A fost deschisă Expoziţia „Fabricat în Moldova”, ediţia a XIV-a

2015-01-29
 

La 28 ianuarie curent, la Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo” a avut loc deschiderea celui mai important eveniment expoziţional al anului „Fabricat în Moldova”, ediţia XIV-a.

Evenimentul care marchează şi începutul unui an economic în Republica Moldova a avut drept slogan „Competitivitate – Performanţă şi Calitate” şi a reunit peste 200 de agenţi economici din toată ţara care şi-au promovat produsele din cele mai diverse domenii. La expoziţie au fost prezenţi ambasadori, miniştri, viceminiştri, conducători al instituţiilor centrale, locale, parteneri de afaceri.

Ediţia a XIV-a a evenimentului a fost inaugurată de Valeriu Lazăr, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) care a mulţumit tuturor pentru prezenţa atât de reprezentativă, pentru organizare şi pentru procesul de implementare propriu-zisă a ideilor inovative de a le oferi operatorilor economici din Republica Moldova, consumatorilor din Republica Moldova, reprezentanţilor din alte ţări, altor instituţii care manifestă interes faţă de tot ce se produce bun şi calitativ în Republica Moldova.

Subliniind semnificaţia evenimentului, preşedintele CCI a remarcat că aceasta este prima expoziţie naţională după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, implicit, semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb. Oficialul a menţionat că acest eveniment plasează Republica Moldova în rând cu alte realităţi economice, creează oportunităţi în plus pentru producătorii şi prestatorii de servicii din ţară, dar în anumită măsură înaintează cerinţe noi, anumite provocări. Totodată, Valeriu Lazăr a specificat că pentru a beneficia de oportunităţile oferite de liberalizarea comerţului cu UE, operatorii economici trebuie să-şi crească propria competitivitate, iar aceasta se poate realiza prin sporirea performanţei, oferirea unor produse şi servicii de calitate, or, anume acest lucru s-a dorit a fi subliniat prin genericul anunţat.

La deschiderea expoziţiei a participat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca care a salutat prezenţa la eveniment, definită de ştiinţă şi inovare - motorul dezvoltării economice a oricărui stat. Preşedintele Duca a menţionat că Academia de Ştiinţe este cu certitudine, un susţinător al mediului de afaceri, prin activitatea sa are drept scop să aducă o valoare adăugată produselor comercializate şi această valoare adăugată poate fi produsă doar în rezultatul cercetării ştiinţifice şi transferului tehnologic. „Ne propunem plenar să conlucrăm cu sectorul de business, pentru aceasta, în 2005, am creat Agenţia de Inovare şi Transfer Tehnologic, care până în prezent a finanţat 271 de proiecte cu un volum total de 66,5 milioane lei din partea statului şi 70,7 milioane de lei din partea agenţilor economici”, a subliniat academicianul, specificând că acest indicator demonstrează deschiderea şi receptivitatea faţă de ştiinţă, iar aceasta, la rândul ei, trebuie să se ajusteze la cerinţele pieţii şi să ofere soluţii mai avantajoase, competitive, calitative şi de performanţă.

În condiţiile actuale, a precizat preşedintele AŞM, separarea ştiinţei şi mediului de afaceri este un deziderat al trecutului. Este necesar de utilizat eficient platformele de comunicare şi cooperare ca să fie asigurat succesul şi competitivitatea Republicii Moldova pe plan regional şi internaţional.

La cele menţionate, domnul preşedinte Duca a adăugat şi faptul că, comunitatea ştiinţifică este integrată în spaţiul european de cercetare, iar, inclusiv prin eforturile domnului Valeriu Lazăr, a fost obţinută includerea Republicii Moldova în spaţiul competitiv al întreprinderilor mici şi mijlocii. „Astăzi, putem oferi un spectru larg de oportunităţi pentru accesarea fondurilor europene şi stabilirea parteneriatelor internaţionale, care determină succesul unei afaceri”, a precizat preşedintele forului ştiinţific suprem, îndemnând ca fiecare să se folosească de această deschidere şi să-ţi construiască viitorul propriei afaceri.

De menţionat că Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic a fost prezentă la Expoziţie cu un stand, unde au fost expuse rezultatele proiectelor de transfer tehnologic din anii 2012-2014. De asemenea, au fost prezentate rezultatele cercetărilor din cadrul institutelor AŞM – Institutul de Chimie, Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Institutul de Fizică Aplicată, Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” etc.

Împreună cu preşedintele CCI, Valeriu Lazăr, şeful Delegaţiei UE în Moldova Pirkka Tapiola, miniştri, alţi oficiali, preşedintele Duca a vizitat standurile şi a comunicat cu producătorii.

Pe lângă expoziţie, evenimentul mai include un amplu program de afaceri, concursurile „Marca comercială a anului”, „Premiul pentru realizări în domeniul calităţii” şi va finaliza cu „Gala businessului moldovenesc”.

Organizatorul Expoziţiei „Fabricat în Moldova” este Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Expoziţia va putea fi vizitată până la 1 februarie curent.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM