academician Gheorghe Duca,
academician Teodor Furdui ,
doctor în biologie Valentina Ciochină,
Între personalităţile remarcabile din domeniul chimiei un loc aparte îi revine membrului corespondent, profesorului universitar, doctor habilitat în chimie Tudor Lupaşcu, director al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care deja pe parcursul a patru decenii îşi aduce aportul la dezvoltarea chimiei coloidale, chimiei fizice şi ecologice.
Membru corespondent T.Lupaşcu şi-a consacrat întreaga viaţă chimiei cu dăruire şi devotament, efectuînd lucrări ştiinţifice la un nivel teoretic şi metodic înalt, cu o abordare originală a problemelor studiate. Graţie abnegaţiei profesionale, insistenţei şi muncii asidue, dar şi harului înnăscut de cercetător, obţine importante realizări ştiinţifice fundamentale şi aplicative, cu impact benefic pentru practică.
În activitatea sa de zi cu zi s-a condus întotdeauna de principiul „Munceşte cît îţi permit posibilităţile fizice şi psihice şi vei obţine realizări pe care societatea, mai devreme sau mai târziu, le va aprecia la justa valoare”. De această normă de comportament Tudor Lupaşcu s-a călăuzit de mic copil.
Provine dintr-o familie de oameni gospodari din satul Flămînzeni, raionul Sîngereni. Destinul nu a fost prea blînd cu el. Rămînînd orfan de tată la vîrsta de 5 ani, Tudor, la fel ca şi ceilalţi doi fraţi şi o soră, a conştientizat încă de pe atunci că numai munca şi perseverenţa constituie unicul mod de supravieţuire şi expresie a fiecărui om. Această convingere morală a sa ca normă de comportament este confirmată pe parcursul vieţii, începînd chiar din anii de şcoală, cînd îmbină reuşit studiile cu munca: lucrează atît în gospodăria părinţilor, cît şi la consăteni. Fiind înzestrat cu aptitudini înalte şi o asiduitate demnă de invidiat, participă în repetate rînduri la olimpiadele raionale şi republicane la chimie, unde este apreciat cu diplome de menţiune. În anii de studenţie la facultatea de chimie a Universităţii de Stat din Moldova se angajează prin cumul ca laborant la Institutul de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Convingerea morală fermă pe care o promovează în viaţa sa mai bine de 50 de ani că numai munca fără preget este forţa motrice a progresului personal şi al societăţii, a şi determinat, în mare parte, succesul viitorului savant.
Cu excepţia celor doi ani de serviciu militar după absolvirea facultăţii, dr. hab. T.Lupaşcu şi-a consacrat întreaga activitate ştiinţei. Îşi face doctorantura la specialitatea „chimia coloidală” în Institutul de Chimie Coloidală şi Chimie a Apei al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Ucraina. Aici Dumnealui depune eforturi deosebite pentru a însuşi bazele teoretice şi metodele contemporane ale chimiei coloidale, ceea ce i-a permis ca deja prima sa lucrare ştiinţifică – „Адсорбция прямых красителей на ацетиленовой саже из водных растворов при равновесной концентрации меньше ККM” (Adsorbţia coloranţilor direcţi pe funingine din soluţii apoase la concentraţii mai mici de cele de micelizare) să fie apreciată înalt şi publicată în cea mai prestigioasă revistă din domeniu - „Коллоидный журнал” (Revista de Chimie Coloidală) (1978, т.40, N 6). În acelaşi an prezintă un raport ştiinţific „Адсорбция прямых красителей на углеродистых сорбентах”(Adsorbţia coloranţilor direcţi pe adsorbanţi carbonici) la conferinţa ştiinţifică a tinerilor savanţi din Moldova, apreciat ca unul din cele mai reuşite.
În anul 1981 susţine cu brio teza cu tema „Разработка теории и технологии адсорбционной очистки сточных вод текстильных предприятий от красителей” (Elaborarea teoriei şi tehnologiei adsorbţionale de purificare a apelor reziduale de coloranţi de la fabricile textile), care a fost recunoscută ca o nouă etapă în crearea tehnologiilor de tratare a apelor uzate in acest domeniu.
Legităţile stabilite pentru prima dată de prof. univ. Tudor Lupaşcu privind dependenţa asocierii coloranţilor în mediul acvatic de structura substanţelor, de existenţa grupelor funcţionale active în componenţa acestora, de capacitatea lor de a forma legături intramoleculare hidrogene etc. au stat la baza elaborării tehnologiilor de purificare a apelor reziduale ale fabricilor textile,care au fost implementate la fabrica „Steaua Roşie” din Chişinău şi la alte întreprinderi ale fostului Minister al industriei uşoare din ex-URSS.
De menţionat că pentru întreaga activitate ştiinţifică a prof. univ. T.Lupaşcu este caracteristică axarea acesteia pe rezolvarea problemelor practice. Ţinînd cont de necesitatea privind soluţionarea problemei stringente a apei potabile în Republica Moldova, în comun cu colegii săi de breaslă, elaborează limitele posibile ale normei de impuritate a apelor fabricilor şi uzinelor din ţară, care au fost implementate în domeniile corespunzătoare. Semnificaţia practică a ciclului de lucrări ştiinţifice în domeniul elaborării teoriei şi tehnologiei purificării apelor de scurgere de la întreprinderile textile de coloranţi prin adsorbţie a fost certificată prin decernarea în anul 1981 a Premiului Prezidiului AŞM. O atenţie sporită în activitatea sa ştiinţifică Tudor Lupaşcu a acordat-o elaborării metodelor şi tehnologiilor de obţinere a noilor substanţe din deşeurile prelucrării materiei prime agricole. A realizat metode eficiente de fabricare a cărbunelui activ din sâmburii plantelor pomicole, a uleiului şi taninurilor din seminţe de struguri, care în prezent se utilizează în practica medicală.
Rezultatele ştiinţifice privind obţinerea noilor adsorbanţi carbonici din materie primă agricolă pentru necesităţile ecologice şi ale medicinii au fost menţionate în anul 1997 cu Premiul Preşedinţilor Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, Belarusiei şi Moldovei, iar preparatul „Medicas-E”, creat în baza acestui cărbune – cu medalia de aur la Salonul Internaţional din Geneva.
Către sfîrşitul anilor ’90 ai secolului XX lucrările experimentale şi teoretice ale doctorului în chimie T.Lupaşcu în domeniul tehnologiilor obţinerii adsorbenţilor de carbon au fost estimate de către specialiştii în domeniu la cel mai înalt nivel, fapt ce i-a permis de a susţine teza de doctor habilitat în chimie cu tema „Studii fizico-chimice ale cărbunilor activi obţinuţi din materie primă vegetală şi utilizarea lor” (2000).
În ultimii ani interesele ştiinţifice ale dr. hab. T.Lupaşcu s-au extins şi asupra problemelor din medicină, industria de construcţii şi din alte domenii de activitate practică, care s-au soldat cu noi realizări. Despre aceasta mărturisesc elaborările ştiinţifico-practice, apreciate cu medalii de aur şi argint la cele mai prestigioase saloane internaţionale de invenţii: „Compuşi biologici activi obţinuţi prin modificarea taninurilor din seminţe de struguri”, „Remedii medicamentoase pentru tratamentul maladiilor”, „Noi compuşi antifungici”, „Remediu antibacterian”, „Noi compoziţii pentru tencuire”, „Amestecuri de tencuială uscată în baza cimentului” etc.
Merită de a fi remarcate în mod deosebit studiile ştiinţifice cu o perspectivă largă în medicină privind obţinerea din seminţe de struguri a preparatului Enoxil, soluţia şi unguentul, în baza căruia în procesul de testare preclinică şi clinică a manifestat proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antioxidante pronunţate.
Valoarea elaborărilor ştiinţifice a prof. univ. T.Lupaşcu a fost confirmată prin conferirea în anul 1996 a Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul ştiinţei şi tehnicii, menţionarea la diverse expoziţii internaţionale cu 35 de medalii şi cupe de aur, 18 de argint şi 9 de bronz, cu medalia de aur a OMPI, Ordinul Leonardo da Vinci, prin desemnarea de către Academia de Ştiinţe la nominalizarea în anul 2009 ca savant cu cele mai ponderabile realizări ştiinţifice.
Membru corespondent Tudor Lupaşcu şi-a adus aportul şi în managementul ştiinţelor chimice din ţară, activînd în anii 1995-2001 în funcţia de director adjunct pentru probleme de ştiinţă al Institutului de Chimie a AŞM, iar din anul 2002 pînă în prezent – de director al aceluiaşi institut. A pregătit 3 doctori habilitaţi şi 6 doctori în ştiinţe în domeniul chimiei fizice şi protecţiei mediului înconjurător şi folosirii raţionale a resurselor naturale.
Rezultatele ştiinţifice şi practice realizate pe parcursul activităţii ştiinţifice a circa 45 de ani au fost reflectate în circa 230 de articole, 199 de teze, 71 de brevete de invenţii şi 5 monografii.
Jubileul de 65 de ani al dr. hab., prof. univ., mem. cor. Tudor Lupaşcu este un frumos prilej de a estima contribuţia semnificativă a Dumnealui la dezvoltarea ştiinţelor chimice, soluţionarea problemelor practice ale ţării şi pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Din numele comunităţii academice exprimăm aprecierea înaltă a rezultatelor activităţii sale ştiinţifice şi manageriale şi îi urăm tradiţionalul La mulţi ani, sănătate şi noi realizări. |