Ştiinţă şi Inovare - crearea reţelelor de excelenţă în Europa de Sud-Est

2015-01-26
 

O delegaţie constituită din reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice a Republicii Moldova, în frunte cu prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, a participat, la 19 ianuarie 2015, la Conferinţa regională Regional Conference-Networks of Excellence in South East Europe, organizată de Consiliul Regional de Cooperare (Regional Cooperation Council, RCC), care s-a desfăşurat în capitala Albaniei, or. Tirana. Din componenţa delegaţiei moldave au făcut parte Viorica Gladchi, doctor, conf., decanul Facultăţii de Chimie şi Tehnologie Chimică, USM, Steliana Clapco, dr., secretar ştiinţific al Centrului de cercetări ştiinţifice a Universităţii AŞM.

La lucrările Forului au participat 35 de reprezentanţi din ţările Europei de Sud-Est, inclusiv: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia, Republica Macedonia, Turcia, precum şi reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educaţiei şi Sportului din Albania, Secretariatului SEECP, fundaţiei Danube-inco.net, Consultantul extern al RCC etc.

În cadrul conferinţei au fost prezentate rapoarte privind practici de excelenţă în ţările participante, ce vizează organizarea parteneriatului naţional şi internaţional în realizarea proiectelor ştiinţifice, organizarea activităţii Centrelor de Excelenţă, au fost abordate şi discutate problemele privind organizarea acestor activităţi, conturate căile posibile de cooperare şi realizare a obiectivelor propuse în cadrul diverselor programe ştiinţifice europene. Despre crearea capacităţilor în cercetare în ţara noastră, inclusiv a Centrelor de Excelenţă, a vorbit acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM. Domnia Sa a făcut referire şi la concursul pentru conectarea Centrelor de Excelenţă din Republica Moldova la infrastructura de cercetare Europeană care, actualmente, se află în derulare.

Paralel cu discuţiile privind practicile de colaborare şi excelenţă, la Conferinţă a fost prezentată activitatea unor instituţii de importanţă majoră pentru regiune. În particular, s-a vorbit despre fondarea şi dezvoltarea rapidă a Institutului de Inginerie Genetică şi Biotehnologie din Sarajevo, precum şi despre activitatea fructuoasă a Centrului de Inovare din Banja Luca. În cadrul Conferinţei au fost prezentate, de asemenea, referate privind strategiile macro-regionale, expuse de Expertul META-Group, dl Andrea di Anselmo şi dna Elke Dall, reprezentanta Centrului de Inovaţii Sociale a fundaţiei Danube-inco.net.

Prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a exprimat opinia că participarea la lucrările acestui for regional a contribuit la aprofundarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte cooperarea regională, practicile de succes în managementul cercetării ştiinţifice, precum şi a constituit o posibilitate de a identifica parteneri potenţiali în iniţierea unor proiecte de cercetare la scară regională şi europeană.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM