Viitorul ştiinţei Republicii Moldova, discutat de membrii Academiei de Ştiinţe

2015-02-25
 

La 24 februarie 2015, a avut loc Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prezidată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

În cadrul şedinţei a fost examinată propunerea de alegere a doi Membri de Onoare ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Este vorba de cunoscutul istoric român, academician, profesor universitar, Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, propus de Institutul de Istorie al AŞM şi academicianul Bogdan C. Simionescu, doctor în ştiinţe chimice, profesor universitar, vicepreşedinte al Academiei Române, propus de Institutul de Chimie al AŞM.

Informaţii detaliate privind candidatura rectorului universităţii clujene, Ioan Aurel Pop, a prezentat acad. Andrei Eşanu, un Laudatio despre cunoscutul chimist român, Bogdan C. Simionescu fiind expus de m.c. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM. Candidaturile academicienilor Ioan Aurel Pop şi Bogdan C. Simionescu au fost aprobate cu votul unanim al membrilor AŞM, decizia fiind salutată şi susţinută de întreg corpul academic.

În continuarea întrunirii, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM a făcut o prezentare a ştiinţei Republicii Moldova în context european. Domnia Sa a reliefat aspectele de dezvoltare a cercetării ştiinţifice în ţara noastră, punctând anumite detalii privind locul şi rolul ştiinţei moldave în contextul procesului informaţional mondial. Academicianul a menţionat că vizibilitatea oamenilor de ştiinţă din Republica Moldova depinde în totalitate de valoarea ştiinţifică a rezultatelor, de calitatea lucrărilor publicate, inclusiv în reviste internaţionale cu factor de impact. Savantul a relevat necesitatea de a le insufla tinerilor cercetători că succesul în cercetare depinde nu atât de numărul şi volumul lucrărilor publicate, cât de importanţa rezultatelor obţinute. Prim-vicepreşedintele AŞM a remarcat că neglijarea acestor deziderate ne va micşora şansele de a câştiga granturi în cadrul programelor comunitare şi poate atrage după sine degradarea cercetării naţionale, fapt inadmisibil pentru comunitatea noastră ştiinţifică.

În cadrul Adunării, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a prezentat structura actuală a comunităţii ştiinţifice şi a punctat priorităţile de dezvoltare a acesteia. Preşedintele Duca a specificat faptul că poziţia ocupată de comunitatea ştiinţifică în viitorul management al ştiinţei depinde în totalitate de acţiunile şi inacţiunile oamenilor de ştiinţă, în special, a corpului academic care joacă un rol fundamental în formarea opiniei societăţii în toate domeniile de activitate. Academicianul a remarcat că consolidarea oamenilor de ştiinţă este unica cale în care forul ştiinţific naţional poate să-şi demonstreze viabilitatea, doar aşa îşi va putea valorifica rolul de administrator al ştiinţei, fapt demonstrat de istoriile de succes realizate în spaţiul european de cercetare.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM