A fost semnat Acordul-cadru de cooperare între organizaţiile-cheie din sfera cercetare, inovare şi dezvoltare din Republica Moldova

2015-02-28
 

Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit, la 27 februarie curent, Conferinţa finală a Proiectului bilateral „Excelenţă în Transferul Tehnologic pentru Moldova” (BITTEM), proiect implementat de Universitatea de Tehnologii din Tallinn (Estonia), în colaborare cu Reţeaua de Transfer Tehnologic a Moldovei şi finanţat de Ministerul Estonian al Afacerilor Externe. Acesta este un proiect de „bună guvernare” care vizează îmbunătăţirea coordonării, fluxului de informaţii, transparenţei, precum şi responsabilităţii procesului de transfer de tehnologie între cele mai importante instituţii din Republica Moldova şi întreprinderile private, cu scopul de a crea parteneriate public-private prin asigurarea calităţii şi standardizării în acest domeniu.

La eveniment au participat partenerii proiectului din Estonia, dr. Siemon Smid şi Aart-Jan Hoeven, Universitatea de Tehnologii din Tallinn, reprezentanţi ai mediul academic şi cel de afaceri din Republica Moldova, interesaţi de facilitarea interacţiunii acestora, precum: acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, Vladimir Didilică, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI RM), Viorica Cerbuşcă, vicedirector al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Roman Chircă, director general al Agenţiei pentru Transfer Tehnologic al AŞM (AITT), Vitalie Moraru, preşedinte al Reţelei de Transfer Tehnologic a Moldovei (RTTM), cât şi exponenţi ai mediul de afaceri, cercetători, organizaţii de suport, membrii ai corpului diplomatic şi mass-mediei etc.

În deschiderea evenimentului, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, a menţionat importanţa transpunerii rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în cunoştinţe practice prin introducerea în circuitul economic a noilor produse, servicii sau procese, care corespund necesităţilor şi cerinţelor pieţei. Academicianul a remarcat participarea activă a Republicii Moldova în calitate de ţară asociată la PC7 şi demararea unor proiecte importante în cadrul noului Program pentru cercetare şi inovare Orizont 2020. În acest sens, prim-vicepreşedintele Tighineanu a ţinut să remarce că parteneriatul internaţional constituie calea sigură prin care instituţiile din sfera cercetare-dezvoltare şi întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova pot dezvolta cunoştinţe, produse sau servicii competitive pentru piaţa locală, dar şi cea europeană.

În luarea sa de cuvânt, dr. Siemon Smid a menţionat că exemplul Estoniei poate fi preluat şi adaptat de Republica Moldova, în special, în ceea ce priveşte implementarea inovaţiilor şi promovarea transferului tehnologic. În acest sens, partenerul estonian a remarcat necesitatea promovării spiritului antreprenorial, crearea unui cadru legal simplificat pentru transpunerea în practică a ideilor inovatoare, în special, pentru tinerii cercetători, precum şi sprijinirea proiectelor internaţionale pentru împărtăşirea celor mai bune practici. În context, Domnia Sa a dat drept exemplu proiectul BITTEM care, fiind un proiect moldo-estonian, pe lângă multiplele rezultate a reuşit să mobilizeze instituţii relevante din Moldova şi Estonia în vederea atingerii unui scop comun – integrarea în Spaţiul European de Cercetare prin valorificarea oportunităţilor oferite de Programul Orizont 2020 şi COSME.

La rândul său, dl Vladimir Didilică, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a apreciat decizia conducerii AŞM de a organiza şi găzdui un eveniment atât de reprezentativ pentru conjugarea eforturilor în vederea implementării eficiente a statutului Republicii Moldova de ţară asociată la Programul Orizont 2020 şi COSME. Totodată, vicepreşedintele CCI a evidenţiat oportunităţile oferite de Reţeaua Europeană a Întreprinderilor (EEN), specificând că întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova care îşi caută parteneri în Uniunea Europeană, care au nevoie de consultanţă privind dezvoltarea unor idei inovatoare ori sunt în căutarea unei finanţări europene pentru activităţile lor de cercetare se pot adresa Reţelei Întreprinderilor Europene - Enterprise Europe Network, care în din Republica Moldova este formată din instituţii, precum sunt CCI al RM, ODIMM, AITT şi RTTM.

Evidenţiind rolul Programului pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014 – 2020 (COSME), dna Viorica Cerbuşca a menţionat că participarea Republicii Moldova la acest program contribuie la creşterea competitivităţii şi sustenabilităţii ÎMM-urilor, promovează dezvoltarea unei culturi antreprenoriale în Republica Moldova, facilitează accesul la finanţare şi pieţe pentru acestea etc. În acest sens, dna Cerbuşca a remarcat că participarea Republicii Moldova la COSME, contribuie la implementarea Acordului de Asociere a RM la UE, care prevede şi crearea zonei de liber schimb cu UE, astfel încât antreprenorii moldoveni beneficiază de suport în facilitarea accesului la pieţe noi, dar şi de sprijin pentru promovarea afacerilor.

În opinia directorului AITT, Roman Chircă, programele europene, la care participă Republica Moldova, precum Orizont 2020, COSME, EEN, reprezintă oportunităţi reale pentru promovarea şi internaţionalizarea unor afaceri inovative. Acesta este şi motivul pentru care instituţiile din Moldova trebuie să-şi conjuge eforturile pentru a valorifica plenar aceste oportunităţi europene. În acest context, directorul AITT a salutat iniţiativa de a semna un Acord-cadru de colaborare între toate instituţiile implicate în promovarea şi implementarea acestor programe europene.

Astfel, la finele intervenţiilor, într-un cadru solemn a fost semnat Acordul-cadru de cooperare între ASM, ODIMM, CCI RM, AITT şi RTTM. Acordul îşi propune să formalizeze o cooperare pe termen lung în domeniul inovării şi transferului tehnologic, precum şi să constituie un cadru legal de cooperare în Programul Orizont 2020 şi Programul COSME, în special, pentru coordonarea fluxului de informaţii, asigurarea transparenţei şi crearea sinergiilor în domeniul inovării şi transferului tehnologic pentru sectorul cercetare-dezvoltare-inovare din Republica Moldova.

De remarcat şi faptul că în cadrul evenimentului a fost lansat un manual de bune practici în domeniul transferului tehnologic intitulat „Technology Transfer Handbook”, coordonat de dr. Siemon Smid, Vitalie Moraru şi dr. Vitalie Varzari. Publicaţia oferă unele exemple de succes privind cooperarea între actorii-cheie din domeniul promovării inovaţiilor, descrie paşii esenţiali care trebuie parcurşi pentru transpunerea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în economie, abordează importanţa colaborării inter-instituţionale, transferului tehnologic, standardizării şi internaţionalizării etc.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM