Secţia Ştiinţe Umanistice şi Arte şi-a raportat activitatea pentru anul 2014

2015-01-29
 

La 27 ianuarie 2015, Secţia Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM s-a întrunit în cadrul celei mai importante şedinţe anuale pentru a-şi raporta activitatea pe anul ştiinţific 2014, dar şi pe perioada 2011-2014.

La Adunarea Generală a Secţiei a fost prezentă conducerea Academiei de Ştiinţe, şedinţa fiind prezidată de academicianul-coordonator al Secției, dr. hab. Aurelian Dănilă.

În cadrul întrunirii au fost audiate rapoartele de dare de seamă a celor 10 instituţii din cadrul Secţiei: Institutul de Istorie, director, dr. hab. Gheorghe Cojocaru; Institutul de Filologie, director, dr.hab. Vasile Bahnaru; Institutul Patrimoniului Cultural, director, dr. hab. Victor Ghilaş; Institutul de Studii Enciclopedice, director, dr. Constantin Manolache; Universitatea de Stat din Moldova, dr. hab., prof. univ. Ion Niculiţă; Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, prorector, dr., conf. Valentina Priţcan; Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, prorector, dr. hab., prof. univ. Igor Racu; Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, director, Mihai Ursu; Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, dr. Eugen Sava; Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, dr. conf. univ. Larisa Balaban.

Conducătorii instituțiilor de cercetare şi-au prezentat rapoartele de activitate ştiinţifică şi inovaţională pentru anul 2014, dar şi pentru perioada 2011-2014, unde au expuse cele mai semnificative rezultate ştiinţifice obţinute în perioada de referinţă. Raportorii au accentuat relevanţa realizărilor ştiinţifice, precum şi acţiunile de perspectivă ce urmează a fi întreprinse în anul curent. Dincolo de succesele prezentate, vorbitorii au raportat şi o serie de probleme cu care se confruntă în procesul de cercetare. Totodată, conducătorii au venit cu propuneri concrete de soluţionare a acestora, cu anumite recomandări.

Rapoartele au fost avizate de către comisii de experţi specializate, în care s-a apreciat pozitiv activitatea ştiinţifică, inovaţională şi managerială. În cadrul Adunării, au fost audiate şi rapoartele de activitate ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secției.

La finele Adunării a luat cuvântul preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, care a adus mulţumiri Secţiei pentru rezultatele ştiinţifice înregistrate, remarcând determinarea şi responsabilitatea care stă în faţa oamenilor de ştiinţă de-a fi utili societăţii. Preşedintele Duca a apreciat înalt activitatea tuturor cercetătorilor din cadrul Secţiei care, prin munca şi atitudinea de sacrificiu fac onoare şi sporesc imaginea comunităţii ştiinţifice, relevând cazurile de succes şi evenimentele de rezonanţă care au făcut cinste nu doar ştiinţei, dar şi ţării. Totodată, academicianul a menţionat necesitatea de a schimba abordarea în cercetare, implicit prin studierea procesului de creaţie, istorie a creaţiei, evidenţiind câteva priorităţi ce vizează identitatea noastră, patrimoniul naţional, limba etc. Preşedintele AŞM a reiterat necesitatea promovării cadrelor tinere, subliniind în mod special, consolidarea capacităţilor de participare cât mai largă în Programul Cadrul al Comunităţii Europene pentru cercetare şi inovare Orizont 2020, dar şi la alte concursuri cu atragerea de fonduri extrabugetare în scopul eficientizării în continuare a activităţii de cercetare.

Menționăm că în cadrul Adunării a fost aleasă în funcția de secretar ştiinţific al Secţiei Ştiinţe Umanistice şi Arte, dr. Mariana Bagrin, iar dr. hab. Gheorghe Cojocaru a fost aprobat în calitate de director al Institutului de Istorie, candidatura sa fiind recomandată spre confirmare Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM