Replica Academiei de Științe a Moldovei la materialul publicat de portalul de știri stireata.md intitulat „No comment! Academia de Științe utilizează oficial termenul „limba moldovenească

2015-01-15

Academia de Științe a Moldovei dezminte informațiile publicate de portalul de știri www.stireata.md în materialul intitulat „No comment! Academia de Științe utilizează oficial termenul „limba moldovenească” și le consideră neîntemeiate și eronate. (Sursa: http://www.stireata.md/2015/01/14/no-comment-academia-de-stiinte-utilizeaza-oficial-termenul-limba-moldoveneasca/)

Portalul guvernamental unic al funcțiilor publice pentru ocuparea cărora autoritățile publice organizează concurs www.careers.gov.md, a fost creat în corespundere cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1022 din 16.12.2013. În conformitate cu punctul 3, litera b) al Hotărârii menționate, Cancelaria de Stat al Republicii Moldova este posesorul portalului, iar autoritățile publice, inclusiv Academia de Științe, are obligația de a introduce și actualiza informațiile referitoare la funcțiile publice vacante sau temporar vacante.

La introducerea informațiilor ce vizează funcțiile publice vacante, rubrica „condițiile de participare la concurs” se generează (afișează) în mod automat de către portal. Conținutul acestei rubrici corespunde prevederilor Legii Nr. 158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care, la articolul 27, alineatul (1), litera b), stipulează condiția cunoașterii limbii moldovenești.

În acest context subliniem că pozițiile și mesajele Academiei de Științe a Moldovei, inclusiv cele ce vizează limba oficială a Republicii Moldova, se publică în exclusivitate pe pagina oficială a instituției www.asm.md și sunt diseminate prin intermediul adresei electronice oficiale a Centrului Media al Academiei de Științe a Moldovei [email protected].

Amintim, Academia de Științe a Moldovei s-a expus în repetate rânduri asupra denumirii corecte a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova, precum și asupra necesității ajustării cadrului legislativ național în domeniul lingvistic. În 1996, Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei, prin declarația sa, a confirmat „opinia științifică argumentată a specialiștilor filologi din Republică și de peste hotare (aprobată prin Hotărârea Prezidiului AŞM din 9.09.1994), potrivit căreia, denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este Limba Română. Această poziție univocă a forului științific este valabilă și în prezent.

Mai mult ca atât, opinia Academiei de Științe a Moldovei a fost solicitată și expusă în cadrul examinării de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova a sesizărilor privind interpretarea articolului 13 alineatul (1) din Constituție în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independentă a Republicii Moldova. La emiterea hotărârii, Înalta Curte a ținut cont de argumentele invocate de forul științific. (A se vedea punctul 45 și 97 al Hotărârii Curții Constituționale Nr. 36 din 5 decembrie 2013).

În cadrul ședinței solemne, consacrate Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”, care a avut loc la 29 august 2014, corpul academic a înaintat autorităților publice propunerea de a elabora și promova actele normative ce vizează reabilitarea legislației lingvistice, inclusiv reinstituirea Comisiei Naționale pentru Funcționarea Limbilor.

Având în vedere cele menționate, Academia de Științe încurajează instituțiile mass-media să demonstreze vigilență și corectitudine în colectarea, redactarea și publicarea informațiilor de interes public, în conformitate cu principiile și normele stipulate în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Totodată, considerând importanța subiectului limbii, solicităm publicarea acestei replici pe pagina portalului de știri stireata.md.

Aurelia Hanganu,
Doctor habilitat în filologie
Secretar științific general interimar al AȘM