Academicianul Valeriu Canţer: „Constat că viaţa cea mai interesantă şi mai veselă începe, de fapt, după 60 de ani”

2015-02-07
 

Academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului de Acreditare şi Atestare a împlinit 60 de ani. Cu prilejul aniversării a 6 decenii de viaţă, dar şi 40 de activitate ştiinţifico-didactică, a fost organizată o Conferinţă Internaţională cu genericul „Rolul ştiinţei şi educaţiei în implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană”.

Personalităţi notorii ale mediului academic şi universitar, directori ai institutelor AŞM, rectori ai universităţilor, politicieni, consilieri ai Preşedintelui Republicii Moldova şi prim-minsistrului, diplomaţi, oaspeţi deosebiţi de peste hotare - reprezentanţi ai mai multor centre universitare şi academice din România au fost prezenţi la evenimentul aniversar şi i-au adresat omagiatului calde mesaje de felicitare cu urări de bine şi sănătate.

Academicianul Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, gazda evenimentului festiv, a menţionat că academicianul Canţer a ajuns la o frumoasă aniversare şi care pe parcursul a patru decenii, de când a ales să investească cu multă pasiune şi dăruire de sine în ştiinţă şi educaţie, a devenit o veritabilă formulă a succesului demn de urmat pentru toţi discipolii dumnealui. Din partea Consiliului Rectorilor i-a adresat cele mai sincere felicitări, exprimând deplinul respect pentru trot ceea ce a făcut acad. Canţer pentru promovarea şi dezvoltarea educaţiei, cercetării în Republica Moldova, învăţământului superior şi în special, a pregătirii cadrelor de cea mai înaltă calificare prin studii doctorale. I-a dorit omagiatului multă sănătate, bunăstare, inspiraţie în muncă şi mulţi, mulţi ani înainte.

În continuarea manifestării, acad. Canţer a prezentat o viziune proprie asupra rolului ştiinţei în implementarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Prezentarea a vizat, după cum rezultă chiar din titlul acesteia, cercetarea, inovarea şi învăţământul superior prin prisma Acordului de Asociere a Republicii Moldova, care, în opinia protagonistului, a fost evenimentul anului trecut. Academicianul a punctat mai multe priorităţi, argumente, strategii cu acoperire ştiinţifică care, realizate fiind, ar contribui la dezvoltarea durabilă a ţării noastre, împotmolită în incertitudini fără sfârşit de câteva decenii. Autorul prezentării a expus opinia că, din perspectiva obiectivelor care se referă la cercetare, prin viziunea clară a rolului ştiinţei în dezvoltarea societăţii, bunăstarea şi dezvoltarea societăţii depinde de capacitatea inovaţională a ţării. Un alt argument invocat a vizat previziunea clară a conlucrării ştiinţifice cu politicul. Alte priorităţi care au făcut conţinutul prezentării s-au referit cadrul legal coerent, cooperarea în domeniul energetic, transportului, mediului ambiant, societăţii informaţionale, sănătăţii publice, cooperării în domeniul culturii politice, drepturilor de proprietate intelectuală, Orizont 2020 etc. În final, dar nu şi în ultimul rând, Domnia Sa a argumentat de ce avem nevoie de cercetare, de finanţare reală a cercetării, modernizarea sistemului de evaluare, invocând modelul Franţei, dezvoltarea activităţilor inovaţionale prin programe de dezvoltare cu sectorul privat, şcoli doctorale etc.

După prezentare, protagonistul evenimentului şi-a îngăduit să exprime mulţumire personalităţilor înalt apreciate, prezente la aniversarea sa, care au găsit timp de a fi împreună în această sală, înconjuraţi de cărţi, care de-a lungul vieţii, i-au fost cei mai buni prieteni. „Mă bucur că trecerea dintr-o vârstă în alta este legată de anumite lucruri frumoase şi mă bucur să constat că viaţa cea mai interesantă şi mai veselă începe, de fapt, după 60 de ani”, a mărturisit omagiatul.

Cu prilejul aniversării, în numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, un mesaj de felicitare a adresat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, dorindu-i acad. Valeriu Canţer multă sănătate şi clarviziune în activitatea sa ştiinţifică şi cea managerială. „Ştiinţa nu poate fi indiferentă faţă de oamenii perseverenţi şi îi răsplăteşte pe măsură. Vocaţia pentru ştiinţă, îndeosebi cea academică, a omagiatului este strâns legată de cercetările în domeniul fizicii, acolo unde a dezvoltat şcoala ştiinţifică a proceselor electronice în materiale şi, în ultimii 10 ani, în nanostructuri. Consacrarea Dumnealui faţă de ştiinţă constituie 40 de ani de cercetare, fidelitate şi angajament faţă de Institutul de Fizică Aplicată şi cercetătorii din acest institut”, a menţionat în luarea sa de cuvânt preşedintele Duca. Totodată, Domnia Sa a subliniat că acad. Canţer este un exemplu demn de urmat pentru cei tineri, de a transforma, cu devotament, aspiraţiile şi aptitudinile personale în viziuni şi idei, iar, mai apoi, de a le conduce la o finalitate logică. În contextul aprecierilor, acad. Duca a specificat că în cadrul forului ştiinţific naţional, acad. Canţer a avut mereu susţinerea corpului academic. Pentru succese remarcabile în cercetarea ştiinţifică şi excelenţa managerială în evaluarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, precum şi cu prilejul aniversării a 60-a, i-a fost oferită Diploma „Meritul Academic”. O surpriză a constituit şi editarea către această zi a volumului „Academicianul Valeriu Canţer. Biobibliografie”, dedicat aniversarului, prima carte, cu miros încă de vopsea tipografică fiindu-i înmânată distinsului savant.

Prezentă la evenimentul aniversar, Liliana Palihovici, a adresat un mesaj de felicitare în numele Parlamentului Republicii Moldova. I-a dorit multă sănătate, invocând argumentul din cunoscuta melodie You’re the best. Vicepreşedintele Parlamentului consideră că este cea mai frumoasă urare la această aniversare, cu acest gând dorindu-i să trăiască şi următorii 70, 100 de ani sau cât va vrea Domnul. Un mesaj de felicitare a adresat acad. Ion Bostan, rectorul UTM, preşedintele de onoare al Consiliului Rectorilor, adrese fiindu-i lăsate omagiatului şi din partea preşedintelui Nicolae Timofti, a premierului desemnat, Iurie Leancă, prin intermediul consilierilor.

Manifestarea a continuat cu prezentarea rapoartelor ştiinţifice în cadrul mai multor secţiuni. Rapoartele prezentate vor fi incluse într-o culegere de articole, dedicată aniversării a 60-a acad. Valeriu Canţer.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM