Zilele acestea, moartea a mai lovit fulgerător un savant, un istoric şi un om drag. O moarte nedreaptă, stupidă şi tragică l-a luat în întuneric, atât de timpuriu, pe dr.hab., prof. univ. Gheorghe Gonţa. La doar 66 de ani, l-a luat din familie, care îi era cea mai dragă, l-a luat din comunitatea universitară, unde îi plăcea atât de mult să meargă, l-a luat de la Academie, unde era membru al Asambleei, l-a luat de peste tot unde a lăsat urme adânci, amintiri dragi şi frumoase. Vestea plecării tragice a reputatului istoric Gheorghe Gonţa a îndurerat întreaga comunitate ştiinţifică, lăsând un gol imens în inimile colegilor şi prietenilor.
La mitingul de doliu care a avut loc la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, la 19 martie curent, alături de corpul profesoral, colegi, prieteni a participat şi conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În numele comunităţii ştiinţifice, corpului academic, un cuvânt de rămas bun, a rostit preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care a deplâns pierderea bunului prieten, doctor habilitat, professor universitar, sef de catedra, savant, membru Asambleei Academiei, Gheorghe Gonţa. Preşedintele Duca a exprimat regretul că a plecat dintre noi un om, o pildă vie, un exemplu de demnitate şi cumsecădenie. „Am pierdut un istoric adevarat al acestui pământ, dar vom mai avea o stea pe cer. El este acum acolo unde il va întâlni pe Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, pe cele mai mari personalităţi ale neamului, iar amintirea sa o vom păstra-o în conştiinţa noastră”, a menţionat academicianul. Preşedintele AŞM a exprimat durerea şi tristeţea despărţirii de cel care a fost Gheorghe Gonţa - un specialist în domeniul istoriei românilor, un savant cu o activitate ştiinţifică prodigioasă asupra istoriei şi gândirii politice, a relaţiilor interstatale ale Ţării Moldovei în epoca medievală şi modernă, dar şi un veritabil om al binăvoinţei, mărinimiei.
„Prin numele său vom putea să-i prelungim viaţa lângă noi. Îi vom cinsti memoria, tipărită pe cărţile de istorie”, a subliniat academicianul Duca şi asta pentru că regretatul profesor Gheorghe Gonţa a contribuit la elaborarea multor manuale, programe analitice, programe şcolare şi la coordonarea ştiinţifică a unor proiecte de cercetare. Lucrările sale dezvăluie fapte importante ce descriu evenimente şi personalităţi marcante în istoria Ţării Moldovei. Acum, când îl petrecem pe ultimul drum, a spus cu tristeţe preşedintele, în amintirea noastră, regretatul profesor Gheorghe Gonţa va rămâne drept un om principial, o personalitate puternică, un bun prieten şi coleg, un mare pedagog, un adevărat om de ştiinţă.
Exprimând compasiune şi sincere condoleanţe apropiaţilor pentru marea pierdere, rectorul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, prof. Nicolae Chicuş a spus că este în doliu nu doar familia, nu doar universitatea, ci şi întreg sistemul de învățământ public din Republica Moldova. „La numai vârsta de 66 de ani, în dimineața zilei de 17 martie, când pleca să prezinte o lecție publică studenților, în urma unui tragic accident rutier, a încetat din viață cel care a fost frate, soţ, părinte, bunel, coleg, prieten, Om cu literă mare, Gherghe Gonța”, a menţionat răvăşit rectorul, iar astăzi au venit toţi cei care l-au cunoscut pentru ai da ultimele onoruri, care pot și trebuie să fie date unui Om, precum a fost regretatul profesor Gonţa. Petrecându-l în ultimul său drum, rectorul Chicuş l-a încredințat, în numele universitarilor, că amintirea despre omul Gheorghe Gonța și aportul dumisale, prin munca de peste 44 de ani, dintre care ultimii 23 în cadrul Universității, în pregătirea cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar, va trăi veșnic în inimile lor.
Reprezentantul Facultăţii de Istorie şi Geografie a Universităţii Pedagogice „I. Creangă”, dna Silvia Chicu, a evocat personalitatea prof. Gheorghe Gonţa, punctând etapele parcurse în cariera sa didactică, managerială şi contribuţia la dezvoltarea ştiinţei istorice. Domnia Sa a specificat că prin studiile sale, savantul Gheorghe Gonța a contribuit substanţial la identificarea și promovarea adevărului istoric. Pentru universitari, ziua plecării profesorului Gonţa este un moment tragic, le va lipsi enorm de mult calmul, echilibrul și cumsecădenia regretatului coleg. În numele corpului didactic, studenţilor a cerut iertare pentru supărările pe care le-au cauzat şi l-au rugat pe bunul Dumnezeu să-i dea pace și liniște, că a fost un suflet nobil și distins.
În numele colectivului Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe, Secţiei de istorie medievală, unde a lucrat peste 20 de ani istoricul şi bunul prieten și coleg Gheorghe Gonța, un ultim omagiu i-a adus acad. Andrei Eşanu. Îi era greu să mărturisească cât de îndurerați, stupefiați și contrariați, au rămas colegii, când au auzit trista veste. Se întreba răvăşit de durere şi nedumerire, cum s-a putut întâmpla o astfel de nenorocire, când unui om în plină forță, în floarea vârstei de creație științifică și activitate pedagogică să-i fie furată viaţa într-un mod atât de stupid.. Se cunoşteau pe când aveau 18 ani, au susţinut examene de admitere la facultate, apoi au învățat împreună, au făcut tezele împreună, au lucrat mulți ani la Academie, am colaborat şi au fost prieteni până acum. „Greu îmi va fi sau chiar deloc nu o sa mă pot obişnui ca vechiul meu prieten, cu care ne cunoaștem de aproape 50 de ani, nu mai este printre noi”, a mărturisit academicianul, asigurându-l pe regretatul profesor că istoricii, colegii de la institut, îi vor purta mereu în suflet frumoasa amintire de om, de pedagog, de savant notoriu.
Profundul regret şi cuvinte de compasiune a exprimat acad. Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional de Acreditare şi Atestare. Academicianul a remarcat că fiind membru al Comisiei de acreditare, prof. Gonţa era unul dintre cei mai activi, îşi expunea prompt opiniile şi nu doar în cadrul comisiei de acreditare, ci şi în comisiile de experţi. Colegilor nu le rămâne decât să-i ducă amintirea acestui om ales al neamului nostru şi să-l roage pe Dumnezeu să-l primească în Cer cu cei aleşi, să aibă grijă de el să-şi continue proiectele, multiplele idei pe care le avea, fie sub aspect educaţional, fie de cercetare. Doar aşa numele lui va dăinui în veci.
Durerea şi tristeţea a fost împărtăşită şi de prof. Elena Muraru de Universitatea de Stat din Moldova, care a fost colegă de facultate cu regretatul profesor Gonţa, de dna Ludmila Coadă de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, de Victoria Gonţa etc.
Profesorul Gheorghe Gonţa a fost înmormântat la Cimitirul Central al capitalei.
Durere, tristeţe, resemnare şi neputinţă în faţa unui tragic şi nedrept sfârşit, de care a avut parte profesorul Gheorghe Gonţa. Istoria va rămâne privată de unul dintre cei mai buni dascăli şi savanţi, iar familia va trăi mereu frustrarea pentru această nemeritată încuviinţare.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l ţină în Lumină printre cei nobili şi distinşi.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|