Ştiinţele medicale au mai pierdut un nume, dar „epoca neonatologului Stratulat nu se încheie aici”

2015-02-01
 

Comunitatea ştiinţifică medicală a îmbrăcat din nou haină cernită a tristeţii şi durerii. Timpul iar a fost nerăbdător şi l-a luat mult prea devreme dintre noi pe profesorul Petru Stratulat, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, savant cu renume.

O mare de flori, o mare de lacrimi, o imensă durere l-au însoţit pe drumul fără întoarcere pe regretatul profesor. Colegi, prieteni, oameni politici, discipoli, consăteni au venit îndureraţi să-şi ia rămas bun de la cel care a fost Petru Stratulat şi să-i aline sufletul şi drumul spre eternitate. Corpul neînsufleţit al savantului a fost depus în dimineaţa zilei de 31 ianuarie, la sediul blocului 1 al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, unde a avut loc mitingul de doliu.

„Astăzi ne-am adunat aici pentru a-i aduce omagiul recunoştinţei noastre şi a-l petrece pe ultimul drum pământesc pe Petru Stratulat, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, fost şef al Catedrei de neonatologie, profesor universitar în Departamentul de Pediatrie şi director pe probleme de cercetare, inovare şi transfer tehnologic la Institutul Mamei şi Copilului”, a menţionat în deschiderea mitingului de doliu, acad. Ion Ababii, rectorul Universităţii Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”.

Rectorul a făcut un parcurs în biografia şi activitatea prodigioasă a colegului, evidenţiind performanţele savantului şi reliefând competenţele şi vocaţiile celui care a fost creator de direcţii ştiinţifice, de lucruri frumoase şi măreţe, celui care a fost mentorul sutelor de discipoli, care astăzi sunt medici cu renume, persoane publice de valoare. Evidenţiindu-i bogatul palmares al activităţii, academicianul Ababii a relevat faptul că profesorul Stratulat a fost un savant cu renume, un om al medicinii în sensul cel mai complet al cuvântului, rezultatele ştiinţifice ale căruia sunt reflectate în peste 400 lucrări ştiinţifice şi ştiinţifico-practice, inclusiv monografii, manuale, articole de sinteză, recomandări metodice de o valoare incontestabilă, înalt apreciate nu doar în ţară, dar şi peste hotare. Academicianul a menţionat că „epoca neonatologului Stratulat nu se încheie aici”, numele lui va dăinui prin copii săi, pe care i-a crescut şi educat, prin discipolii pe care i-a îndrumat, prin aducerea de noi şi noi vieţi pe pământ, prin muncă nobilă din care şi-a făcut un destin, o carieră.

Amintirea distinsului profesor Stratulat a fost onorată de acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM. În numele conducerii Academiei, Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, mediului academic, prim-vicepreşedintele AŞM a exprimat profundul regret pentru trecerea prematură în nefiinţă a profesorului universitar, doctorului habilitat în medicină Petru Stratulat şi a transmis sincere condoleanţe familiei, apropiaţilor pentru această irecuperabilă pierdere. În cuvântul său de rămas bun, academicianul a subliniat că viaţa şi activitatea profesorului Petru Stratulat este un exemplu de perseverenţă şi dăruire de sine, evidenţiind pregătirea fundamentală de excepţie care l-a ajutat să devină un specialist notoriu în domeniul medicinii. Cu admiraţie şi respect a desprins din traiectoria distinsului om de ştiinţă că „Profesorul Stratulat a fost fondatorul Direcţii ştiinţifice-practice noi în Moldova – Perinatologia. În 1986 a fondat Catedra de neonatologie, iar cu timpul a creat şi a dezvoltat Şcoala de neonatologie din ţara noastră. A atins culmi importante în domeniul său de activitate, fiind invitat şi prezentând rapoarte ştiinţifice pe diverse continente ale Terrei”, la care a adăugat multitudinea de publicaţii ştiinţifice şi didactice, lucrările ştiinţifice, monografiile, proiectele realizate, dar şi pregătirea unui număr impunător de doctori şi doctori habilitaţi. „Profesorul Stratulat s-a implicat în diverse activităţi, întotdeauna cu dăruire de sine, cu pasiune, cu optimism în suflet. Aşa ne va rămâne în memorie pentru totdeauna – o personalitate marcantă, un coleg cu suflet mare, un savant adevărat”, a spus în încheiere prim-vicepreşedintele Tighineanu.

Despre imensa pierdere pentru Institutului de Cercetări Ştiinţifice a Mamei şi Copilului avea să vorbească dr. conf. Ştefan Gaţcan, directorul instituţiei. „A creat mai mult decât a vorbit, a educat mai mult decât şi-a dorit, a fost un maestru al noilor direcţii care au fost create în specialitatea care l-a făcut cunoscut”, a mărturisit directorul, amintind că profesorul mereu spunea că, cuvintele nu înseamnă nimic, ci faptele sunt cele care contează. „Profesorul Stratulat va rămâne veşnic în inimile noastre, a tuturor colegilor care într-adevăr pot recunoaşte acele fapte, dar şi tot ce a reuşit să facă pentru noi, pentru medicină dl profesor”, a menţionat Ştefan Gaţcan.

Profunda compasiune a fost exprimată dr. Valentina Stratan, deputat în Parlamentul R. Moldova. „Este o mare durere, o mare tristeţe să constatăm pierderea enormă a omului de valoare din întreg sistemul sănătăţii, dar şi cel ştiinţific”, a remarcat parlamentarul, specificând că profesorul a fost un om de o rară cumsecădenie, deschis la problemele oamenilor, săritor la nevoie, plin de iniţiativă şi de perseverenţă. Şi pentru că a avut onoarea să fie alături de dumnealui, legislatorul mărturiseşte că profesorul Stratulat a fost un om al echipei şi al lucrului bine făcut, cu un cuvânt demn oricând la îndemână. La acest apus al vieţii mult prea grăbite pentru el, îi este foarte greu să creadă că într-o viaţă atât de scurtă pe care a trăit-o profesorul Stratulat este posibil să realizezi atâtea lucruri frumoase. „Ne veţi lipsi dl profesor foarte mult, îmi este greu să concep că nu mai sunteţi”, a spus Domnia Sa

„Astăzi este un eveniment trist, când se încheie viaţa pământească a colegului nostru, personalitate care a reorganizat sistemul medical, omul care a creat un centru ştiinţific, un centru didactic bine pus la punct, a creat o şcoală, a crescut discipoli”, a menţionat acad. Eva Gudumac, şef Catedră Chirurgie, Ortopedie, Traumatologie, Anesteziologie şi Reanimaţie pediatrică. Cine rămâne pentru noi prof. Stratulat?, s-a întrebat Domnia Sa? Rămâne o candelă care va arde pentru toţi şi pentru asta trebuie să exprimăm respect şi recunoştinţă.

Cu sufletele răvăşite i-au spus adio regretatului profesor, coleg, prieten, mentor, Petru Stratulat şi viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama; dr. Maria Stamati, prorector de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi; bunul său prieten, dr. conf. Gavril Boian; primarul Ion Balan şi directorul liceului din satul natal, Galina Platon, discipoli, care l-au asigurat că nimic nu-i va putea umbri memoria.

A plâns azi Cerul, a plâns comunitatea medicală, au plâns inimile celor dragi. Iar el, regretatul profesor, coleg, prieten, soţ, tată, bunic şi pur şi simplu Om a plecat în tăcere din această lume, lăsând în urmă atâta durere. Oare o să ştie cât de mult a fost iubit…?

Dumnezeu să Vă apere liniştea de veci, acolo în lumea îngerilor, iar cei rămaşi aici, să Vă păstreze blânda şi luminoasa amintire.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM