În perioada 16-17 octombrie 2014, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a ţinut lucrările Colocviul cu participare internaţională FILOLOGIA MODERNĂ: realizări şi perspective în context european, ediţia a VIII-a, eveniment organizat de Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Şi pentru că anul 2014 a fost declarat Anul Dumitru Matcovschi, ediţia curentă a Colocviului a avut drept generic „Probleme actuale de cercetare lingvistică şi literară”, acţiune desfăşurată în memoria poetului.
Lucrările forului au fost moderate de dr. hab. Vasile Bahnaru, director al Institutului de Filologie al AŞM. Cu un cuvânt de salut din partea conducerii Academiei de Ştiinţe a fost prezentă dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general interimar al AȘM, care a subliniat semnificaţia evenimentului, datoria morală de a ne cinsti personalităţile, de a le studia creaţia şi a le continua idealurile, pentru care şi-au sacrificat viaţa.
În cadrul sesiunii comunicărilor în plen au conferenţiat: acad. Mihai Cimpoi, Institutul de Filologie al AȘM, la tema „Imaginarul liric al lui Dumitru Matcovschi”; dr., conf. univ. Tamara Cristei, Maria Popovici, studentă în anul II, Universitatea Academiei de Ştiinţe, accentuând „Spiritul creaţiei lui Dumitru Matcovschi, un vector în formarea tinerei generaţii”; dr., conf. cerc. Violeta Ungureanu, Institutul de Filologie al AȘM - „Referenţialitatea din perspectiva lumilor posibile” ş.a.
După sesiunea în plen, participanţii au activat în secţiuni, au fost prezenţi la lansări de carte, iar studenţii Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialitatea Limba şi literatura română/ limba engleză, au susţinut un recital din creaţia lui Dumitru Matcovschi.
Precizăm că Dumitru Matcovschi s-a stins în viaţă la 26 iunie 2013, după o boală îndelungată, la vârsta de 73 de ani. Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Dumitru Matcovschi a fost înmormântat pe 29 iunie, în satul natal Vadul Raşcov. Dumitru Matcovschi este recunoscut în critica literară pe plan internaţional şi reprezintă un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |