Academicianul Bersuker a publicat recent în revista Applied Physics Letters o lucrare cu denumirea “Efectul Jahn-Teller ca origine a amplificării flexoelectricității”. Flexoelectricitatea este un domeniu relativ nou al fizicii stării condensate și a nanofizicii cu un potențial enorm de implementări practice. Flexoelectricitatea este o proprietate a materialelor dielectrice, care apare ca răspuns a polarizării electrice la acțiunea gradientului tensiunilor mecanice. Ea poate fi privită ca un efect de ordin superior în raport cu piezoelectricitatea, care este răspunsul polarizării la acțiune însuși a tensiunii mecanice. Flexoelectricitatea devine în deosebi pronunțată în nanostructuri, datorită gradienților puternici ai tensiunilor în obiecte nanometrice, ceea ce determină importanța acestui fenomen în domeniul nanomaterialelor, nanotehnologiilor și aplicațiilor practice în nanomecanică, nanoelectronică și nano-optoelctronică.
Prin această lucrare, academicianul Bersuker a adus o contribuție considerabilă la dezvoltarea domeniului flexoelectricității, recenzentul oficial al revistei menționând că lucrarea dată este una dintre cele mai importante lucrări în acest domeniu în ultimul deceniu. Lucrarea academicianului Bersuker elimină contradicția dintre datele experimentale și elaborările teoretice anterioare în interpretarea originii amplificării flexoelectricității prin luarea în calcul a efectului Jahn-Teller, care, în anumite condiții, creează distorsiuni dipolare locale de natură dinamică, rezonante pentru două sau mai multe orientări echivalente în materia condensată. Academicianul Bersuker a reușit să demonstreze, că orientările echivalente devin non-echivalente sub acțiunea unui gradient al tensiunilor mecanice, ceea ce conduce la amplificarea flexoelectricității.
Informații privind lucrarea pot fi vizualizate accesând următorul link: http://scitation.aip.org/content/aip/journal/apl/106/2/10.1063/1.4905679
Dr. hab. Veaceslav Ursachi
Coordonator al Secţiei Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice |