„Cercetarea nu este altceva decât o contribuţie serioasă la dezvoltare, or, cercetarea este însăşi dezvoltarea”

2015-03-10
 

Peste 150 de doctoranzi din Republica Moldova şi din străinătate s-au întrunit, la 10 martie 2015, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale a Doctoranzilor „Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu şcolile doctorale din cadrul Clusterului educaţional-ţtiinţific UnivER-SCIENCE.

La manifestare a participat conducerea Academiei de Ştiinţe, directorii şi secretarii ştiinţifici ai şcolilor doctorale, directori ai institutelor de cercetare, conducători de doctorat, doctoranzi.

Lucrările Conferinţei au fost inaugurate de rectorul Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Maria Duca care a remarcat semnificaţia evenimentului, subliniind că acesta este unul deosebit, întrucât se organizează pentru prima dată în cadrul celor 8 şcoli doctorale, constituite în cadrul Academiei de Ştiinţe. Academicianul a specificat că, actualmente, în cadrul şcolilor doctorale îşi fac studiile 320 de doctoranzi, dintre care 98 cu frecvenţă la zi, 222 cu frecvenţă redusă, ghidaţi de 185 de conducători de doctorat, personalităţi notorii, academicieni, reprezentanţi ai şcolilor academice valoroase care s-au constituit pe parcursul a mai bine de 60 de ani de existenţă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Totodată, dna rector Duca a precizat că din totalul de participanţi, 105 reprezintă şcolile doctorale ale AŞM, 35 de doctoranzi - instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova – USM, UTM, ASEM, ULIM, Universitatea de Stat din Tiraspol, Academia de Administrare Publică, iar 17 participanţi sunt reprezentanţi ai instituţiilor din străinătate – Universitatea „A.I.Cuza” din Iaşi, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea din Slovenia, Polonia şi Belarus. Rectorul le-a dorit succes doctoranzilor, în speranţa că rezultatele prezentate astăzi vor constitui un început de bun augur pentru viitor.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a apreciat înalt organizarea unei atare conferinţe care, de fapt, este prima în cadrul şcolilor doctorale. Preşedintele Duca a salutat, totodată, participarea la for a doctoranzilor din alte instituţii, in speranţa că această cooperare, prietenie şi competiţie, în ultima instanţă, între doctoranzi va fi una sănătoasă şi benefică pentru ţara noastră, în primul rând. Subliniind rolul ştiinţei pentru dezvoltare, preşedintele AŞM a menţionat că aceasta nu poate fi naţională, provocând tinerii certători să coopereze, să se confrunte cu colegii din alte ţări, să facă schimb de idei, de experienţă. Doar aşa succesul poate fi garantat, succes de care are nevoie şi ştiinţă, şi ţara noastră. În acest sens, academicianul a remarcat că cea mai mare fericire este atunci când ajungi la final şi conştientizezi aportul tău la dezvoltare şi asta pentru că, susţine preşedintele Duca, cercetarea nu este altceva decât contribuţie serioasă la dezvoltare, or, cercetarea este însăşi dezvoltarea.

Cu un cuvânt de salut către participanţi a fost prezent acad. Teodor Furdui, preşedintele Sfatului Academicienilor şi un mare susţinător al Universităţii şi al tinerei generaţii, personalitate care a stat la baza fondării şcolilor doctorale şi un savant care promovează consecvent valorile şi ştiinţa fundamentală. Academicianul a subliniat importanţa organizării acestei conferinţe care oferă posibilitate ca cei tineri să se manifeste, să obţină o practică de prezentare a realizărilor sale şi să conştientizeze calea pe care au pornit. Domnia Sa a menţionat avantajul pe care îl au doctoranzii din cadrul Universităţii AŞM, oportunităţile pe care le oferă institutele de cercetare din cadrul Academiei, doctoranzii fiind alături de cele mai notorii personalităţi din ştiinţă şi fiind, în acelaşi timp, la curent cu ultimele realizări ale ştiinţei autohtone. „Noi trebuie să fim fericiţi că destinul ne-a dat posibilitate să ne ocupăm cu una dintre cele mai creative activităţi în societate. Activând în ştiinţă, noi avem posibilitatea să dezvoltăm capacitatea de crea şi dumneavoastră, prin alegerea pe care aţi făcut-o, aveţi această posibilitate”, a concluzionat academicianul.

Participanţii la forul ştiinţific au fost salutaţi de m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM care a organizat şcoala doctorală în chimie şi tehnologia chimică şi reprezintă astăzi una dintre cele mai relevante şcoli doctorale în cadrul AŞM. Domnia Sa contribuie permanent la admiterea studenţilor la licenţă, la masterat şi respectiv realizează o continuitate firească la doctorat care dezvoltă atât doctoratul profesional ştiinţific, cât şi doctoratul industrial, prin aplicarea şi atragerea personalităţilor care promovează tehnologiile chimice, care au o fructuoasă colaborare internaţională şi cele mai multe doctorate în cotutelă cu Franţa şi Marea Britanie. Directorul Lupaşcu a reiterat rolul ştiinţei în societate, asigurând de susţinerea doctoranzilor pe parcursul activităţii acestora. Savantul a încurajat participanţii la for, menţionând că orice lucru are un început şi azi, în cadrul acestei conferinţe, acesta este, de fapt, un start al realizărilor ce vor servi drept catalizator care, ulterior, va putea fi transformat în monografii, culegeri, invenţii etc.

Lucrările Conferinţei au fost divizate în două sesiuni. În prima jumătate a zilei a avut loc sesiunea plenară,  moderată de rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca şi dr.hab., prof. Valeriu Cuşnir, directorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, în cadrul căreia au fost audiate 10 rapoarte, fiind abordate aspecte generale ale cunoaşterii ştiinţifice, perspective şi direcţii de aplicare reciprocă a rezultatelor şi metodelor avansate din diferite sfere de cercetare. A urmat sesiunea de postere ateliere de lucru pe şcoli doctorale pentru fiecare domeniul aparte, în cadrul cărora participanţii au avut posibilitatea de a prezenta şi aborda problematică concretă, legată de obiectele specifice de cercetare.

Tezele participanţilor au fost editate în culegerea materialelor ştiinţifice ale Conferinţei.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM