj de felicitare, prin intermediul consilierului prezidenţial care a dat citire şi Decretului, prin care acad. Ion Tighineanu este decorat cu „Ordinul de Onoare”. Adrese de felicitare au fost transmise din partea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu şi prim-ministrului Chiril Gaburici. 
 
Academicianul Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor, a mărturisit că estefoarte dificil să prezinte tabloul unei atare personalităţi, precum este acad. Ion Tighineanu, care, actualmente, este cel mai citat savant autohton în lumea ştiinţifică şi merită cea mai mare apreciere. Cu toate acestea, academicianul a făcut o sinteză asupra multitudinii de lucrări ştiinţifice, îmbinate armonios cu unele amintiri din perioada activităţii în conducerea Academiei de Ştiinţe şi Universităţii Tehnice, activitate consacrată pe deplin ştiinţei ş managementului acesteia. Pornind de la principiul „Onorează-ţi destinul prin aportul tău maximal în dezvoltarea ştiinţei“, de care se conduce în viaţa de zi cu zi acad. Tighineanu, preşedintele Sfatului Academicienilor a subliniat că prim-vicepreşedintele AŞM îşi valorifică cu tenacitate talentul şi capacităţile de savant şi manager, fiind într-o perpetuă competiţie intelectuală, soldată cu circa 600 de lucrări ştiinţifice, multe dintre ele  fiind de o deosebită semnificaţie în faţa timpului, sfidându-i trecerea. Paralel cu alte îndeletniciri intelectuale, acad. Furdui a dezvăluit pasiunea omagiatului pentru scrierea versurilor, dând citire unor pasaje care au constituit un adevărat deliciu pentru auditoriu. I-a dorit sănătate sărbătoritului şi familiei sale, succese remarcabile şi să ducă în continuare faima ştiinţei autohtone în lume.
 
Evenimentul festiv a continuat cu un torent de mesaje, adresări, cuvinte alese de felicitare din partea colegilor, Consiliului rectorilor, oaspeţilor de peste hotare, discipolilor, care i-a apreciat activitatea şi personalitatea şi i-au mărturisit consideraţia. Mesaje de felicitare, însoţite de cele mai calde cuvinte cu urări de bine şi sănătate i-a adresat m.c. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare. Adrese omagiale au transmis toate secţiile de ştiinţe, în frunte cu academicienii coordonatori. În limbile engleză, rusă şi germană au răsunat mesaje de felicitare şi recunoştinţă din partea oaspeţilor de peste hotare şi discipolii aniversarului.
 
O surpriză frumoasă a constituit şi prezenţa primarului din Sofia, Tudor Rusu, care a exprimat voinţa consătenilor de a-i acorda distinsului savant titlul de „Cetăţean de Onoare” al satului natal. Atmosfera a fost distinsă de câteva momente lirice, oferite de inconfundabilul tenor Mihai Munteanu, Doctor Honoris Causa al ASM şi îndrăgitul orheian Iurie Sadovnic.
 
Inundat de emoţii, dar pregătit oarecum să treacă pragul şaizeciştilor, academicianul Ion Tighineanu, mai plin de forţe ca oricând, adept al lucrului bine făcut, le-a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături în această zi specială şi i-au întregit sentimentul ce se îmbină armonios cu viaţa de Om, savant, prieten, coleg, soţ, tată, bunic.
 
La Mulţi Ani, distinse academician!
 
Eugenia Tofan,

 Centrul Media al AŞM

 

Priveste lecţia